Nytt i arkivet 

Vecka 22 2017

Sven Wollter som kommissarie van Veeteren i Återkomsten baserad på Håkan Nessers roman. Foto: Carl-Johan Söder (SVT)
Sven Wollter som kommissarie van Veeteren i Återkomsten baserad på Håkan Nessers roman. Foto: Carl-Johan Söder (SVT)

Den här veckan har följande program publicerats i Öppet arkiv.

Efterlängtat Krim-paket

Skulden (1982) Spionthriller i fyra delar. Rune Strand är en journalist som lever ett stillsamt liv med sin familj i ett nyinköpt radhus. Men ekonomin går inte ihop och han försöker lösa sina problem genom att stjäla hemliga dokument och sälja dem vidare till främmande makt. I rollerna: Gösta Ekman, Tintin Anderzon, Tomas Bolme ned flera. Manus av Rolf Börjlind efter Olle Högstrands roman.

Den perfekte tjuven (1979) Ett andlös spännande kriminaldrama kring ett mystiskt förråd i Hammarbyhamnen i Stockholm. Efter en roman av den rumänske dramatikern Dan Tarchila. I rollerna: Ernst-Hugo Järegård och Jan Olof-Strandberg.

Van Veeteren: Återkomsten (2001) Kriminalserie i tre delar som bygger på Håkan Nessers roman med samma namn. En kylig vårmorgon återvänder en man till sin hemort efter att ha avtjänat ett långt fängelsestraff för mord. Ett år senare hittas ett stympat lik i ett skogsbryn. Kommissarie Van Veeteren (Sven Wollter) och hans kollegor ställs inför ett bisarrt och skrämmande människoöde. i rollerna: Sven Wollter, Claes Ljungmark, Jonas Falk, Åsa Karlin med flera.

Profitörerna (1983) Efter Leif GW Perssons roman i Lars Björkmans bearbetning. Denna serie i tre delar baserar sig på tre faktiska rättsfall. I rollerna: Krister Henriksson, Sven Wollter, Tomas Pontén med flera.

Femte generationen (1986) En science-fiction-thriller i tre delar om 18-årige Jens som kommer i kontakt med en biologisk superdator som är installerad på ett sjukhus. Den artificiellt intelligenta maskinen tar egna beslut och manipulerar gravida kvinnors foster men börjar snart intressera sig även för Jens. I rollerna: Krister Henriksson, Margreth Weivers, Stig Grybe, Gunnel Fred, Tomas Fryk med flera.

Gösta Ekman i Skulden från 1982. Foto: SVT
Gösta Ekman i Skulden från 1982. Foto: SVT

Andra önskade program och serier

Allsång på Skansen (1991–2005) Öppet arkiv har fyllt på med flera årgångar av Allsång på Skansen där vi får återse allt från Bosse Larsson och Lasse Berghagen till Anders Lundin och alla deras artister och gäster. Nya avsnitt från årgångarna 1991–2005.

Söndagsseglaren (1977) Skärgårdsslapstick med Lasse Åberg – en ordlös komedi om nybörjarseglarens vedermödor.

Husbonden – piraten på Sandön (1989) En grym och spännande berättelse från början av 1800-talet om sjörövaren Peter Gothberg (Sven Wollter).

Engeln (1976) Säsong 2 av serien med privatdetektiv Bertil Engelbrekt (Allan Edwall). Han bär fortfarande samma keps, är fortfarande anställd hos sin bror Torkel i detektivfirman Brödernas Byrå och han kallas fortfarande Engeln.

Hemmel i Frankrike (1991) Jan Hemmel reser runt i Frankrike, på cykel med videokamera.

Fjällbonden: Året på Blomhöjden (1992) En film i två delar av Sune Jonsson om livet på fjällgården Blomhöjden i norra Jämtland.

Euskefeurat: Musik från Norrbotten (1988) ”Nacksvinget på överheten” eller ”Sanningen, när den är som bäst” – beskrivningarna är många på Euskefeurat från Piteå, som blandar rivig satir och ångande dängor i en frustande spelglädje.

Seglingssommaren (1955) Ur Så såg vi sommaren då. Sommaren 1955 bjöd på både sol och friska vindar – utmärkt seglingsväder. Vi får här bl.a. se hur Gotland Runt förlöpte och hur KSSS firade sitt 125-årsjubileum.

John Nilsson – den filmande lantbrevbäraren (2000) Sedan 1948 har John Nilsson filmat människorna i trakten kring Djuramåla i Tingsryd. Under sina postturer har han dokumenterat deras sätt att leva, gamla seder och arbetsmetoder.

Di ville bli åv med mej (1971) Personligt med Florence Stephens, 90 år, ogift och ensam på Huseby slott i Småland, där kungar och societet en gång rörde sig.

Smygtittarna (1987) Ett underhållningsprogram med satiriska sketcher om Sverige och det svenska. Vi får möta Jonas Hallberg, Adde Malmberg, Jan Sigurd, Sissela Kyle och Ann Petrén som smygtittar på nästan allt som rör vårt folk.

Weather Report i Stockholms konserthus (1976)

Sting Tre klipp från musikerns tidigare Sverige-besök 1985, 1988 och 2000.

Kanal 3 (1984) Bland annat om kvinnans förändrade roll i samhället och om sorg.

Nils Poppe: Ta mej! Jag är din! (1988) Sångfars av Franz Arnold och Ernst Bach med Nils Poppe, m fl. Inspelningen är gjord på Friluftsteatern Fredriksdal i Helsingborg sommaren 1987.

Vill du ha mer av Nils Poppe? I Öppet arkiv finns det nu åtta olika farser att återse. Foto:  SVT
Vill du se mer av Nils Poppe? I Öppet arkiv finns det nu åtta olika farser att återse.  Foto: SVT

Rosa Taikon 1926 – 2017

Samhällsdebattören och silversmeden Rosa Taikon (som var syster till författaren Katarina Taikon som skrev böckerna om Katitzi) har gått bort. Öppet arkiv har publicerat följande klipp:

Halvfem: Rosa Taikon (1970) Rosa Taikon smider huvudsmycke, och berättar om sin härkomst.

Mittnytt: Rosa Taikon (1995) Reportage i samband med att Rosa Taikon ställer ut silversmiderier i Sveg.

Mosaik: Rosa Taikon (2000) Rosa Taikon berättar om sitt liv och de fördomar hon mött som rom i Sverige.

Lattjo drom: Rosa Taikon (2003) Ett program av romer om romer.Rosa berättar bland annat om sin syster Katarina Taikon och hur hon kom på idén om Katitzi.

Rosa Taikon tillverkar silversmycken. Foto: SVT
Silversmeden och samhällsdebattören Rosa Taikon tillverkar silversmycken 1995. Foto: SVT

Svenska tv-historier – nya avsnitt!

Du har väl inte missat att det finns nya, rykande färska, vsnitt av Svenska tv-historier, serien som gräver på djupet med våra absoluta nostalgifavorier, i SVT Play? I kväll, fredagen den 2 juni, är det preimär för Svenska tv-historier om Kvarteret Skatan. Tidigare denna säsong har avsnitt om Rederiet, Saltkråkan och Stina Dabrowski släppts. Dessutom är några av avsnitten från tidigare säsonger återpublicerade. Här hittar du alla avsnitt av Svenska tv-historier i SVT Play. Och som vanligt hittar du alla program de pratar om i Öppet arkiv.

KVARTERET-SKATAN_batra_1920_LOGO