Bjudmat  Okategoriserade  Recept  Tips 

Go’kväll Älg!

Ikväll lagade Pekka och jag älg i parti och minut.

SÅ roligt!

Programmet kommer snart upp på webben, om du missade. Själv står jag snart med händerna i en diskbalja.

För det är mycket att ta rätt på efter en sändning. Som tur är har jag hjälp 🙂 Idag var det varmt, alla 4 plattor på, ugnen och studiolampoprna, det var som i ett varmkök på en fullsatt restaurang en lördagskväll. I ett varmt land. Bra träning!

IMG_6759

Vi gjorde ett par saftiga älgbiffar fyllda med färskost och skinka. De blev jättegoda, till det hade vi ett stomp/kompott av potatis med smörfräst svamp och rucola och en god sås. Visst är Pekka fin i sina plasthandskar? SÅ praktiskt och hygieniskt. Bra Pekka! Schyssta biffar också.

Här finns receptet:

http://www.svt.se/gokvall/recept/ost-och-skinkfyllda-algbiffar-med-potatiskompott-och-rarorda-lingon

IMG_6743

 

Vi bjussade också på recept på en tjälknöl, en gammal klassiker, fast på nytt sätt. Som ni märker är jag förtjust i att hitta på lite nya smaksättningar på just älg, det har vart min passion i många år. Mitt ex-jobb på universitetet handlade om älgkött. Produkt- och receptutveckling. Det var det första jag lagade i tv. Men det var i en annan kanal, så det släpper vi där. Här får tjälknölen sälta från soja och kryddas med ingefära, lime och chili. Tillsamman med nudelsalladen, toppad med salta nötter och limedressing är det en av de godaste älgrätter jag vet.

 http://www.svt.se/gokvall/recept/het-tjalknol-pa-alg-med-nudelsallad-och-limedressing

Vi gjorde också en gryta, det hör till hösten. En mustig allt-i-ett gryta som får slutpiff av citron och timjan.

Praktiskt och snyggt när man lagar till många.

http://www.svt.se/gokvall/recept/citron-och-timjansdoftande-alggryta-allt-i-ett

 

bild

 

Det gäller att krydda upp såsen till vilt. Mina favorit är messmör, svamp, gelé, en dugt ansjovis, lite balsamico, ädelost, en gnutta rostad vitlök… men allt med lite sötma och syra från skogen funkar bra. Färskosten som blev kvar från biffarna avslutade såsen, så den behöver ingen redning.

Hoppas ni känner inspiration till att laga vilt. Det är i både gott, i säsong och klimatsmart.

IMG_6755