Öppet arkiv minns... 

Vi minns Magnus Härenstam

magnus2000
Magnus Härenstam 1978. Foto: SVT

Magnus Härenstam var en mycket folkkär och varm underhållare som har roat och inspirerat gamla som unga över generationsgränserna.

Lördagen den 13 juni 2015 gick Magnus Härenstam bort efter att ha förlorat kampen mot cancern. Denna folkkära komiker har lämnat ett stort tomrum efter sig, men i saknaden vilar en kulturskatt där en stor del av hans finurliga formuleringar, hjärtliga humor och härliga framtoning finns kvar. Genombrottet och Härenstams egen favorit Fem myror är fler än fyra elefanter har många växt upp med, och trots att programmet sändes så tidigt som i början av 1970-talet har även barn av idag en relation till Magnus, Brasse och Eva. Magnus Härenstams karriär började på publik och programforskning vid Sveriges Radio som forskningsassistent. Men det var inte ofta Magnus var på sin plats. Då hade nämligen Magnus och Brasses gemensamma karriär kommit igång. Det berättar han i Gäst hos Hagge 1983 när han och Brasse Brännström besöker Hagge Geigert. Snart var Magnus och Brasses karriär i full gång och Magnus Härenstam blev Magnus med hela svenska folket.

Magnus Härenstam var aktiv ända fram till sin död.

Tack för allt Magnus!

fem_myror
Fem myror är fler än fyra elefanter – julkalender som sändes 1977 med Eva Remaeus, Magnus Härenstam och Brasse Brännström. Foto: Lars Wiklund (SVT)

En kronologi över program med Magnus Härenstam i Öppet arkiv:

1969 Kram – ett förvirrat program om äktenskapet med Magnus Härenstam, Brasse Brännström, Gunilla Nilars och Björn Skifs i ett, precis som titeln antyder, förvirrat program om äktenskapet.

1970 Oj! – är det redan fredag? Sparkar i veckändan från Lasse Hallström och Brasse Brännström, med Magnus Härenstam, Brasse Brännström med flera. I denna serie finns bland annat scenen där Härenstam får ett vansinnesutbrott på perrongen när han missar tunnelbanan i Stockholm.

1971 Kvällsöppet Magnus Härenstam och Brasse Brännström framför sketcher som bygger på aktuella tidningsrubriker producerade av Lasse Hallström.

magnusharenstamtbana
Magnus Härenstam i sketchen där han får ett vansinnesutbrott när han missar tunnelbanan. Serien heter Oj! – är det redan fredag? och sändes 1970. Foto: SVT

1971 Påskris och andra lustigheter Påskris, äggtest och andra lustigheter med Brasse Brännström och Magnus Härenstam.

1973 Kanal 22 Den nya kanalen med kanalhumor och nyhetsmagasinet Rapytt. Kanaljchefer: Brasse Brännström och Magnus Härenstam.

1973 Lill, Brasse och Magnus på Berns Succérevyn med Lill Lindfors, Brasse Brännström och Magnus Härenstam. Glada skratt och god musik i femtio härliga minuter.

1976 Humorverkstad med Brasse och Magnus En titt in i Magnus Härenstam och Brasse Brännströms verkstad för snabbframtställning av humor. Vi får följa dem under manusvåndor och idékläckeri samt i revynummer och snabbsketcher.

kamrergunnarsson
Kamrer Gunnarsson (Magnus Härenstam) tvingas tillbringa fem dygn i skärgården under midsommar. Foto: SVT

1976 Kamrer Gunnarsson i Skärgården En lätt vemodig skildring av hur en inbiten stockholmskamrer (Magnus Härenstam) i kostym och lågskor mot sin vilja tvingas tillbringa fem dygn i skärgården under midsommartid.

1977 Flyttningen Komedi om vad som händer när det unga paret, Eva och Bosse, flyttar ihop och tillsammans börjar inreda sitt första hem. Med bland annat Magnus HärenstamTommy Körberg och Claire Wikholm. Skriven av: Lasse HallströmMagnus Härenstam och Brasse Brännström. Regi: Lasse Hallström.

1977 Varning för barn Krogshow med Magnus Härenstam och Brasse Brännström som spelades in i Göteborg 1976. Showen innehåller bland annat sketcherna Flygkaptenen, Barnombundsmannen och Svordomsvisan.

1977 Fem myror är fler än fyra elefanter – julkalendern med viktigpettern Magnus, det oförbätterliga charmknippet Brasse och deras härliga ytterlighet Eva.

femmyrorbokstavenM
Mulliga Maffiga Mysiga bokstaven M i Fem myror är fler än fyra elefanter. Foto: Bo-Aje Mellin (SVT)

1979 Det är serverat Magnus Härenstams och Brasse Brännströms bejublade krogshow på Berns i Stockholm 1979. Innehåller sketcher som Natti natti, Tal till föräldrarna, Brasses enmansband, Skidåkar’n och Kirurgerna.

1979 Vad är det för fel på svensk TV-underhållning? Hutlöst program av Lasse Hallström som förklarar varför det görs så få roliga underhållningsprogram i TV med bland annat Magnus HärenstamLasse HallströmTommy Körberg.

1980 Magnus och Brasse show Magnus Härenstam och Brasse Brännström i en färgsprakande show med sketcher, monologer och dialoger. Gäster bland andra Owe Thörnqvist, Birgitta Andersson, Svante Thuresson, Lill Lindfors, Cornelis Vreeswijk, Lasse Berghagen och Björn Skifs.

1983 Gäst hos Hagge: Magnus och Brasse Hagge Geigert samtalar med Magnus Härenstam och Brasse Brännström som berättar om hur det är att vara med någon som tänker på samma sak, samtidigt.

magnusochbrassegasthoshagge
Magnus och Brasse i Gäst hos Hagge 1983. Foto: SVT

1986 Glasmästarna En slapstickartad fars där två stackars glasmästare lyckas trassla till det mesta. Det sägs inte ett enda ord men det är ingalunda tyst. Med Magnus HärenstamLars AmbleLena Olin och Lena Söderblom.

1986 Två och en flygel  Magnus Härenstam pratar om att prata fort, varför han är en folkkär komiker, om vad han roas av i vardagslivet,om körsjungandet och om svordomars nödvändighet i humor.

1987 Lagt kort ligger En frågelek med spelkort där publiken ropar ”Par är ingenting att ha!” när de tävlande får två lika kort. Programledare: Magnus Härenstam.

lagtkortligger
Lagt kort ligger var ett underhållningsprogram som sändes från 1987. Magnus Härenstam var programledare. Foto: Björn Edergren (SVT)

Tidigare i år medverkade Magnus Härenstam i Svenska tv-historier som sändes under påskhelgen 2015 där han berättar om sin och Brasses unika relation.