Äggfritt  Bekvämimpa  Bjudmat  Fisk  Glutenfritt  Hälsokrubb  Här är ditt kylskåp Susanne  Okategoriserade  Recept  Resor  Snabblagat  Tips 

Limesill

Sill och jul hör ihop som salt och peppar ungefär. Har du inte hunnit lägga in egen sill i år, så känn lugnet, med det här receptet fixar du en supersill på 5 minuter. Och alla kommer vilja ha receptet.

 

namnlöst-1738

Det här är ett av de recept jag får majl om varje år när någon har tappat det. Det kom till på ett väldigt lustigt sätt. Jag firade jul med vänner i Australien. De är vegetarianer, men hade köpt sill och julmust på det stora, svenska varuhuset. För på jul ska man ha sill. Puss på er, M & H. Längtar efter er. Så, hur lagar man sill i 35-gradig värme? Ja, det här är min tolkning, skapad av det som fanns i kylen och limeträdet i trädgården. Det här är även receptet som lärde mig att äta sill. Det blev så gott att vi åt upp alltihop, fast ingen av oss egentligen åt sill. Sedan firade vi australiensisk jul den 25:e med en riktig barbecue i trädgården och på den fina stranden utanför Adelaide. Men det är en helt annan historia.

 

Prova det här.

 

Krämig limesill med chili & ingefära, 4 port

1 pkt 5-minuters sill, 420 g

3 dl gräddfil eller turkisk yoghurt

2 ekologiska lime, det gröna av skalet rivet

¼ röd chili, urkärnad och hackad

3 cm färsk ingefära, riven

1 vitlöksklyfta, riven (valfritt)

1 liten röd lök, i tunna skivor

1 kruka koriander (valfritt, går att byta ut mot dill)

 

Häll av sillen, låt rinna av och blanda under tiden resterande ingredienser. Rör ner sill och ställ i kyl några timmar så att smakerna utvecklas ännu mer. Eller ät direkt.

 

Servera med knäcke, smör och lagrad ost. Kokt potatis och ägghalvor är också gott till.