Bakat  Bekvämimpa  Bjudmat  Desserter  Okategoriserade  Recept  Snabblagat  Tips  Vegetariskt 

Adventskänsla

Ikväll lägg vi ribban för julen känner vi. Mysigt, lagom mycket jobb med mat och fika, fokus på kärlek och gemenskap, mysfaktor hög. Välkommen på Adventsmingel helt enkelt. Hos oss i Go’kvällköket 18.15 i ettan. I din teve, så dresscode ikväll valfri, jag tänker mig tända ljus, mysbyxor, tjocksockar och en stor varm filt. Eller partystassen, allt funkar! Sådärja, redo att bli inspirerad?

Det blir en liten glöggbuffé med både varm och kall glögg. Alla är baserade på en julkryddig sockerlag med färsk ingefära och citrusfrukter.

 

köket

 

Glöggen funkar så att man kokar en sockerlag på socker, vatten och kryddor. Låter den dra tills man tycker det är lagom och sedan blandar man med vilken vätska man vill. Samma mängd som sockerlagen. Den funkar även jättebra att använda som marinad till julens fruktsallader, inkokta päron och sånt.  Du kan justera både sockerhalten, kryddningen och styrkan på sockerlagen efter din egen smak. Jag gillar att använda råpressade blåbär, svarta vinbär eller äpplemust som alternativ till vin. Det finns bra, alkoholfria alternativ på hälsokost, i många mataffärer och på samma ställe där man köper vin.

http://www.svt.se/gokvall/recept/citrus-och-ingefarsglogg

http://www.svt.se/gokvall/recept/lakritsglogg-med-svarta-vinbar

Hittar du inte lakritsgranulat så går det att använda lakritsgodisar istället.

lakritsglögg

Kombinationen advent, mingel, mat, prat, hår och musik gör mig helt varm i hjärtat.

Ikväll går vi all in med pepparkakor, glögg & snittar. Eftersom vi hade besök av Dregen med familj och band så blev några av pepparkakorna i hårdrocksform. Det är skönt att blanda mjukt och hårt här i livet!

pepparkakor

Dregen och Pernilla hade med sig sin lilla son Sixten, han charmade oss alla med sin störtsköna stil. Vilken glad bebis! Sixten fick såklart också en egen pepparkaka, men det dröjer nog lite innan han kan äta den…

tryffel

Chokladtryfflarna med lingon & päroncognac är gudomliga. Testa!

http://www.svt.se/gokvall/recept/ljuvlig-lingontryffel

 

päronsnitt

Snittarna med päron & getost är superenkla och jättegoda!

De går megafort att göra, få ingredienser.

 http://www.svt.se/gokvall/recept/puffiga-paron-och-getostsnittar

 

Önskar dig en mysig lördagskväll och skön första advent.