Bakat  Bekvämimpa  Bjudmat  Desserter  Okategoriserade  Recept  Snabblagat  Tips  Vegetariskt 

Adventskänsla

Ikväll lägg vi ribban för julen känner vi. Mysigt, lagom mycket jobb med mat och fika, fokus på kärlek och gemenskap, mysfaktor hög. Välkommen på Adventsmingel helt enkelt. Hos oss i Go’kvällköket 18.15 i ettan. I din teve, så dresscode ikväll valfri, jag tänker mig tända ljus, mysbyxor, tjocksockar och en stor varm filt. Eller partystassen, allt funkar! Sådärja, redo att bli inspirerad?

Det blir en liten glöggbuffé med både varm och kall glögg. Alla är baserade på en julkryddig sockerlag med färsk ingefära och citrusfrukter.

 

köket

 

Glöggen funkar så att man kokar en sockerlag på socker, vatten och kryddor. Låter den dra tills man tycker det är lagom och sedan blandar man med vilken vätska man vill. Samma mängd som sockerlagen. Den funkar även jättebra att använda som marinad till julens fruktsallader, inkokta päron och sånt.  Du kan justera både sockerhalten, kryddningen och styrkan på sockerlagen efter din egen smak. Jag gillar att använda råpressade blåbär, svarta vinbär eller äpplemust som alternativ till vin. Det finns bra, alkoholfria alternativ på hälsokost, i många mataffärer och på samma ställe där man köper vin.

http://www.svt.se/gokvall/recept/citrus-och-ingefarsglogg

http://www.svt.se/gokvall/recept/lakritsglogg-med-svarta-vinbar

Hittar du inte lakritsgranulat så går det att använda lakritsgodisar istället.

lakritsglögg

Kombinationen advent, mingel, mat, prat, hår och musik gör mig helt varm i hjärtat.

Ikväll går vi all in med pepparkakor, glögg & snittar. Eftersom vi hade besök av Dregen med familj och band så blev några av pepparkakorna i hårdrocksform. Det är skönt att blanda mjukt och hårt här i livet!

pepparkakor

Dregen och Pernilla hade med sig sin lilla son Sixten, han charmade oss alla med sin störtsköna stil. Vilken glad bebis! Sixten fick såklart också en egen pepparkaka, men det dröjer nog lite innan han kan äta den…

tryffel

Chokladtryfflarna med lingon & päroncognac är gudomliga. Testa!

http://www.svt.se/gokvall/recept/ljuvlig-lingontryffel

 

päronsnitt

Snittarna med päron & getost är superenkla och jättegoda!

De går megafort att göra, få ingredienser.

 http://www.svt.se/gokvall/recept/puffiga-paron-och-getostsnittar

 

Önskar dig en mysig lördagskväll och skön första advent.

 

 

 

 

 

 

 

 

 • Gun

  Hej
  Har nu provat göra Lingontryffeln, smaken blev mumsig men dom blev väldigt kladdiga, och då menar jag väldigt. Vad gjorde jag för fel tror Du?
  Vilken sorts choklad använder Du vanlig Marabou?
  Tack för all inspiration i Gokväll/ Gun

  • Susanne Jonsson

   Oj, svårt att veta vad som hänt, men jättetråkigt Gun. Fick smeten stå till sig ordentligt? Ja, jag hade den sorten faktiskt 🙂 Ska skriva in att den ska stå tills den är rullbar i receptet. Ibland behöver den stå ett tag i kylen. Ska skriva in det också!

 • asta svensson

  Hej Susann vill fråga dig vad kan man använda för ost istället för get ost.Kan för mitt liv inte äta getost har försökt men mår illa av detta

  • Susanne Jonsson

   Hej Asta! Du kan ta den ost du gillar! Exempelis en lagrad, riven hårdost eller lite ädelost.

 • Sara Marteus

  Hej igen!

  Var, så klart, tvungen att ge mig i kast med dina smördegsknyten. Det föll sig så lyckligt att jag hade en burk oförskämt goda inkokta saffrans- och rompäron på lut (gjort dem själv, hurra för mig). Mandelmassan blandade jag med lite färskost för att få lite syra. Resultatet alltså – frasigt smördegsknyte med mandelmassa, mjuka goa saffranspäron och lite crunch från grovhackade valnötter. Sååå underbart gott, sååå proffsigt resultat och sååå många impade gäster. ALLT detta tack vare dig. Tusen tack och bjällerklang!

  • Susanne Jonsson

   Tjusigt Sara! Det låter underbart gott och vackert! Väl bekomme 🙂

 • Annie

  Tittar ofta på Gokväll och blir väldigt inspirerad när du lagar dina goda recept. Nu till jul ska jag ta mig i kragen och testa några. Din lingontryffel, kan man ha vanlig konjak eller måste det vara päronkonjak? Om Rocky road-brownies, kan man frysa dem? Med nötter, godis och marsmallows på?

  • Susanne Jonsson

   Vad roligt Annie! Ja, du kan frysa dem, skär dem gärna i bitar innan, man orkar inte så stora bitar…. Du kan ha vanlig cognac! Heja Du!

   • Annie

    Tack för snabbt svar! 🙂 Men hur var det nu igen med vaniljpulver? Kan det ersättas med vaniljsocker? Om inte, var får man lättast tag i vaniljpulver? Finns det i vanliga matvarubutiker?

    • Susanne Jonsson

     Hej Annie! Det finns i de flesta vanliga matbutikerna nu!

 • Sara Marteus

  Hejsan! Åh vilka härliga tryfflar! Lite osäker på om jag ska hata eller älska dig för att du Susanne introducerat dessa farligt begärliga läckerbitar i mitt liv…

  Nu är jag även lite nyfiken på dina spännande päronpuffar, men jag skulle vilja styla om dem till dessert. Kan man ta en skiva mandelmassa istället för getost? Kanske mjukröra mandelmassan med lite äggvita eller kesella?

  Tack för underbara recept! Du är en stor inspirationskälla!

  • Susanne Jonsson

   Hej Sara! Vad roligt att du gillar och blir inspirerad! Det går jättebra att styla om till dessert, jag skulle riva på mandelmassa och lägga skivade päron eller äpplen ovanpå, kanske lite kanel och råsocker på det? Du kan även baka in skivade halvor av äpple eller päron, blir jättesnyggt om man skårar degen på toppen. Jag postar ett recept strax som du kan kolla på. Supergott med glass eller vaniljsås! Kör hårt!

 • Birgitta

  Hej Susanne!
  Jag tänkte göra dina ljuvliga lingontryffel men undrar lite över receptet.
  Det står inte hur man gör själva lingonpuren. Är det råa, okokta lingon som du mixar och passerar? Blir det verkligen 80 gram puré av 100 gram lingon?

  Ska de 80 grammen mixade och passerade lingon sedan kokas upp med smör, grädde, socker och vaniljstång?

  • Susanne Jonsson

   Hej! Vad bra att du skrev Birgitta! Det ska vi förtydliga i receptet. Ja, det är råa, mixade och passerade lingon. Det blev det när jag vägde, men det kan variera något, dock ska det vara 80 gram färdig puré. Ja, de ska kokas upp med smör mm.

 • bitte

  Du är en jätteduktig kock men snälla, varför inte kalla avsnittet adventsKÄNSLA. Det finns ju faktiskt ett svenskt ord som passar. Jag blir fruktansvärt irriterad på alla engelska (läs amerikanska) glosor som slängs in stup i kvarten i svenskan, särskilt som det finns en svensk motsvarighet. Skall det vara så märkvärdigt med engelska? Det är bara pretantiöst? Jag bor själv i USA och skulle vara lika irriterad om svenska ord las in i engelskan här (precis som om det skulle hända). Fullständigt onödigt använd svenska när det går.

  • Susanne Jonsson

   Hej Bitte, tack för dina synpunkter, vad roligt att du tittar på oss ända borta i USA. Verkligen tråkigt att rubriken i det här inlägget upplevdes som irriterande. Speciellt eftersom jag försökte förmedla julkänsla, glädje, inspiration och kärlek. Förstår vad du menar med svengelskan, det är absolut inte min avsikt att vara märkvärdig. Jag är som sagt kock och skriver så gott jag kan, alltid direkt från hjärtat. Här på bloggen försöker jag dela med mig av fina recept och inspiration till mina läsare och jag hoppas att ni har överseende med att mitt språk inte alltid är perfekt. Precis som jag. Önskar dig en fin första advent.