Bekvämimpa  Bjudmat  Recept  Rester  Snabblagat  Tips  Tisdagsmiddag på 15 minuter!  Vardagslyx  Vardagsmat  Vegetariskt 

Woka mera!

Wok är grymt bra vardagsmat. Jag brukar hacka massor av olika grönsaker, steka i sesamolja och krydda med vitlök, färsk, riven ingefära och oystersås. Ibland en dutt sweet chili också. Det blir så vackert med alla färger. Häromdagen wokade jag kokt bovete, det blev jättegott. Annars brukar jag ha ris till, eller slänga ner några blötlagda nudlar bland grönsakerna. Det viktiga med wok är att skära de grönsaker som tar längst tid i mindre bitar än de mer snabblagade, så de blir färdiga samtidigt. Exempelvis morötter behöver vara mindre bitar än paprika.

Idag blev det en lyxvariant med röd curry och kokos, toppad med jordnötter och thaibasilika.

Så här gjorde jag:

bild 4

Nudlar & grönsaker i röd curry, 4 portioner

3 små nudelnystan (200 gram torkade nudlar)

1 röd lök, klyftad

600 g blandade grönsaker

200 g gröna sojabönor, frysta

2 msk röd currypasta

1 burk kokosmjölk, 400 gram

salt, eller, om du har fisksås eller soja

valfritt: vitlök, färsk ingefära, salta jordnötter, lime, thaibasilika eller koriander

Blötlägg nudlarna i vatten. Ju varmare desto snabbare blir det mjuka. Häll av vattnet. Hetta upp en wok eller stekpanna, i med lite olja. Jag tar sesam eller jordnötsolja, men raps går också bra. Stek currypastan lite (jag har i lite extra hackad ingefära och vitlök för jag gillar wok med drag), tillsätt lök, grönsaker och bönor, sväng runt. I med nudlarna. Häll på kokosmjölk. Koka upp. Smaka av. Garnera med thaibasilika och jordnötter. Stänk på soja om du vill.

bild 2

 

Ps.

Röd currypasta är jättebra att ha hemma för snabblagad vardagsmat. Frys in den i små paket om du inte använder hela burken. Samma gäller färsk ingefära, in med hela roten i frysen om du använder den sällan. Brukar aldrig vara ett problem här, men…