Bjudmat  Kökshemlisar  Recept  Snabblagat  Tips  Vardagsmat  Vegetariskt 

Till ketchupmamman

Med kärlek.

Min vän ketchupmamman har efterfrågat recept på enkel husmanskost allt i ett. Som går snabbt och som ”man förstår hur man ska göra och inte behöver köpa tusen nya ingredienser”. Helst på såna råvaror man redan har hemma. Och vad gör man med alla rester Sussi? Det är en utmaning som jag int kan motstå, så då och då komponerar jag små rätter och tänker att det finns nog fler som efterfrågar såna recept. Eller vad säger ni?

Idag blir det pastagratäng med tak av varma mackor.

bild 1

 

Det är bara att koka valfri makaronsort, eller ta överbliven spagetti eller såna här pastapinnar (det finns säkert nåt märkvärdigt namn för dem, men det struntar vi i just nu) som jag råkade ha hemma idag. Blanda med tomatsås (gör egen se recept nedan eller köp färdig). Jag rev i två morötter (ingen märk det, speciellt om du finriv, det är ett superknep för att få vissa motsträviga grönsaksätare att vänja sig att det är gott, MEN SCHHH… DET ÄR SÅKLART HEMLIGARE ÄN VÄRSTA STADSHEMLIGHETERNA). Wokade snabbt lite ihop squash och röd lök, la i botten, sedan hade jag på ett paket kokta, sköljda svarta bönor. På med pastan. Sedan på med ett par brödskivor eller om du vill riva det i tussar, på med ost och grädda tills det är gyllene och genomvarmt.

http://www.svt.se/gokvall/recept/enkel-tomatsas-1

bild 2

 

Taket smakar som varma mackor, om ni minns det där många av oss gjorde som fredagsmys på 80-talet?  Jag slutade aldrig. Jag tyck det är jättegott!

bild 3

Såhär ser det ut efter ett tag i ugnen. Mums! Om du har kall pasta så tar det längre tid, då får du he den längre ner i ugnen på lägre värme, 175 grader. Med nykokt pasta kan du brassa på 225 grader, högt upp bara tills du fått en vackert gyllene yta.

 

Nu vet jag att ett par människor undrar varför bilderna ibland är såhär pixliga, det är för att det här händer i realtid. Prick nu. Osminkat. Du är med i mitt liv. Jag ska iväg och jobba ikväll. Fotar med telefonen och det är mörkt. Precis som det är hemma hos ketchupmamman.

Ha en superfin kväll allihopa! Och Tack ketchupmamman för din värdefulla input. Du är grym.

 

Puss & kram!