Bekvämimpa  Bjudmat  Bröd  Desserter  Glutenfritt  Här är ditt kylskåp Susanne  Lyxmat  Okategoriserade  Plockmat  Snabblagat  Sylta och safta  Tips  Vardagslyx  Vegetariskt 

Ostbrickan

Om allt du orkar är att släpa dig till affären inför nyårsafton, så vill jag verkligen slå ett slag för ostbrickan. Denna klassiker som alltid levererar. Det finns liksom nåt för alla.

Scones-1598

Härhemma är det ofta en vällagrad hårdost och en mildare, krämig ost, några rostade mandlar och en god marmelad. Här är det björnbärsmarmelad med tahitivanilj. För mig räcker det så. Just nu. Har man många gäster vill man nog ha med en blåmögelost och en kittost också, och kanske en färskost. Och såklart en getost.

 

Om det är möjligt så gå till en mataffär som har manuell ostdisk så du kan få smaka. Sedan är det bara att gå loss. Det är perfekt bjudmat, dessutom gluten- och äggfritt och många laktosintoleranta kan äta vällagrade hårdostar. Mjölkfritt är lite knepigare, men man kan göra goda röror att dippa tillbehören i. Och marinera tofu. Några kex, något gott bröd, marmelad, rostade nötter eller mandlar, torkad frukt, ja kanske några ekologiska druvor och päron så är du hemma.

Minimal arbetsinsats. Minimal disk. Men, vill du lyxa ordentligt, så kommer ett favoritrecept till dig nu.

Jag älskar den hära marmeladen, den förhöjer verkligen smaken på osten, kokar en liten sats då och då

https://blogg.svt.se/susanne/2013/11/paronmarmelad-med-valnotter/

 

En sak att komma ihåg bara, och det kommer att förhöja smakerna ordentligt: ta fram osten i god tid så att den är mer rumstempererad än kylskåpskall.