Nytt i arkivet 

Vecka 18 2017

Lars Molin Foto: Rasmus Ramusson
Lars Molin Foto: Rasmus Ramusson

Eftersom Öppet arkiv har ett nytt avtal ser våra släpp en smula annorlunda ut i nuläget. Därför kan det hända att några av er redan sett titlarna nedan.

Vi har publicerat:

Klasses frukostklubb (1991)
Frukostklubben med Klasse Kock, Professor Fnasse och Hemlige Arne.

Astrid Lindgren fyller 80 år (1987)
Astrid Lindgren fyller 80. Hon intervjuas när hon anländer till Göta Lejon, där hon ska hyllas.

Inspelning av Ronja Rövardotter (1983)
Från inspelningen av ”Ronja Rövardotter” i Dalsland. Intervjuer med Tage Danielsson, Astrid Lindgren och Hanna Zetterberg.

Astrid om boken ”Ronja Rövardotter” (1981)
Astrid Lindgren berättar om, och läser ur, ”Ronja Rövardotter”.

Ronja och Birk presenteras (1983)
Barnen som ska spela Birk och Ronja i filmen ”Ronja Rövardotter” presenteras. Medverkande: Dan Håfström, Hanna Zetterberg, Astrid Lindgren och Tage Danielsson.

Astrid Lindgren om Pippi på Folkan (1980)
Siw Malmkvist, Sune Mangs och Ulf Brunnberg i Pippi på Folkan. Intervju med Astrid Lindgren.

Eva i Halvfemhuset (1982)
Barnteater skriven av Jeanette von Heidenstam och Eva Gröndahl.

Inspelning av ”Alla vi barn i Bullerbyn” (1986)
Reportage om inspelningen av Lasse Hallströms ”Alla vi barn i Bullerbyn”. Medverkande: Astrid Lindgren, Linda Bergström (”Lisa”), Anna Sahlin (”Anna”), Ellen Demérus (”Britta”), Lasse Hallström och Harald Lönnbro (”Olle”).

Myror i brallan på Galapagosöarna (2002)
Barnprogram om djur och natur på Galapagosöarna. Programledare är Jonas Leksell.

Lars Molins skulle fyllt 75 år lördagen den 6 maj. Det firar vi med följande titlar:

Tjocka släkten (1975)
Önskad titel som har urpremiär i Öppet arkiv. Tjocka släkten är en närgången skildring i sju delar av det som brukar kallas ’den grå vardagaen’. Den handlar om en vägarbetarfamilj i Norrland, miljön är småstad och händelserna sådana som kan hända oss alla. Gösta Hedman har lett stans fotbollslag till serieseger. Nu gäller det kval till div II. Gösta avråds att spela på grund av sin gamla knäskada. 

Zoombie (1982)
En annorlunda familjekomedi i tre delar med mannen i centrum. En vacker och sedelärande berättelse om en liten, lönnfet, medelålders byråchef i lönegrad 32. Vi får följa den mobbade och utnyttjade Holger i hans svåra kamp från förpuppning till flygfärdig fjäril.

Midvinterduell (1983)
En rasande vendetta mellan småbrukare Egon Lundin och Statens vägverk. Kampen gäller en mjölkpall som verket finner olämpligt placerad. Det blir en strid på liv och död. Medverkande: Mona Malm och Ingvar Hirdwall med flera.

Potatishandlaren (1996)
Bonden Johansson börjar bli gammal och oroar sig för dottern Märta. Hon är ett duktigt fruntimmer som sköter gården perfekt, men hon är inte så purung precis och Johansson oroar sig för att Märta ska gå obrukad genom livet. En dag dyker potatishandlaren Sture upp!

Ivar Kreuger (1998)
En filmberättelse om den svenske finansmannen Ivar Kreuger som tar sin början 1929, med en storslagen fest i hans bostad på Villagatan 13 i Stockholm. I Lars Molins högst personliga version utgör den historiska verkligheten endast fond åt den starka kärlekshistorien mellan Kreuger och den vackra finskan Tuula.

Den tatuerade änkan (1998)
Lars Molins film är en komedi om det något försenade tonårsupproret. Berättelsen handlar om Ester – en kvinna i övre medelåldern med vanan att skämma bort såväl sin bufflige man som barn och barnbarn. Mitt i julfirandet dör Esters faster. Det blir början till uppbrott och ett nytt liv för Ester.

Badjävlar (1971)
En humoristisk pjäs om sommarens motsättningar mellan badgäster och ortsbor, mellan hederlighet och ohederlighet, mellan ekonomiskt övertag och vanlig klurighet.

Kejsarn av Portugallien (1992)
Lars Molins filmversion av Selma Lagerlöfs klassiska berättelse om den fattige Jan i Skrolyckan och hans stora kärlek till den vackra dottern Klara Fina Gulleborg.

Tre kärlekar (1989)
”Varje generation har sin ödestid – de få dagar, veckor eller bara timmar då vi fattar avgörande beslut som sedan får betalas eller avnjutas genom ett helt, långt liv. Det är den tid då vi förälskar oss, avlar barn, handlar trolöst eller på annat sätt skuldsätter oss känslomässigt för hela livet. Detta ska bli berättelsen om tre generationers känsloreverser, några av dem ännu inte förfallna till betalning.”