Bekvämimpa  Bjudmat  Kökshemlisar  Okategoriserade  Snabblagat  Tips  Vegetariskt 

Nyårsmeny

Nyckeln till en avslappnad middagsbjudning är förberedelser och planering. Då kan du lugnt hoppa i finkläderna och vara en avslappnad värd/värdinna utan lökringar och flammande köksansikte. Det här är en klassisk lyxmeny med hummer, oxfilé, choklad och hallon med twist. Funkar finfint till Champagne, rött vin och dessertvin. Eller cider genomgående.

 

Nyårsmeny 2013

Hummercocktail med nobisdressing och limemarinerad fänkål

Oxfilé späckad med örter & vitlök, kryddig hasselbackspotatis & rostad vitlökssås

Varm chokladbakelse med hallon & vaniljglass

 

namnlöst-1818

 

 Hummercocktail med nobissås och limemarinerad fänkål, 4 port

1 hummer

1 fänkål

8 gröna sparrisar, färska eller frysta

2 lime

1 liten förp physalis

1 sats nobisdressing http://www.svt.se/gokvall/recept/nobisdressing

1 liten påse blandad sallad

till servering: valfritt bröd tex rostat eller varm baguette

Gör nobisdressing. Ställ i kyl. Dela hummer, ta ut köttet och fördela det på 4. Ställ i kyl. Hyvla fänkålen tunt på mandolin eller skär tunna skivor med vass kniv, låt ligga i kallt vatten ett tag häll av och blanda med saften från 1 lime och physalis i bitar (spara 4 till garnering). Skär bort det grövsta från stjälken på sparrisarna. Skär av topparna och lägg åt sidan, skiva resten diagonalt. Koka hastigt i saltat vatten, häll av, kyl ner i kallt vatten. Hit kan du förbereda på morgonen, ställ allt i kyl. Lägg sallad i botten på 4 fina glas. Lägg på fänkål, sparris och hummer. Garnera med Nobis, limeklyftor och physalis. Servera med rostat bröd eller baguette.

 

Tips: förbered alla ingredienser i god tid och lägg upp var för sig, lite som vi gör i restaurangkök. Då går det snabbt att montera och blir roligt att jobba!

namnlöst-1755namnlöst-1761namnlöst-1780namnlöst-1777namnlöst-1764

 

Tips: Om hummer känns för dyrt går det bra att ta räkor istället. Och ett gott,  vegetariskt alternativ är att öka mängden sparris och kanske steka lite svamp istället för räkor.

 

Över till varmrätten. Den går också bra att förbereda. Vill du ha en potatisrätt som går att förbereda dagen innan så testa den här underbara gratängen  http://www.svt.se/gokvall/recept/potatisgratang-med-tva-sorters-ost

 

Jag tänkte dock lyxa till det med Hasselbackspotatis 🙂 Klassiskt. Så enkelt och gott.

namnlöst-1840

namnlöst-1825

namnlöst-1836

 

Oxfilé späckad med örter & vitlök, kryddig hasselbackspotatis & rostad vitlökssås, 4 port

4 bitar oxfilé á 150-170 gram

salt, peppar, smör till stekning

till servering: valfria grönsaker

Koka sås (nedan). Gör hasselbackspotatis (nedan). Förbered ev grönsaker (se tips nedan). Skär små snitt i köttet och peta in örter och vitlök. Bind ett snöre runt köttet om du vill ha runda biffar. Låt köttet bli rumstemtererat, torka av det med papper om det behövs och bryn det runt om i smör, salta och peppra. Lägg i en form och ställ åt sidan. Kyl ner om du gör det här dagen innan. Värm innan servering på låg temp till önskad stekgrad ca 55 grader för medium. Servera med sås, grönsaker och potatis.

 

Hasselbackspotatis

16 mellanstora potatisar, en liten påse

1 tsk chilipulver

1 tsk timjan, torkad

2 tsk salt

2 msk smält smör

1/2 dl ströbröd

Sätt gnen på 200 grader. Lägg potatis i en ugnsform, blanda med kryddor och smör. Grädda tills de är gyllene, ca 30 minuter mitt i ugnen, rör om ibland och strö på ströbröd mot slutet.

 

Rostad vitlökssås

4 klyftor vitlök

5 st soltorkade tomater i olja, strimlade

1 schalottenlök, hackad

1 msk tomatpuré

2 dl hönsbuljong (utspädd från fond eller tärning)

1 dl vitt vin

1/2 tsk socker

2 dl vispgrädde

½ dl urkärnade oliver, skivade

olivolja, salt, vitpeppar

Lägg i vitlök i en oljad ugnsform, rosta gyllene i ugn, 225º ca 5 minuter. Låt svalna och hacka grovt. Fräs tomater, vitlök, lök och tomatpuré i olja. Tillsätt buljong och vin, reducera (låt koka) 10 minuter. Tillsätt socker och grädde, avsluta med stekskyn från köttet, oliver, salt och peppar. Red ev av med maizena redning eller maizena utrört i lite vatten.

Tips:

Koka såsen dagen eller dagarna innan.

Köp ett kött av bra kvalité, gärna i en manuell charkdisk så kan de både putsa och skära jämna skivor färdigt åt dig. Jag brukar se till att köttet är både svenskt och ekologiskt när det är möjligt. Kilopriset kanske ser dyrt ut, men du får inget svinn och bra kvalité är värt att satsa på.

Köttet går bra att fylla och bryna dagen innan, låt svalna, lägg på en klick smör och kyl ner. För att sedan värma försiktigt på ca 120 grader i underugnen medans du gräddar Hassebackspotatis och grönsaker. Sätt en köttermometer mitt i köttet om du är osäker på stekningsgrad, rosa är 55-57 grader.

 Grönsaksfat

Jag tycker det är smidigt att förbereda grönsakerna i en ugnsform och värma dem tillsammans med köttet. Här har jag fyllt små squash med stekt svamp blandat med kokta små gröna linser och persilja, sedan har jag hyvlat lite ost över. Små tomater på kvist blir vackert på tallriken. Squasharna är ett gott alternativ om man inte vill äta kött.

namnlöst-1850

 

namnlöst-1865

Chokladbakelserna kanske du redan har gjort? Annars finns de här

https://blogg.svt.se/susanne/2013/12/festlig-nyarsdessert/

namnlöst-1736