Okategoriserade 

Rånad på Teneriffa

Eller bestulen kanske är ett mer korrekt ord. Häromdagen förlorade vi vår gemensamma reskassa, identitetshandlingar, kreditkort, ett pass mm. Jag har väntat på att bli bestulen under mina resor, speciellt när jag rest ensam, men det blev mitt på dagen bland bergen på Teneriffa som det hände. Så jag och vår producent har inga pengar, körkort eller kreditkort. Tur att Clara och vår fotograf klarade sig! Vi fick tyvärr spendera en kväll och halva natten på polisstationen, men alla fick följa med på flyget hem. Känns också skönt att ingen har gjort illa sig. Det var lite skakigt att ladda om och slutföra arbetsdagen med de tre sista inslagen. Men det är sånt som händer. Dagen avslutades med besök på en gård, matlagning på en jättemysig familjerestaurang och mjuk yoga i solnedgången.

På polisstationen

Under kvällen passerade ett pärlband av rånade turister förbi och vi fick höra många olika öden. En berusad irländare hade blivit både rånad och människobiten (inte av samma människa) en annan kille hade också varit berusad och blivit rånad. Två spanska tjejer hade haft bilinbrott. En kvinna hade blivit misshandlad. Jag försökte fota lite för att visa Clara vad vi varit med om, men blev utskälld av en konstapel som raderade allt och hotade med att ta min telefon. Kände mig som 8 år. Väntetiden var astronomisk. Till slut var vi så trötta att vi började fnissa. Då blev en av machopoliserna sur. Det finns ingen toa så folk hade gjort sina behov utanför. Kändes på doften.

Det har tydligen vart ovanligt många stölder senaste 3 dagarna. Folk vi pratat med säger att det är ligor som åker runt och rånar turister, gör bil-och hotellinbrott och sånt. Det är ungefär lika svårt som att ta godis av småbarn.

Efter vad som hände oss och alla historier på polisstationen vill jag dela några tips som alla vet, än en gång:

Var försiktig, ha alltid kopior på alla viktiga handlingar både med dig och hemma. Gärna även digitalt. Fota av dom och skicka till dina anhöriga. Teckna reseförsäkring. Lämna allt värdefullt i kassaskåp om du besöker riktiga turistställen. Lämna inget av värde i bilar. Bli inte berusad.

Förutom det här så har vi haft en kanonresa. Mer glimtar kommer. Och programmet Två på resa kommer snart börja sändas i SVT!