Recept  Resor  Tips  Vegetariskt 

Saltkokt potatis

Hur kan något så enkelt vara så gott?
Mitt personliga uppdrag på Teneriffa var att hitta hemligheten bakom rätten papas arrugadas. Inklusive receptet på den röda såsen, mojo rojo. Det riktiga receptet. Receptet med stort R.

20130913-105743.jpg

Till min stora förtjusning blev jag spontant inviterad in i köket på en kanarisk familjerestaurang och sedan körde vi järnet. De pratar spanska i köket. Det gör fortfarande inte jag. Men jag försöker hänga med de två bedårande, kvinnliga kockarna och sedan ansluter chefen, Alfonzo. Han säger några ord på tyska. Varför läste jag franska? Well, det visade sig att det är en speciell potatissort som bara växer på Teneriffa. Den har lite tjockare skal. Man kokar den al dente med så mycket salt att den nästan flyter (man saltar alltså skiten ur potatisarna, minst 2 dl grovsalt/l vatten, ursäkta kockspråket) och en citron i klyftor. Häll av vattnet, tillbaka på plattan och låter allt vatten ånga bort. Klart!

Det här hände någon timme efter vi blev rånade så jag är lite glansig i blicken. Pannglansen beror mest på att det var ungefär 200 grader i köket.

20130913-111048.jpg

Mojoreceptet kommer i programmet, eller kanske lite innan!