Bjudmat  Okategoriserade  Recept  Snabblagat  Tips 

Dagens Tips!

Idag handlar det om skalning.

För nu när jordärtskockorna kommer i säsong så blir det endel skalning och de är ju inte de lättaste vad det gäller det. Jag brukar använda en liten sked och skrapa av skalet, samma som jag gör med färsk ingefära och gurkmeja. Då blir det mindre svinn och går snabbt och smidigt.

 

bild

Jag älskar skockor i soppa, som puré eller rostade, toppade med lite balsamico. Det här receptet lagar jag ofta, ibland gör jag den på hemkokt kycklingbuljong, då blir den extra god.

 

Jordärtskockssoppa med pilgrimsmussla och Västerbottensost-flarn, 4 port som förrätt

200 g jordärtskockor

200 g potatis

2 msk pressad citron

3 dl mjölk

1 dl vispgrädde (eller mellangrädde)

salt, vitpeppar

4 pilgrimsmusslor

1 rött apple

1 liten kvist dill

smör till stekning

 

Skala skockor och potatis och lägg i en kastrull med 1 msk pressad citron, täck med vatten. Låt koka tills de är mjuka, cirka 10 minuter. Gör under tiden Västerbottensost-flarn (nedan). Häll av men spara vattnet. Mixa skockor och potatis till puré med stavmixer, tillsätt mjölk, grädde och kokspad till önskad konsistens. Värm upp och smaka av med salt och peppar. Stek pilgrimsmusslorna hastigt i smör, salta och peppra. Finhacka äpple, blanda med resterande citron. Lägg upp soppan i portionsskålar, lägg i musslor, garnera med äpple och dill. Servera med Västerbottensost-flarn.

 

Västerbottensost-flarn 

2 dl Västerbottensost, riven

Sätt ugnen på 150º. Sprid ut små högar av ost på bakplåtspapper, grädda 5-10 minuter tills osten börjar få färg. Ta ut och låt svalna.