Bjudmat  Okategoriserade  Plockmat  Recept  Snabblagat 

Päronmarmelad med valnötter

Det var en gång en liten marmelad. Men inte vilken marmelad som helst. Det var en magisk, skimrande päronmarmelad med krispiga bitar av valnötter och ett sting av solmogen, ekologisk citron. Marmeladen var kokad med stor kärlek. Ingredienserna var få och enkla, men äkta omtanke lades ner i varje ingrediens, varje slevtag. När människorna smakade den började deras ögon att lysa. Speciellt glada blev människorna när den serverades med en smakrik, mild, vintervit ost, ystad av varsamma händer på den finaste, sammetslena mjölk som de snälla getterna i hagen vid skogsbrynet hade delat med sig av.

 

Människorna blev så glada av den lilla marmeladen som i sin enkelhet strålade så magiskt, att varje år i pärontid och när det lackades mot jul så ville de koka en egen marmelad. Den gav de sedan bort som julgåva i små fina burkar till dem de höll kära. Och ibland åt de upp rubbet själva. För så god var marmeladen. Människorna hade helt enkelt lagt ner så mycket kärlek när de kokade marmeladen, att kärleken helt enkelt flyttade in från människornas hjärtan, in i marmeladen. När människorna gav dessa burkar med kärlek till sina vänner, så blev vännerna mycket glada och tacksamma. Det visade sig att vännerna hellre ville ha en burk kärlek än prydnadssaker som de ändå inte hade plats för hemma i den översvämmade bokhyllan. Men, det fanns ett mysterium med marmeladen. Varje jul letade människorna efter receptet, som upplöstes helt oförklarligt i tomma intet varje år efter jultid. Men människor är smarta, de visste vart de hade fått receptet och letade upp marmeladkokaren, som jobbade på ett TV-program. Då blev marmeladkokaren jätteglad, för marmeladkokaren var av den åsikten att människor mår bra och blir glada av att koka lite marmelad ibland. Sedan levde de lyckliga i alla sina dagar. Slut.

 

http://www.svt.se/gokvall/recept/paron-och-citronmarmelad-med-valnotter

 

IMG_1132