Okategoriserade 

Vad jag talar om när jag talar om mat

Fina råvaror är min bästa kompis i köket. Med fina råvaror behöver man inte krångla till det. Håller vi lite koll på vad som är i säsong där vi är just nu så blir det helt enkelt bättre på flera sätt. Smak, miljö, ekonomi. Här är det sluttampen på bärsäsongen och granatäpplena peakar. Det godaste jag kunde tänka mig till lunch här i det väldigt behagliga klimatet runt 22 grader, är en sallad med hallon, granatäpple, jordgubbar och päron, toppad med rostad mandel. Lite citron och olivolja på bara, klart! Min vän yogaläraren är grym på att laga mat och hade än en gång gjort sin hommos, jag älskar hommos… Ni vet, kikärtsröran man mixar med massa citron och tahini (sesampasta). Här finns recept http://www.svt.se/gokvall/recept/hommos

 

bild 2

Jag har lärt mig laga hommos av en kollega i tvhuset. Han är jätteduktig på att laga mat och ibland har jag tur att få smakprov och lära mig något nytt. Jag älskar det här att byta recept på arbetsplatser. Ni vet, man tar med en kaka till fikat och sedan vill alla ha receptet. Älskar det. Vilka recept går runt på din arbetsplats? Bland dina bekanta? I din familj eller kanske du är med i någon grupp? Snälla, skriv, det vore så mysigt att höra!

bild 1

 

 • Katrine Loo

  Åh… Du har en blogg =) Det har jag missat helt även om jag följer dig på Go´Kväll… Ja, jag är ”bara” 27 år men kost och hälsa är min låga. Jag brinner för att få människor att förstå vad maten gör med kroppen. Att nyttig mat INTE är bara ett salladsblad och överkokt broccoli. Med en dröm och vision om att kunna inspirera andra startade jag och min sambo ett hälsoinspirationsföretag i våras. Men det är tungrott men vi ger inte upp så fram till att vi når ut till landets sjukaste län (Gävleborg) så krigar vi vidare med så steg. Bl.a. med min blogg http://halsoatiin.wordpresscom men ja, din mat sprakar liksom min av färg, dofter (önskar det fanns doft tv då du lagar) grönsaker och frukter!

 • Agnes

  Oh, hummus, det är så gott, jag äter det flera gånger i veckan och till sallad är det suveränt. En väninna till mig var man har en syster som är gift med en man från Libanon har invigt mig i detta och jag är hooked. Så där ser man, det här med vänner, arbetskamrater och bloggbekanta, man får en referensram till mat man inte prövat tidigare, det är suveränt.

  Och granatäpplen, så goda! Granatäpplejuice som pressas i ett gatustånd (i t ex Istanbul) ska vi inte tala om, man skuttar fram av både glädje och energi när man druckit en sån drink!!!

  Trevlig helg!
  Agnes

  • Susanne Jonsson

   Åh! Kan riktigt känna smaken av nypressat granatäpple Agnes! Trevlig helg!

 • Rebecca

  ALLA vill ha receptet till din chokladtryffeltårta med dumle så fort jag bjuder på den. 🙂 En riktig favorit! Min enkla egenkomponerade äppelpaj med både kanel och kardemumma, och med smuldeg endast gjord på smör, havregryn och råsocker brukar också vara poppis. Tack för en trevlig blogg! Mvh Rebecca

  • Susanne Jonsson

   Äppelpajen låter grym Rebecca! Vad roligt att höra att den är poppis hos dig, dumletårtan 🙂