Bakat  Okategoriserade  Recept 

Energy bars

Här kommer receptet på energikakorna. Eller flap jacks som de också heter. Eller power bars. Kärt barn…

Ibland har jag i lite hackad mörk choklad, det är jättegott. Kryddorna byter du ut lite som du vill. Nötterna också. Om du vill kan du ha i jordnötssmör och äggvita också, det viktiga är att det blir en deg som går att forma men ändå är fast. Blir den för lös tar du i mer havregryn. Saftigheten på fruktköttet kan variera.

När man biter i de här godbitarna så känner man smaken av frukten och grönsakerna och när man har tur (enligt mig, jag älskar ingefära galet mycket, om det har undgått någon) får man en bit ingefära som blir en piggkick!

bild 1

 

Energy bars Pepparkaka, 12 stora eller 24 små

3 dl havregryn

1 dl krossade linfrön

2 dl mortlade nötter/mandel

2 dl torkad frukt, hackad

2 tsk kanel, 1 tsk ingefära eller 1 msk pepparkakskryddor

1 tsk salt

1 tsk vaniljpulver

3 msk honung

1 1/2 dl turkisk yoghurt

2 dl pulpa (fruktkött från juicepressen)

Sätt ugnen på 120 grader. Blanda samtliga ingredienser, baka ut till små avlånga kakor och lägg på bakpappersklädd plåt. Grädda mitt i ugnen tills de är gyllene och har torkat, cirka 1 timme och 10 minuter.

Begrunda sedan din insats, för tänk hur mycket billigare det är än att köpa dem i affären! Och coolt med hemgjorda bars. Inga konserveringsmedel eller konstiga E-nummer heller.

Om du, trots detta inte vill göra energikakor så kan du använda fruktköttet i soppor, mjuka kakor, paj, torka det i ugn och mixa till kryddblandning eller ha det i en smoothie. Morotsrester är jättegott i köttfärssås eller grytor. Tänk er en shepherds pie med morots- och selleripulpa!

Den här köttfärspajen gjorde jag när vi hade kärlekstema och besök av kärleksparet som träffades på kryssningsbåten i mellanöstern för jättelänge sedan. De berättade om sin kärlek och vi hann prata endel om livet. Nu börjar jag längta efter dem, måste kanske åka och hälsa på ändå..  Men, det är långt till Pakistan… (obs! Mamma, jag skojar bara, jag ska inte åka till Pakistan). Inte nu iallafall. Du kommer gilla det här receptet! Puss!

 

http://www.svt.se/gokvall/recept/sheperds-pie

  • Anna E

    Skrev direkt till min dotter som har en juicepress: ”Spara pulpan! Vi ska baka energy bars av det”. Svar kom: ”Vi har bara en apelsin hemma:-)”

    • Susanne Jonsson

      Haha, vad roligt, ja, det blir inte så stor sats 🙂 tack Anna för att du delar med dig av exakt hur det är i vardan!

    • Susanne Jonsson

      Men så roligt! Tack Anna, för att du delar med dig av guldglimtar från vardagslivet!

  • Anna E

    Kunde inte ha skrivit det bättre själv än det Birgitta Nilsson skrev här innan, för 2 dagar sedan. Du är fantastisk, Susanne!

    • Susanne Jonsson

      Tack Anna ❤️ önskar dig en fin helg!

    • Susanne Jonsson

      Tusen tack Anna!!!! Kram!

  • Camilla

    Om man inte har någon pulpa, vad kan jag ta då? Lät ju hur gott och enkelt som helst!

    • Susanne Jonsson

      Hej Camilla! Riv någon av dina favvofrukter eller grönsaker istället, kanske ett äpple eller en morot? 🙂

    • Susanne Jonsson

      Hej Camilla! testa riva i frukt eller grönsaker istället!

  • Henny Linnea

    Jag är så glad att jag hittade till din blogg. Så många fina tips som du ger och din person gör den ännu mer läsvärd. Jag hör faktiskt din glada och pigga röst inom mig när jag läser bloggen. Bra jobbat tjejen!
    PS: Ska förstås göra dina energigodisar snarast möjligt

    • Susanne Jonsson

      Varmt välkommen hit Henny Linnea, hoppas du ska trivas här i mitt krypin 🙂

    • Susanne Jonsson

      Hej Henny Linnea, SÅ roligt att höra! Varmt välkommen hit! Kommentarerna har inte funkat, så därför tog svaret jättelång tid, sorry!

  • Lotta

    Du pratade igår om att använda fruktköttet i råpressen till bars. Hittar inget recept. Du är verkligen en inspirationskälla både vad gäller mat och din härliga utstrålning,

    • Susanne Jonsson

      Hej Lotta! Roligt att du gillar! Det är här på bloggen, har du sett det nu?

    • Susanne Jonsson

      Tack Lotta, vilka vackra ord! Kolla under 13:e oktober, skråla ner i bloggrullen så ligger det där, hittar du?

  • Birgitta Nilsson

    Jag är imponerad av att du verkar så lugn och samlad under sändning trots tidpressen, du hinner svara och dirigera Beppe, berätta och inspirera oss tittare, samtidigt som du pressar juice och svänger ihop en sallad, allt detta i ett rasande tempo. Bra jobbat! Fick en riktig piggelin boost igår av ert program 🙂

    • Susanne Jonsson

      Ja, Birgitta, det är mycket att tänka på, laga, prata, visa, sedan är det ju det där med att dirigera underbara Herr Starbrink också… 😉 jag älskar mitt jobb och jobbar med det jag älskar. Det är bara så. Dina fina ord peppar & värmer och jag är så glad att du var med och kände piggelinkänslan med oss!

    • Susanne Jonsson

      Tack snälla Du! Härligt att du fick en piggelinboost med oss! Ja, det är mycket att tänka på… Jag älskar mitt jobb och utmaningarna med det =)