Bakat  Recept  Tips 

Lussebullar med vit choklad

Hej!

Inatt har jag bakat lussebullar. Jag har längtat så efter att börja baka med saffran, tror det beror på saffransdamen jag träffade på skördemarknaden på Teneriffa. Hon hade odlat och skördat krokusarna på sin gård i bergen. Det krävs bra många krokusar för ett paket saffran. Hon sålde påsar för 1,80-2 euro med helt magisk saffran. Om inte tjuvarna hade tagit alla mina pengar och kort så hade jag haft årets julklappar klara redan då. Men, jag en liten påse kvar 🙂

bild 2

Genom åren har min grej blivit att göra nya smakkombos på lussebullarna, nytt recept varje år, det har vart svarta vinbär, lingon, blåbär, tranbär, romrussin fast med tranbär och citronlikör, glögg & apelsin.. Den mest uppskattade har vart svarta vinbär. Kombinationen med vit choklad är helt magisk. I år blir de back to basics, vit choklad och mandelmassa med torkade tranbär. Vit choklad är ett måste i mina lussebullar, det har jag lärt mig av min kompis H som är helt grymt duktig på bullar och lussebullar!

 

Lussebullar med mandelmassa & vit choklad, 50 st

5 dl mjölk

3 kuvert saffran

1 ½ dl strösocker

50 g jäst

1 tsk salt

1 burk kesella, 1%

16-17 dl vetemjöl special

200 g smör, rumstempererat

 

Fyllning:

200 g smör

200 g vit choklad, hackad

300 g mandelmassa, riven

2 dl torkade tranbär eller russin (valfritt)

1 ägg till pensling

pärlsocker

 

Stöt saffran med ½ dl socker i mortel. Om du vill kan du lösa upp blandningen i lite alkohol för att få ut maximalt med smak. Gör det gärna i förväg. Värm mjölk och saffranssocker till 37°. Smula ner jästen i en degbunke, rör ut med lite saffransmjölk tills den löst sig. Blanda i resterande mjölk, socker, salt och kesella. Tillsätt mjöl och smöret i klickar, bearbeta degen kraftigt 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Låt jäsa 1 timme under bakduk. Jag kalljäser ofta över natten i kylen. Tycker degen blir något mer lättarbetad.

bild 3

Dela degen i fyra delar, knåda lätt och kavla ut till en platta, ca 25×30 cm. Bred på smör, strö över choklad, bär och mandelmassa. Rulla ihop och skär som kanelbullar, ca 12 bitar/rulle. Ställ i formar, jäs 20 minuter under duk. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla med uppvispat ägg, strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen ca 7 minuter. De ska börja anta en gyllene färg men fortfarande vara saftiga inuti.

bild 5

Sedan är det bara att packa i påsar och in i frysen (om de blir några kvar…)

Brukar vara en uppskattad present!

bild 3

Ps. jag tycker nästan de är godast när de har varit frysta och man värmer dem i vanlig ugn. Lyx!