Äggfritt  Bakat  Bekvämimpa  Bjudmat  Desserter  Glutenfritt  Kökshemlisar  Okategoriserade  Recept  Snabblagat  Tips  Vegetariskt 

Julgodispyssel

Hur har ni det med julstämningen? Har den börjat infinna sig? Här kom den med snön, försvann i regnstormen och befästes igen med gårdagens luciatåg och nu tänkte jag börja med årets julgodis. Alltid ett bra sätt att få känsla. Och varje år funderar jag ut något nytt recept, men jag och kollegorna återkommer än så länge alltid till de här…

fudge

Foto: Sara Danielsson

 

Det har blivit ett krav från omgivningen. Ingen jul utan Rocky. Nå, det funkar för mig.

http://www.svt.se/gokvall/recept/rocky-road-fudge-1

Rocky road har blivit en klassiker här i Sverige. Såklart kommer den från Amerika, de är duktiga på söta saker där. Min version är kolaaktig och gjord på kondenserad mjölk. Det gör den sådär härligt halvseg. Klassisk Rocky har marschmallows, min har skumtomtar. För efter jag fyllde 30 började jag gilla skumtomtar. Receptet är superbra som grund, sedan kan du blanda i ditt favoritgotta. Jag tar hälften mjölk- och hälften mörk choklad. Det tog ett par omgångar att komma fram till den ultimata balansen, till kollegornas förtjusning (man måste testa på nån…).

 

Alla som är allergiska och vegetarianer läs alltid på godisförpackningen och välj en sort som passar dig. Tål du inte nötter, ersätt med annat tex mer torkad frukt, krispig musli, rostad mandel, smulade kakor (gluten- & äggfria om det behövs).

tryffel

På tal om julgodis så lagar Anna godsaker i kvällens program och  vi smygstartade julen första advent med lingontryffeln, om ni minns?

http://www.svt.se/gokvall/recept/ljuvlig-lingontryffel

För dig som kanske missade programmet med adventsmingel, hemgjord glögg, lingontryffel, duktiga Soran Ismail, grymma Frisör-Åsa med hårtipsen, busiga Emma och grymma Dregen med lika grymma Pernilla Andersson Dregen & bandet, så finns det här ett tag till!

http://www.svt.se/gokvall/se-program/del-70-6?autostart=true

Trevlig lördag på er alla!