Kvinnor som offer, män som bad boys – Tony Ernst om en mansroll dragen till sin yttersta spets

Män som bad boys och kvinnor som deras viljelösa slavar? Frågan om musikindustrins osunda könsroller har fått förnyad aktualitet den senaste tiden i och med hur två av popvärldens största stjärnor har framställts. Musikskribenten Tony Ernst ser en moralkonservativ bransch visa upp sig i jakten på ännu mera pengar.

Recap för de som av outgrundlig anledning missat storyn: Rihanna och Chris Brown var alltså ett par. Tills Chris Brown misshandlade Rihanna på det mest utstuderat sviniga vis. Rihanna polisanmälde och lämnade honom. Chris Brown erkände och fick fem års villkorligt samt ett halvårs »community service«. För ett tag sedan dök det dock upp en remix på Rihannas låt »Birthday Cake« där Chris Brown medverkade. Och enligt skvallerblaskor i USA så är de två nu åter snart ett par.

Att kvinnor som blir misshandlade stannar kvar eller återvänder till sina banemän är ingen nyhet. Det ingår som del i den destruktiva miljö som förövaren byggt upp under lång tid. Men att en underhållningsindustri aktivt verkar understödja detta sätter ny standard för cynisk publicitet.

Från musikindustrins håll har man hela tiden försökt få Rihanna att framstå som en synnerligen sexuell varelse som har nära till S/M och dylika lekar på skuggsidan. ”Hon ville nog egentligen ha sig en omgång”, typ. Chris Brown har man i sin tur putsat upp till en gangsterikon. Det absoluta bottennappet nåddes när Vibe i sitt senaste nummer, i positiva ordalag, kallade honom »rapping bad boy«.

Det är hög tid att ta ur folk den spridda villfarelsen att musikindustrin på något vis skulle vara en spegel av samhället i stort. Musikindustrin är möjligtvis samhällets förvrängda skrattspegel, även om mycket få verkligen skrattar åt det som sker i denna industri.

De patriarkala strukturerna och det institutionaliserade kvinnoförtrycket i det vanliga samhället är i musikindustrin uppförstorat till parodins gräns. Här är kvinnor inget annat än objekt, blott till för att behaga män. Och män är spännande och farliga vildar redo att ta det de vill ha.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

”En moralisk identitet bör kombineras med ett etiskt korrektiv” skriver författaren Ann Heberlein i ”En liten bok om ondska” och skildrar, utan att hon egentligen vet om det, det industriella musikkomplexets etiska underskott i ett skal av nöt. Här behövs alltså en överordnad princip för att hålla dekadensen i schack.

Så alla stereotyper, alla fel och brister, alla goda sidor, alla särdrag, alla roller: allt förstoras och förvrids i musikindustrin för att kränga plattor, skapa stjärnor, pressa underhållningsvärdet till nivå 11 på reglaget. Ingen står egentligen utanför denna vansinniga och vådliga färd. Skivbolag, PR-avdelningar, media, artister och publik, alla är med. Det är en yster dans. Dance, dance, dance, to the radio.

Störst otjänst gör oss denna skrattspegel när det kommer till hur mans- och kvinnorollen cementeras, enkom i syfte att tjäna pengar. Alla skivbolag vet att en stor del av den tänkta publiken är loja förströelsekonsumenter. Man vill slippa tänka, ta ställning; man vill matas med underhållning. Oftast är nog inte artisten själv speciellt sugen på att se ut eller bete sig på ett visst sätt, men hen vet mycket väl vad som förväntas. Och alla runt om garvar och applåderar ju. Att det är pålagda burkskratt hörs inte i kaoset.

Så kvinnor görs till vackra, viljelösa offer vars högsta önskan är att bli påsatta tillbaka till medeltiden. Och män modelleras till bad boys, coola snubbar som pökar, koksar och skjuter. Om rapstjärnornas hopfantiserade pang pang-stories verkligen stämde så skulle USA vara folktomma spökstäder vid det här laget. Stereotyperna är hämtade från stenåldern, med ungefär samma privathygien därtill.

Jag är inte ute efter att förskjuta någon för all evinnerlig framtid. Har man avtjänat sitt straff så är man välkommen tillbaka till samhället. Detta gäller även för kvinnomisshandlare. Men det framstår ju som alldeles självklart att med ett sådant här understöd från en pengalysten bransch så kommer inte Chris Brown att lära sig ett skvatt. Strax kommer vi att få läsa om nya misshandelsfall och det musikindustriella komplexet kommer ånyo att få rycka ut, etcetera ad infinitum.

Jag själv kommer naturligtvis aldrig att lyssna på Chris Brown igen. Han har sjunkit alldeles för lågt. Men samtidigt tror jag att det är viktigt att skilja verket från konstnären. Det blir nog ohållbart om man ska kontrollera alla artister, författare, filmare innan man vågar lyssna, läsa och se. Våra nationalscener har till exempel inga problem att spela vare sig Strindberg eller Wagner, även om vissa anser den ene vara rabiat misogynist och den andre skogstokig antisemit. Ja, det där sista är ju mina personliga åsikter, men jag står för dem.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Men var landar man då någonstans, om man alls landar? Ja, inte bara i »Chris Brown är ett kräk« utan också i att mansrollen i musikindustrin är en mansroll dragen till sin yttersta spets. Här cementeras gammaltestamentliga idéer om mannen som allenahärskande patriark. Allt för att kommersiella krafter ska kunna samla pengar på hög. »Popular culture just pursues the dollar«; det var kulturhistorikern och feministen Camille Paglia som sa det, och i ett annat sammanhang, men det är inte mindre sant för det.

Det är alltså varken Rihanna eller Chris Brown vi ska skylla för hur de porträtteras. Det är en osund industri som måste raseras, fabrik för fabrik, sten för sten. Först när skiten ligger demolerad i rök och damm så kan vi bli fria. Quod erat demonstrandum – vilket alltså skulle bevisas – motherfuckers.

Tony Ernst är musikskribent. Du kan läsa honom i Sonic, och från och med 1 april på den egna bloggen svartatankar.se: en ny musikblogg om black metal!

Mer på PSL: ”Ett, möjligen missriktat, långfinger” – Rebecka Hedström om Rihanna, Chris Brown och popvärldens dubbla bestraffning 

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

Öppna alla

”Nu får vi chansen att skicka ut våra vibrationer över dalälven” (Tussilago spelar på Gagnef imorn!)

tussilago_foto_victor_flume

I dag drar Gagneffestivalen igång och PSL är på plats. Ett av banden vi garanterat inte missar är Tussilago. Innan de gav sig iväg mot dalälven hann vi ta ett inför-festival-snack med kvartetten.
(mer…)

I höstas utropade vi debut-EP:n en av säsongens mest lovande, och härom månaden fick vi se/höra den förtjusande första biten av bandets debutskiva.

I morgon spelar Tussilago på Gagnef, en festival de är vana besökare på (för några av dem blir detta fjärde året gillt). Delar av PSL-redaktionen kommer att vara på plats och lyssna när Stockholmskvartetten väver sina psykedeliska gitarrslingor. Det, och massa annat, kommer att rapporteras om här på sajten.

För att kolla läget inför helgens festivalgig tog vi ett snack med Pierre och Samuel, som var mitt uppe i tagningar till skivan i en lada i Flen.

Hur är läget?
- Det brinner i gardinerna!

Hur känns det att ni ska spela på Gagnef?
- Svinkul! Vi tycker Gagnef är fantastiskt, både som plats och festival. Vi har länge velat spela i naturen och nu får vi chansen att skicka ut våra vibrationer över dalälven. Mäktigt!

Vilka artister vill ni se?
- Vi ser fram emot Mdou Moctar och Jaakko Eino Kalevi i år!

Ni ska spela in en video på Gagnef, berätta!
- Maceo Frost och Leo Cabrera ska göra en liten film om vår spelning på Gagnef. De jobbar på mystiska sätt och än så länge kan vi inte avslöja något…

Berätta ett roligt festivalminne.
- Det var sjukt kul att se Dungen skapa magi på scenen förförra året. Och 2010 när vi gick in ovetandes på svartklubben och upptäckte bandet Ved, som stod i arabiska folkdräkter och raybans i den mörka källaren. Mer privata minnen får ni fråga om på Gagnef!

Vad händer för Tussilago efter Gagnef?
- Vår fullängdare som släpps till hösten ska vara färdig i juli. Så Rickard och Zacke kommer vara ute hos vår producent Petter i Flen och lägga sista sångslingorna efter Gagnef. Vi åker till Skåne respektive Finland i två veckor efter Gagnef på semester, så därför fick vi komma hit tidigare.

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

PREMIÄR: Ascorbite – ”Origin”

Edgar Ariza

PSL har videopremiär för Edgar Arizas EP fylld med deep house (och massa <3 för Malmö). (mer…)

Edgar Ariza har länge varit verksam på undergroundscenen som dj och producent. Just nu knåpar han experimentell elektronisk musik under alter egot Ascorbite vilket har lett till EP:n ”Origin”, som släpptes på Malmö-etiketten HMWL nu i veckan.

De tre spåren från skuggsidan av deep house har även fått en stilren och svartvit video signerad Christofer Nilsson, som du ser först på PSL.

Edgar själv hälsar att videon speglar var han trivs bäst och vill ha sin bas, alltså i Malmö. Minifilmen innehåller också en kort presentation av Edgar – så bekanta dig med både Ascorbites mörka housemusik och Malmömannen bakom, i premiären här ovan.

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

LYSSNA: Death From Above 1979 – ”Trainwreck 1979″

Death From Above 1979

Första låten på tio år är här! (mer…)

PSL var på plats i kaoset bland pepparsprej och elpistoler på SXSW, då hundratals människor försökte storma in i publikhavet för att se Death From Above 1979 ge sin första konsert på fem år. Det var 2011, efter att den kanadensiska indieduon återförenats.

Nu, åtta år efter uppbrottet, har Sebastien Grainger and Jesse F. Keeler (där den senare också är del av elektro-konsonantklustret MSTRKRFT) tagit nästa steg mot ny skiva. Första låten på tio år är här och heter ”Trainwreck 1979″. Nya skivan kommer i september med titeln ”The Physical World” där überproducenten D. Sardy (som jobbat med bl.a. Red Hot Chili Peppers, LCD Soundsystem och Oasis) tagit plats i studion.

I höst kuskar kult-dancepunkarna världen runt för ett gäng turnéspelningar (dock är ingen i Norden planerad). Men nog med information, lyssna genast här ovan – på DFA 1979:s första nya på ett helt decennium!

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

You have me crying out, crying out for more

lisapsl

Det må se ut som ett medley av HBO-serievinjetter men jag tar varje ursäkt att höra den här helt makalösa låten igen(mer…)

Jessie Wares ”Tough Love” har fått en video.

…och rewind.

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

PREMIÄR: Jonathan Undhagen – ”Åh Stockholm”

Jonathan Undhagen

Poppremiär med bussfest, turistmöte och Stockholmsresa. (mer…)

Efter låten ”Sista sång (Samma sak, samma skämt)”, som uppmärksammades som demo och senare nådde final i Metros musiktävling, har Jonathan Undhagen kommit med nytt. I nya låten ”Åh Stockholm”, som för tankarna till både Parken och Oskar Linnros, beskriver Karlskrona-men-numera-Stockholms-artisten en bitterljuv flykt från småstad till storstad.

Till popsångens ära anordnade Jonathan en releasefest på en buss. Resan slingrade sig runt i Stockholms innerstad och blev sedan till video som Patryk Konopacki filmat, och som PSL nu har äran att premiära.

Först var festen tänkt bara för vänner men sedan fick bussen sällskap av fler – av en slump mötte Jonathan en busslast med amerikanska Spotifyanställda, som också fick vara med på kalaset. Tryck play här uppe och se bussfesten genom Stockholm (som inleds med mötet med turisternas reseledare.)

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

Toian gillar rude boys mot bättre vetande

Hasan Ramic Profil

Lagom långsam rub-a-dub för sommarhettan. (mer…)

Med sin tunna, Rihanna-liknande röst mässar Toian att hon borde ha lyssnat på sin mamma och inte gett sig i lag med alla dessa rude boys, men de är oemotståndliga. I den stompande, dubbiga 80-tals-retro-produktionen hörs Henry ”Junjo” Lawes ylande spöke.

”Rude Boys” är musik att försvinna till i hettan och drömma sig bort från Långholmen till Hellshire.

/H

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

Dagens kulturlandskap

lisapsl

Har fastnat här ute på landet, bland småfåglar och badstegar – och den alltid lika diffusa gränsen mellan dikt och verklighet.  (mer…)

Såhär har dagen sett ut och låtit.Min badstege i morse…

 


…som genast tog tankarna till David Hockney. Ständigt denne Hockney. Här är en av hans polaroider…

 


…som utgjorde research till serien ”Paper Pools” som han skapade genom att färga, forma och pressa pappersmassa. Boken är toppen.


 


Läser ”The Goldfinch” vilket väl är en alldeles utmärkt boktitel men den lilla fågelns svenska namn känns inte riktigt som samma blockbustermaterial.

  


Steglitsan?! Vilka visste ens, pre Donna Tartt, att det var en fågel? Jag läser i alla fall i mammas fågelbok att ”den häckar i öppet kulturlandskap” och så mycket hade jag också kunnat berätta – enligt mitt instagramflöde vinner den Beach 2014 utan konkurrens.

Jeff Tweedy och sonen Spencer (på trummor) bjöd på dagens finaste sång. Väntar nu otåligt på att min son ska bli gammal nog att spela slagverk med mig. Tweedy den äldre lyckas också sammanfatta ett av föräldraskapets stora dilemman: Never leave your mother’s womb unless you wanna see how hard a broken heart can swoon.

Vad har jag gjort? Hur ska jag kunna skydda honom mot ALLT?!

 

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

TITTA: Hey Elbow – ”Blanca” (live)

Hey Elbow, foto: Elin Hörberg

Malmöorkestern Hey Elbow har gjort en mäktig livevideo till sin debutlåt. (mer…)

Flitiga läsare här på PSL har nog snappat upp att redaktionen fastnat för Malmötrion Hey Elbow och deras drömska ljudslingor skapade av flygelhorn, kalimba, klockspel och tramporgel.

Efter demofynd och konsert på vårt Malmökalas gjorde bandet äntligen officiell debut här på PSL i våras med sin vackra ”Blanca”. Nu har EllenJulia och Liam även gjort en urfin livevideo till sin låt. Jesper Berg och Joakim Lindberg har förevigat trion i Rosenbergsalen i Malmö tillsammans med drömmusiken och några riktigt mäktiga skuggor.

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

Alla vägar bär (förr eller senare) till Apollo

Ibreakhorses_2

Rapport från en fredagskväll på Roskilde. (mer…)

HaimDamon Albarn och Darkside i all ära. Men får man bara välja en, så väljer jag Apollo.

Roskildes scen för elektroniskt, det vill säga, som sedan 2012 har lyckats mätta efterfrågan från en yngre festivalpublik. I torsdags fick till exempel Banks äran att krocka med The Rolling Stones i spelschemat.

I år kan man bland annat se Maya Jane Coles, James Holden, Classixx, Ryan Hemsworth, Tokimonsta i den uppblåsbara hoppborgen (som visst sprack 2012).

Scenen är idealiskt placerad. Under bar himmel, tillräckligt nära festivalområdet, och samtidigt tillräckligt långt utanför för att det där tetrapackvinet från campingförfesten får lov att följa med.

I går hann vi precis i tid till kanadensiska Cyril Hahn vars varma r&b-set innehöll alla hans hemmasnickrade varianter av Solange, Beyonce och Destiny’s Child. Och mer därtill.Lite tidigare på kvällen spelade norska-numera-New York-bosatta stjärnskottet Cashmere Cat.
En bit bort från Apollo sågs en överjordisk I Break Horses-Maria framför Carolafläkt…
Darkside hade rationaliserat bort delar av sin ljus- och multimediashow som fanns med på Stockholmsspelningen i våras, men ingen större skada skedd.

Och såklart Future Islands, som står för det här halvårets starkaste kulturupplevelse (och till följd av det: ett genomslag). Long way from home sjöng Baltimoresångaren Samuel T. Herring och berättade att det här nog är den största publiken de någonsin spelat för.Ps. Notera musikvärldens starkaste lårmuskler.

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

+ Ladda in fler inlägg