Tips  Vegetariskt 

Den missförstådda salladskålen

Få grönsaker är så missförstådda och misshandlade som salladskålen. Istället för att marinera, syra eller woka denna råvara har vi envist bestämt oss för att strimla den och servera den rå. Eller, blanda den med lingonsylt och servera den åt barn. Själv blev jag så skrämd av detta i skolmatsalen att jag tillämpade total avhållsamhet från salladskål hela min uppväxt. Först i 18-årsåldern, under min kockurbildning i Linköping kom jag över denna aversion. Eureka! Kålen skulle ju tillagas! Godast som kimchi, men funkar också bra att woka. Jag väljer alltid ekologisk kål när jag har möjlighet, ja, det gäller ju alla grönsaker, men kål speciellt. Tycker den är godare. Det är förmodligen psykologiskt och inte bevisat i forskning. Men den psykologiska faktorn är nog så viktig. Det är helt enkelt skönt att veta att råvaran är producerad på ett så bra sätt som det är möjligt.