Nytt i arkivet 

Vecka 14 2017

Gösta Ekman 1976 Foto: Bertil S-Son Åberg
Gösta Ekman 1976 Foto: Bertil S-Son Åberg

Gösta Ekman 1939 – 2017

Macklean
Vid hovet levs ett liv i överflöd och prakt. Fester och skådespel avlöser varandra. Adelns herrar och damer dansar, älskar, intrigerar och tävlar om kungens gunst. Men vid hemliga möten konspireras också mot hans liv. Till detta Stockholm kommer Rutger Macklean, adelsman och officer. Hans ambition är att göra karriär. Med Gösta Ekman som Gustav III.

Soldater i månsken
Människor sover för lite, blir farliga för sig själva och andra. Byggmästaren Roffe och den sjukskrivne adjunkten Gunnar känner inte varandra, men de har ett gemensamt – de slutar sova. Tillvaron rasar samman och de tvingas inse att de måste förändra sina liv. I rollerna Gösta Ekman, Göran Ragnerstam m.fl.

Mumlan
Ett program för de allra minsta från 1973. Lite fakta, lite lek med rörelser, lite skoj med Gösta Ekman och Lena Söderblom.

Mumintrollet
Serie i tretton avsnitt av Tove Jansson och Lars Jansson. Gösta Ekman spelar Kungen.

Experimentlek
En naturvetenskaplig serie med för barn, den första som gjorts. Serien vill lära barn från förskoleåldern och uppåt en del elementära ting om deras konkreta omgivning.  Lekfullt och lättfattligt experimenteras det med exempelvis magneter, tyngdpunkter, ljud och ljus. Programledare och experimentutförare är Gösta Ekman och Per Ragnar.

Svea Hund på Göta Lejon
En revy i sju stycken av Hans Alfredson och Tage Danielsson. Medverkar gör även bl.a. Gösta Ekman, Lena Nyman, Tommy Körberg och Monica Zetterlund.

Konstgjorda Pompe
En TV-version av AB Svenska Ords sommarrevy på Gröna Lund 1963. Förutom Hasse & Tage medverkar bl a Monica Zetterlund, Sonya Hedenbratt, Monica Nielsen, Lill Lindfors, Carl-Gustaf Lindstedt och Gösta Ekman.

Hundarna
Tv-pjäs som utspelar sig i en observationsbunker en tid efter det att landet ödelagts av kärnvapen. I rollerna bl.a. Gösta Ekman, Lars-Erik Berenett.

Lådan
Svenska Ords intima kabaret filmad på Berns i Stockholm den 11:e februari 1967. Med Gösta Ekman, Fatima Ekman, Tage Danielsson och Hans Alfredson.

Sveriges magasin: Gösta Ekman och Lena Söderblom
Inslag med Gösta Ekman och Lena Söderblom, bl a som herr och fru Papphammar.

Astrid Lindgren-klipp

Inspelning av ”Ronja Rövardotter”
Från inspelningen av ”Ronja Rövardotter” i Dalsland. Intervjuer med Tage Danielsson, Astrid Lindgren och Hanna Zetterberg.

Ronja och Birk presenteras
Barnen som ska spela Birk och Ronja i filmen ”Ronja Rövardotter” presenteras. Medverkande: Dan Håfström, Hanna Zetterberg, Astrid Lindgren och Tage Danielsson.

Astrid om boken ”Ronja Rövardotter”
Astrid Lindgren berättar om, och läser ur, ”Ronja Rövardotter”.

Inspelning av ”Alla vi barn i Bullerbyn”
Reportage om inspelningen av Lasse Hallströms ”Alla vi barn i Bullerbyn”. Medverkande: Astrid Lindgren, Linda Bergström (”Lisa”), Anna Sahlin (”Anna”), Ellen Demérus (”Britta”), Lasse Hallström och Harald Lönnbro (”Olle”).

Astrid Lindgren om ”Alla vi barn i Bullerbyn” 1962
Intervju med Astrid Lindgren om TV-serien ”Alla vi barn i Bullerbyn”

Astrid Lindgren om Pippi på Folkan
Siw Malmkvist, Sune Mangs och Ulf Brunnberg i Pippi på Folkan. Intervju med Astrid Lindgren.

Den här veckan har vi även publicerat följande titlar i Öppet arkiv:

Sjukan
Komediserie. På Sjukans avdelning för obestämda mag- och hjärtsjukdomar finns tre patienter som tycks trivas oförskämt bra. De är diversearbetaren Bert Hersby, östermalmsbon Rutger Ahlenius och morsgrisen Patrik Larsson. De vårdas med fast hand av den något tankspridda Dr. Söderberg och sjuksyster Nader som envisas med att kalla alla patienter för ”Svenne”. I rollerna bl.a. Ulf Brunnberg, Björn Gustafson, Lasse Linderoth och Anita Wall.

Bröderna Malm – säsong 2
Ytterligare några berättelser om de fyra bröderna Malm. I rollerna: Sven-Eric Gamble, Olof Thunberg, Stig Grybe, Ulf Brunnberg, Fredrik Ohlsson m.fl.

Kuta och kör
En tv-version av Ray Cooneys berömda fars. I rollerna bl.a. Ulf Brunnberg, Björn Gustafson, Stig Grybe och Dan Ekborg.

Ringlek
Pjäs som väckte anstöt för sin ekivoka handling och kvicka dialog när den skrevs 1897. Med bl.a. Lena Nyman, Margaretha Krook och Suzanne Reuter i rollerna.

En plats för dig
Martin Lönnebo inbjuder till andligt knytkalas.

Eva i halvhfemhuset
Barnteater skriven av Jeanette von Heidenstam och Eva Gröndahl.

Aspegren mitt i maten
Jesper Aspegren och kocken Rikard Nilsson ger matlust, tips och idéer.

Kniven i hjärtat
I centrum står Amir från Marocko, hans bäste vän Juan från Chile och den vackra Sabina från Kurdistan. Bergsjön är deras territorium. Tillsammans är de överlevare på förortens villkor: Att vara snabb, hålla ryggen fri och aldrig svika en bror. Men när Juan träffar den vackra Sabina händer något. Manus: Agneta Fagerström-Olsson och Peter Birro.

Myror i brallan på Galapagosöarna
Naturprogram för barn. Om djur och natur på Galapagosöarna. Programledare är Jonas Leksell.

Kanal 3
Programmet handlar om kvinnans förändrade roll i samhället. Från 1984.

Här är ditt liv
Lasse Holmqvist kidnappar en känd person, som i en TV-studio konfronteras med människor och händelser i sitt liv. Tre avsnitt från 1991.

En får inte slöa till
Ett program om bröderna Sandbergs syfabrik i Hillared i Västergötland. Det handlar om fyra bröder som alla är mellan 70 och 80 år och som driver sin lilla konfektionsfabrik på precis samma sätt som vid starten på 1920-talet. Fabriken är ett levande teko-museum och de fyra bröderna jobbar i sin fabrik varje dag.

Mission Malaria
I Afrika dör en miljon barn varje år i malaria. I den lilla muslimska byn Nyamisati, vid Rufiji-flodens delta i Tanzania, är luftfuktigheten maximal och här har alla barn malaria. Hit flyttade 1984 läkaren Ingegerd Rooth och sjuksköterskan Marita Johansson, bägge missionärer. Under en vecka följde ett svenskt filmteam deras och bybornas liv i Nyamisati och kringliggande öar. Från 2005.

Reportage K: Karin Boye
Karin Boye tog sitt liv 1941 men hennes diktning hittar ständigt nya läsare. Marianne Moll talar med Boyeforskaren Paulina Helgeson.