Okategoriserade 

Bananas!

Jag jobbar på ett nytt recept idag. Det innehåller bananer. Ska berätta mer om det när det blir klart.

Det slog mig idag att i min närmaste butik så säljer de enbart ekologiska bananer. Jag är SÅ glad och tacksam över det. Kanske var det konsumentmakt eller/och en personlig övertygelse hos dem. De tog ett policybeslut rakt av bara. Här säljer vi enbart ekologiska bananer, annars får vi/ni vara utan. Inga gifter i våra kunders bananer. Det är verkligen ingen nyhet, de har gjort det i flera år, de var liksom före sin tid. Tror de hade bestämt det redan innan Bananas-filmen, om ni minns dokumentären om bananarbetarna? Sedan kom larmen om att besprutningsmedel tränger igenom skalet, 52 % sitter i fruktköttet, men att det är ingen fara bara man inte äter mer än 4 bananer per dag (räknat på ett barn). Men hallå, fara? Vad betyder det exakt? För vem? För de som jobbar med bananodlingen? För oss? För 5 kr mer per kilo kan man iallafall på ett enkelt sätt slippa dessa gifter om man väljer ekologiska bananer. Det lustiga eller, när jag tänker på det, mycket olustiga är att bananerna i den här butiken kostar samma som på andra affärer.

Helt underbart att en livsmedelsbutik (dessutom del av en stor kedja) tar ett sånt ansvar. Tänk om det vore så med samtliga råvaror? Samtliga butiker?

bild 1