Bakat  Recept  Tips  Vegetariskt 

Bullfest!

Tänk dig ett glas kall mjölk och en varm, kanel- och smördoftande bulle. Visst får man upp en bild som nästan har doftegenskaper? Älskar att vi är så kännande varelser så vi kan mötas i en sån tanke. När jag och Ebba bakade bullar i Go’kväll blev det bullar i hela studion, det var första gången vi jobbade tillsammans och min första Go’kväll lördag. Om jag inte minns fel så hade Ebba lilla Marianne i magen då 🙂

Receptet på kanelbullar finns här, jag brukar ofta baka på kall mjölk och låta degen jäsa över natten i kylen. Tycker att det blir en väldigt bra deg av det. Täck över den med plast ordentligt och ha nog stor bunke. Jag har inte alltid ägg i degen, man kan utesluta dem utan problem. Bullarna funkar jättebra att baka på mjölkfritt smör och havremjölk.

http://www.svt.se/gokvall/recept/kanelbullar-20-stora-eller-40-sma-2

Så nu är det bara att plocka fram mjölet och börja baka! SÅ roligt!

Ska bara ta en kopp på bron först!

 

 

Mina topp 5 tips för roliga kanelbullar

1. Nystött kardemumma. Snåla inte! En mortel är din bästa kompis i köket.

2. Tillsätt smör som rumstempererat under bearbetningen. Då tar degen mindre mjöl och du får saftigare bullar.

3. Äkta smör. Behöver inte fler kommentarer. Snåla inte!

4. Fräsch kanel, kanel tappar ganska snabbt sin underbara arom som malen. Köp mindre påsar och använd upp.

5. Testa nya fyllningar för din personliga smak. Mandelmassa är alltid rätt (utom vid allergier, då är det vansinnigt fel), rivet äpple, päron, blåbär, hallon, nötter, vit choklad, you name it!

 

Här kommer ett extra lyxigt recept också. Glad fredag på er alla!

 

Hallon- & kardemummabullar, 20 st

Saftiga, kardemummastinna, lagomsöta bullar toppade med syrliga hallon och ett knaprigt, koladoftande strössel. Bullarna är superenkla att göra, du behöver inte ens kavla! Det går bra att byta ut hälften av smöret i degen mot 1 pkt kesella om du önskar en lättare variant.

50 g jäst

5 dl mjölk, fingervarm

2 tsk kardemummakärnor, nystötta

1 tsk salt

1 dl strösocker eller vit sirap

1 ägg+1 till pensling

850 g vetemjöl+ till utbakning

125 g smör, mjukt

 

fyllning

100 g smör, rumstempererat

1 dl ljust muscavadosocker

2 tsk kardemummakärnor, nystötta

2-3 dl hallon, frysta

du behöver: 20 st stora muffins- eller bullformar

Smula ner jästen i en degbunke, blanda ut den med mjölk. Tillsätt kardemumma, salt, socker, ägg och mjöl. Arbeta degen smidig ca 5 minuter i maskin, klicka i smör under tiden. Låt jäsa under duk ca 45 minuter. Ta upp degen på bakbordet, knåda och dela i 2. Rulla längder och dela dessa i 10 lika stora bitar som du rullar till släta bullar och lägger i stora muffins- eller bullformar. Låt jäsa 30 min under duk. Blanda ihop smör, socker och kardemumma till fyllningen. Blanda ihop samtliga ingredienser till strössel (nedan). Sätt ugnen på 225°. Gör en fördjupning med fingret i varje bulle, lägg i lite fyllning och 2 st hallon ovanpå. Pensla med uppvispat ägg och strö på strössel. Grädda ca 10 minuter tills bullarna har fått fin färg och känns lätta. Låt svalna på galler. Om du känner att du vill lyxa till det ännu mera idag så ringla över lite florsockerglasyr innan servering (blanda lite vatten och florsocker till bra konsistens).

bullströssel

50 g smör

1 ½ dl vetemjöl

¾ dl ljust muscavadosocker