Bakat  Bjudmat  Desserter  Recept  Snabblagat  Tips  Vegetariskt 

Lyxig bakelse på ett kick

Fick en jättebra fråga nyss på bloggen om en smördegsdessert. Så här kommer ett recept. Jag har gjort det på kyld smördeg, du kan även ha fryst. Om du köper fryst så kolla efter den med äkta smör. Du behöver 4 plattor fryst smördeg.

Smakbrytningen av söt persika, syrlig lemon curd och krispig smördeg är härlig till en god vaniljglass. Bakelserna går bra att förbereda, montera, ställ i kyl och pensla just innan du bakar av dem. Du kan även baka av dem upp till några timmar innan servering. Perfekt bjudmat!

 

Smördegsinbakade persikor, 4 port

1 pkt färdigkavlad smördeg, ca 250 g

2 msk lemon curd (citronkräm, finns på marmeladhyllan) går att byta ut mot ca 100 g riven mandelmassa

1 dl mandel eller nötter, hackade

4 persikohalvor, konserverade

ägg och råsocker till pensling

 

Sätt ugnen på 200°. Dela degen i 4, bred lemon curd på halva sidan av plattorna, lägg på nötter och persikohalvan med runda sidan uppåt. Pensla kanterna med ägg, vik över och försegla kanterna genom att trycka ihop dem med en gaffel. Snitta 3-4 snitt rakt över eller diagonalt. Pensla med ägg, strö på socker och grädda 8-10 minuter tills degen är gyllene.

Servera med vaniljglass eller vaniljsås.

 

Tips: pudra lite florsocker över bakelserna så blir de extra snygga.

bild 2