Äggfritt  Bjudmat  Glutenfritt  Tips 

Julskinkan

Idag var det dags för den stora, årliga julskinksutlämningen. Kön var så lång att förbipasserande stannade och frågade vad det var vi höll på med, var det möjligen en stor brakrealisation man hade missat?

Men, nej, tvärtom frustade vi i kön fram i mjukt samförstånd. Kön bestod av matintresserade Umebor som tycker att matkvalité och ekologiska alternativ är väl värda att böka och köa för. Och dessutom naturligtvis betala en slant extra för. För bra mat måste få kosta. Punkt slut. Basta. Det är viktiga saker: vårt bränsle, det vi blir och vårt hem, planeten jorden. Och varje sak man har förmåga att göra hjälper till. Varje val. Jag är verkligen inte helt perfekt själv, men jag försöker. Ibland tror jag det är lätt att tappa bort sig i såna här frågor. Utbudet i butikerna, ekonomin, kunskapen, vardagspusslet. Är det någon idé att ens börja försöka om man inte kan göra allt pk? Då tror jag det är lika viktigt att inte slå på sig själv. Men den här kunskapen vi börja få kan användas som en stark, positiv drivkraft till förändring. Om vi enbart köpte ekologiska skinkor som är uppfödda under bra förhållanden när vi har möjlighet ekonomiskt osv. så skulle köttindustin tvingas ändra sig. Grisarna skulle både få leva och avsluta sina liv så bra som möjligt. Det är konsumentmakt. Vad jag önskar mig från er alla i julklapp. Gör genomtänkta val.

 

Nåväl, när kön i kallblåsten sträckte sig över halva stora vägen och alla fortfarande var lika trevliga och glada så kändes julfrid i kockhjärtat. Att människor bryr sig om vad man köper för råvaror, när det finns möjlighet. Det finns hopp!

 

Jag skulle säga att årets julmatstrend är ekologiskt. För nu när julskinkan äntligen kostade det den är värd, det det kostar att framställa bra kött på ett etiskt sätt (enligt mina personliga preferenser, många har andra åsikter, speciellt de som inte har besökt slakterier och grisgårdar personligen och förmodligen de som säljer billigt kött), så får resten av julbordet baseras på någon msc-märkt fisk, något vilt och massor av ekologiska vegetabilier istället. Då går ekonomin med den dyrare skinkan på ett ut. Jag kommer dela de recepten med er medans jag kokar den grådaskiga, underbart goda julskinkan utan nitrit. Som det var förr. Jag tror på det.

 

bild 1

Glada griskultingar med storsuggan som knaprar matrester (pommes) i sommarhagen.