Julmatstips
När jag jobbade i kallskänken gjorde jag så mycket sillar, skar så mycket lax och kallskuret, kalla sallader, kokade ägg och dekorerade och ägghalvor så det räckte för många, många år framöver. Äntligen börjar lusten att laga julmat återvända. Men, något har hänt. Jag vill ha en ny fräschör på julmaten. Mer frukt och grönt. Det blir köttbullar, sill och skinka, men basen blir grön. Jag mår bättre av det. Blir mer lagom mätt. Och det är bra för miljön att börja inkludera goda, gröna rätter. Dessutom har jag fått bra feedback från er tittare och många har hört av sig och vill ha vegetariska julrecept.
Så här kommer mina favoritrecept. kanske hittar du någon ny favorit till ditt julbord?
Snabbpicklade grönsaker med chili & ingefära, 10-15 port på buffé
500 g morötter, strimlade
500 g blomkål, i små buketter
1 liten squash, i bitar
Lag:
4 cm färsk ingefära, riven
1 röd chili, urkärnad och skivad
1 ½ dl matättika, 12%
5 dl vatten
½ dl rapsolja
1 tsk gurkmeja
1 tsk senapsfrö
2 tsk salt
1 dl strösocker
Koka upp samtliga ingredienser till lagen, lägg i grönsakerna och låt koka någon minut, häll upp på väl rengjorda burkar.
Grillad squash i gräddfil & chili, 4 port på buffé
1 sguash
salt, vitpeppar, rapsolja
2 dl lätt crème fraiche
1 dl grillad paprika på burk, strimlad
1 ekologisk lime, det gröna av skalet rivet
1 vitlöksklyfta, riven
2 cm färsk ingefära, riven
¼ röd chili, urkärnad och hackad
½ kruka färsk koriander
Skär squash i skivor, salta, peppra och ringla över olja. Grilla i panna till vacker färg. Låt svalna. Blanda resterande ingredienser under tiden, ställ i kyl. Strimla squash grovt, rör försiktigt ner i såsen och smaka av med salt och färsk koriander. Ställ i kyl och låt dra till servering.
Solgul blomkålssallad, 6 portioner
1 blomkålshuvud
2 dl lagrad hårdost, riven
1/2 röd chilifrukt, hackad
1/2 tsk gurkmeja
1 msk pressad citron
1 msk rapsolja
salt
1/2 påse rucola
Dela blomkålen i små buketter, blanda med ost, chili, gurkmeja, citron, olja och salt. Hit går det bra att förbereda. Blanda i rucola just före serveringen.
Fänkålssallad, 6 port
1 stor fänkål, fint strimlat+dillen plockad
1 dl marinerade soltorkade tomater, fint strimlade
2 msk marinad från tomaterna ovan
1-2 msk pressad citron
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
Blanda samtliga ingredienser.
Päronsallad med granatäpple, stilton & valnötter, 6-8 port på buffé
1 dl valnötter
4 päron
100 g rucola
100 g blåmögelost tex Stilton eller Gorgonzola, smulad
1 granatäpple, kärnorna
olivolja, balsamicosirap
Rosta nötterna gyllene i torr stekpanna. Dela päronen i 4 klyftor, skär bort kärnor och skaft. Dela varje klyfta i 3. Lägg rucola på ett fat, toppa med päron, ost, nötter och granatäpple. Ringla över olja och balsamico.
Krispig rödbetssallad med äpple, 4 port
1 stor rödbeta, riven
1 dl ananas, i bitar
1 äpple, hackat
3 dl turkisk yoghurt
salt, vitpeppar
Blanda samtliga ingredienser, smaka av med salt och peppar.
Grillad paprikadip, 8-10 port
1 brk grillad paprika, ca 300 g
2 dl kikärtor, kokta
2 dl nötter eller mandel (valfritt)
2 vitlöksklyftor
1 dl vatten
1 msk pressad citron
salt, peppar
till servering: ½ dl olivolja
Mixa samtliga ingredienser 10 minuter i matberedare. Späd med vatten om du önskar en tunnare konsistens. Smaka av med mer citron, salt och peppar. Lägg upp i skål och ringla olja över.
Päron- & valnötsröra
250 g keso
1 päron, hackat
1 dl valnötter eller pumpakärnor
Blanda samtliga ingredienser.
Rosmarindoftande rödbetsgratäng med getost, honung och rostad mandel, 8-10 port på buffé
600 g potatis, riven
600 g rödbetor, riven
1 gul lök, riven
2 vitlöksklyftor, pressade
100 g sötmandel, hackad
1 tsk färsk rosmarin, hackad
2-3 tsk salt
1 tsk vitpeppar
3 dl grädde (valfri fetthalt)
1 dl crème fraiche, 34%
100 g getost, skivad
1 dl ströbröd
smör till formen
1-2 msk honung
Sätt ugnen på 200°. Blanda potatis, rödbetor, lök, vitlök, hälften av mandlarna, rosmarin, salt och peppar. Lägg i en smord ugnsform. Vispa ihop grädde och crème fraiche, häll i formen och grädda i nedre delen av ugnen 45 min. Ta ut formen, lägg på ost, resterande mandel och strö på ströbröd. Grädda ca 15 min, tills gratängen fått fin, gyllene färg. Ringla honung över och strö på några blad rosmarin.
Kaneldoftande rödbetsbullar med citron & cashewnötter, 4 port
2 rödbetor
2 vitlöksklyftor
3 cm färsk ingefära
½ ekologisk citron, pressad samt det gula av skalet rivet
1 burk kokta kikärter, sköljda
1 tsk tahini (sesampasta)
1 tsk kanel
1 dl fullkornsmjöl av dinkel
1 dl cashewnötter, hackade
1 tsk salt
1 tsk sambal oelek
1 dl sesamfrö, olja till stekning
Skala och finriv rödbetor, vitlök och ingefära. Riv det gula av skalet från citronen i en skål. Mixa ärter, tahini och saften av halva citronen, det får gärna vara bitar kvar. Blanda samtliga ingredienser. Stek en provbulle, smaka av och korrigera med kryddor och mer dinkel- eller potatismjöl om smeten flyter ut. Forma till bollar och rulla i sesamfrön. Hetta upp en stekpanna, häll i olja och bryn bullarna tills de är gyllene.
Lyxiga polentasnittar, 4 port
Polenta
5 dl mjölk
1 tsk grönsaksbuljong
1 vitlöksklyfta, delad
1 tsk salt
½ tsk vitpeppar
2 dl polenta majsgryn
100 g lagrad hårdost, tärnad (eller din favoritost tex feta eller ädelost)
1 dl svarta oliver, urkärnade och hackade
1 dl soltorkade, marinerade cocktailtomater
olja till stekning
Till servering
1 påse, ca100 g rucola
1 sats majonnäs med örter http://www.svt.se/gokvall/recept/majonnas-express-1
1 dl rostad mandel (rosta gyllene i torr stekpanna)
Koka upp mjölk, buljong, vitlök, salt och peppar. Vispa ner polenta och låt koka 5 minuter under vispning. Rör sist i ost, oliver och tomater. Häll upp smeten i en vattensköljd form, plocka bort vitlöken. Platta till ytan med vattensköljd stekspade och låt svalna. Plasta och ställ i kyl till servering om du inte ska laga den direkt. Gör marinerade bönor (nedan), majonnäs och rostad mandel. Skär polentan i önskad form och stek gyllene i olja.
Servera med marinerade bönor, rucola, hackad rostad mandel och örtmajonnäs.
Marinerade svarta bönor, 4 port
1 pkt kokta svarta bönor, 380 g
1 paprika, valfri färg, finhackad
½ röd chili, finhackad
2 vårlökar, strimlade
1 vitlöksklyfta, riven
2 msk olivolja
½ lime, pressad
salt
Häll av och skölj bönorna. Blanda samtliga ingredienser, smaka av med salt och ställ i kyl till servering.
Rostad potatis med saffransmajonnäs, 6 port
1 kg potatis, skalad och delad i mindre bitar
1 röd chili, urkärnad och hackad
3 vitlöksklyftor, halverade
1 påse babyspenat ca 100 g
salt
rapsolja
Sätt ugnen på 225°. Lägg potatis, chili och vitlök i en långpanna, ringla över olja, salta och peppra. Grädda ca 25 minuter mitt i ugnen till vacker, gyllene färg. Gör saffransmajonnäs nedan. Blanda potatis och spenat, ringla majonnäsen ovanpå.
saffransmajonnäs:
½ pkt saffran (0,25 g)
1 msk varmt vatten
1 dl majonnäs (länk in)
1 msk grovkornig senap
Blanda saffran och vatten, låt dra minst 20 minuter. Blanda samtliga ingredienser.