Bekvämimpa  Bjudmat  Desserter  Glutenfritt  Recept  Snabblagat  Tips  Vegetariskt 

Fräsch citrussallad

Citrusfrukterna börjar komma i sin absolut bästa säsong, så nu är det bara att passa på! Saftiga apelsiner, citroner, grape, blodapelsiner, mandariner, njut! Jag älskar att blanda skalade citrusfrukter till en sallad, riva på någon ört, här har jag tagit basilika och sedan toppat med hackade, rostade nötter, honung och granatäpple.

101012_foodie 090

Foto: Sara Danielsson

Antingen skalar du med kniv och skär ut klyftorna eller skivar. Jag tycker det är fint när skivorna blir runda. För att få den looken så använder du bara fingrarna när du skalar, pillar bort allt vitt som går med en liten kniv och skär sedan i vackra skivor.

Den här salladen är god både före, efter och till maten. Dessutom både snygg och nyttig! Passar jättebra som bjudmat också, speciellt i jultid. Kanske något för julbordet?

 

 

 

 • Jenny

  Åh, längtar tills jag får prova! Du får mig att VILJA gå till affären och handla ingredienser till dina härliga recept (brukar ju annars vara rätt trist). Har fortfarande inte kommit över hur god den vegetariska pytten var.. skulle kunna äta den varje dag!

  • Susanne Jonsson

   Heja Jenny! Så underbart att få höra, jag blir helt varm i kockhjärtat. Och pytten är underbart lätt att variera med olika rotfrukter, svamp och allt möjligt. En favvo är stekt palsternacka som jag blandar med rucola eller spenat, på med skivad, kallrökt lax och en dutt tjockyoghurt. Kanske en skvätt citron. Vad tror du om det?

   • Jenny

    Japp, justerar inköpslistan igen. Låter underbart! Tack för tipset!

    • Susanne Jonsson

     Väl bekomme Jenny!

 • Sara Marteus

  Hej!

  Håller med till hundra procent! Nu ska man proppa i sig citrusfrukter tills det rinner ur öronen…man blir sin egen citruspress alltså!?!

  Nä usch, bort med den bilden! Hur som helst, provade din citrussallad igår. Tog grapefrukt och blodapelsiner, toppade med hackade valnötter och honung. Men skippade örter denna gång och serverade med lite vispgrädde smaksatt med vanilj och kanel. Usch så gott! Du rockar!

  I helgen tänkte jag ha hasselnötter, honung och basilika på och bjuda som förrätt. Tror du man kan toppa med någon god ost? Kanske chevre?

  Tusen tack och virvlande snöflingor
  Sara

  • Susanne Jonsson

   Åh vad gott det låter Sara! Jag är så hungrig nu, middagstid.. Kör hårt! Ps. När jag har ost på så brukar jag ha i rucola också. Chevre eller fetaost funkar finfint 🙂

   • Sara Marteus

    Hej igen och fin tredje advent!
    Ville bara tala om att jag bjöd på citrussalladen igår och toppade med en härligt krämig fetaost, rostad flagad mandel och färsk timjan. Det blev succe! Tack för det. Få saker kan mäta sig mot nöjda middagsgäste eller hur!
    Idag blir det adventsfika med far och mor – små saffranspavlovas med lingongrädde. Ha det gott!

    • Susanne Jonsson

     Åh vad gott det låter Sara! Du har helt rätt, det är en skön känsla när man får till en riktig kanonrätt! Bra jobbat!

    • Susanne Jonsson

     Hej Sara! Jag svarade men det försvann… Så nu kanske du får 2 svar… Så gott det låter! Bra jobbat!