Kökshemlisar  Matlådor  Recept  Rester  Sallad  Snabblagat  Soppa  Tips  Vardagsmat  Vegetariskt 

10 sätt att matspara

10 sätt att förbättra hushållsbudgeten (och rädda världen samt behålla husfriden)

1. Använd alla rester
Släng inget som inte är dåligt. Dofta och smaka på råvaror även om datumet gått ut.
Bra resträtter: Pastasås, pizza, soppa, gratänger, paj, omelett, pytt i panna, grytor, wok, varma mackor
2. Köp hem mindre-släng mindre
Låter enkelt och smart och det är det också. Inte alltid så lätt dock.
3. Säsongens lov
Spana efter det som är i säsong, det ligger ofta bra till i pris. Just nu pratar vi rotfrukter, lök, potatis.
Tips: Nu efter alla helger kan man göra klipp på skinka, lax, ostar och patéer. Frys in i mindre bitar eller hacka och riv.
Använd till pastasåser, pytt i panna, pizza mm.
4. Kunskap sparar pengar.
Ta reda på vad som är i säsong, lär dig några grundrecept och börja laga vanlig mat.
Det kommer man långt på.
5. Välj prisvärda styckningsdetaljer när du köper kött.
Högrev, färdiga grytbitar, lägg och karré har mycket smak och förvandlas till underbara rätter med rätt tillagning.
Har du tryckkokare, lergryta eller stekgryta? Använd dem.
Länk in till recept på porterkött, chili och pulled pork:
Chili på rikt, 10 port
2 kg grytbitar av nöt eller älg
1 kg gul lök, grovt hackad
1 chipotle+1 anchochili urkärnade och hackade
½ dl tomatpuré
4 vitlöksklyftor
3 burkar hela tomater
1 l öl
ca 1 l buljong (kött- mörk ox- eller hönsbuljong)
olja till bryning
1-2 msk spiskummin
2-3 tsk kanel
1-2 msk oregano
några rutor mörk choklad
smör till stekning, salt
Bryn grytbitar, lök, chili och tomatpuré i smör. Häll på tomater, vitlök, öl och buljong så att det täcker. Koka på låg värme ett par timmar tills köttet är riktigt mört och börjar falla sönder. Använd tryckkokare eller lergryta om du har, följ isåfall respektive instruktion från tillverkaren. Smaka av med kryddor, choklad och salt. Servera med brytbröd och yoghurt alternativt taco-style med nachos, hackade grönsaker, gräddfil, riven ost och guacamole.
6. Ät mer vegetariskt
Byt ut en del animaliskt protein mot vegetabiliskt. Sparar miljö och pengar.
7. Batchlaga
Laga en stor sats av tex. köttfärssås eller en gryta (se ovan) och frys in.
Sparar både tid och pengar. Lägg i plastpåse och platta till så tar det minimal plats i frysen och tinar snabbt.
8. Ta med matlåda
Det kan vara så enkelt som en bas av bulgur eller quinoa med lite marinerade bönor, fetaost eller hackad skinka/salami.
9. Vardagshjältar att räkna med i köket: frysta grönsaker, soppa, pannkaka.
Frysta grönsaker är oftast av hög kvalité och mycket prisvärda. Soppa kan du koka för så lite som 2,50 kr/portion.
Här ser du hur man gör
Pannkakor, 8-10 st
3 ägg
7 dl mjölk
4 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk strösocker
1 ekologisk apelsin, det gula av skalet, rivet samt juicen (valfritt)
2 msk smör, flytande eller smält + smör till stekning
Vispa ihop ägg och hälften av mjölken. Vispa ner mjöl till slät konsistens. Tillsätt salt, socker, apelsinskal, smör och resterande mjölk. Låt stå och dra 15 min (om du har tid). Smält smör och stek gyllene pannkakor i varm stekpanna.
10. Planera matlivet. Förbered. Snabba lösningar är oftast dyrare.
Veckohandla, skriv en matlista och involvera gärna hela familjen.
Ett bra sätt att alltid ha god sallad färdig i kylen är att göra en stor sats av en veckosallad på söndagskvällen.
Bara att ställa fram när du kommer hem trött och hungrig.
Läsartips!
Lina tipsar nedan om att baka sitt eget bröd. Mycket bra!
Det här brödet går snabbt och smakar underbart
Sara tipsar om fyndhyllan, ett grymt bra sätt att få pengarna att räcka längre.
Frys in om du inte hinner laga just den dagen. Jag gillar också att köpa tex ett helt lamm under säsong, sedan behöver jag inte köpa kött på affären på länge. Men, det kräver viss infrastruktur med frysar osv. lite svårt när man bor i stan.
  • Sara

    Vilket bra inlägg! Du lyfter fram många av mina käpphästar.

    I min matbutik har de ofta extrapris på varor med så kallat kort datum och där gör jag många klipp. Numera köper jag nästan allt kött jag äter på detta vis (ofta ekologiskt!). Om det inte passar att tillaga det direkt är det ju bara att frysa in. Dessutom har jag inspirerats till att tänka nytt i min matlagning när jag kommer hem med en styckningsdetalj som jag inte brukar använda.

    • Susanne Jonsson

      Superbra tips Sara! Så roligt att höra, heja du!

  • Lina

    Kanon bra inlägg!! Bakar eget bröd nu – också ett smart sätt att dryga ut matkassan & få smarrigt bröd. Tack för inspirationen.

    • Susanne Jonsson

      Hembakat bröd, både lyxigt, gott och prisvärt, vad duktig du är Lina! Majlar dig tipset.

  • Annika

    Tack för supermånga bra tips. Man vet ju redan, egentligen, men bra att bli påmind – då får i alla fall jag lite ny inspiration!

    • Susanne Jonsson

      Hej Annika, ja, allt kommer tillbaka 🙂