Bjudmat  Desserter  Frukost  Okategoriserade  Recept  Tips  Vegetariskt 

Blueberry pancakes

På helgen är det mysigt att lägga lite extra tid på frukosten. Så nu vankas det pannkakor här i köket. Amerikanska. Med blåbär och banan, lite kardemumma och kanel. Hoppla bara! Jag älskar fluffiga pannkakor, speciellt med blåbär och hallon. Min vän E, som jag tror (och hoppas) ska bli folkhälsominister en vacker dag brukar alltid laga pannkakor till mig. Men sedan en tid tillbaka får jag resa långt för dessa, för E har flyttat, ända till Stockholm, för att bli doktor eller nåt.

 

pk1a

Om man vill kan man göra de här pannkakorna lite nyttigare, dels genom att byta ut endel av vetemjölet mot fullkorn. Man kan lägga till krossade linfrön eller havregryn. Smöret kan man byta ut mot rapsolja. Jag använder inte bikarbonat i mina pannkakor, jag tyck int det behövs för äggen fluffar till det så bra, men om du vill ha lite extra puff så tillsätt en tesked i mjölet.

Är du redo?

pk2

Amerikanska blåbärspannkakor, 4 port

3 ägg
2 msk råsocker
2 dl vetemjöl (eller byt ut hälften mot dinkel eller fullkorn)
1 tsk salt
2,5 dl filmjölk
1 dl blåbär, frysta
50 g smör+olja eller smör till stekning
till servering: Färska bär, citron, honung, lönnsirap, tjockyoghurt smaksatt med lite vanilj, fruktsallad, bacon, rostade nötter/mandel

Smält smöret, låt det svalna. Separera äggvita och gula, vispa vitan till hårt skum med elvisp. Vispa gula och socker fluffigt i en annan skål. Blanda ner smör, fil, mjöl och salt i gulan. Vänd försiktigt ner vitan. Stek plättar 5-6 cm stora i smör, lägg på blåbär innan du vänder och steker på andra sidan. Servera med dina favvotillbehör.

Tips:

Prova pudra på lite kanel eller kardemumma!

Jag gjorde smeten på fil idag, vill du inte ha den syrliga smaken tar du 2 dl mjölk istället. Ta gärna i en matsked turkisk yoghurt eller gräddfil då för extra smak.

Pannkakor blir lite extra goda om du piffar smeten med rivet citron-eller apelsinskal!

Pk3

Idag blev det enbart pannkakor här, för nu ska jag ut i skogen och tanka sol, men nog är det alltid gott med en komplett brunch: färskpressad juice, smoothies, äggröra, bacon (eller stekt svamp och bakad tomat som vegetariskt alternativ) och toast eller scones. Eller varför int Ägg Benedicte?

 

pk4

 

Bananerna var så fina så det blev några bananpannkakor också.

pk5

Väldigt gott när bananerna blir karamelisserade.

Ha nu en god lördag och varmt välkommen tillbaka.

pk1