SVT 60 

Tittarstormar – när växeln gått varm i SVT:s historia

tittarstormar_blogg

Per Oscarsson klär av sig i Hylands hörna, Birgitta Andersson snyter sig i amerikanska flaggan och Gösta Ekman säger pitt i Gula hund. Dessa är exempel på tillfällen då SVT:s växel gått varm. Låt oss presentera några av SVT:s tittarstormar genom tiderna!

I Svenska tv-historier kan du dessutom se en djupare analys av tittarstormar här.

Per Oscarsson i Hylands hörna 1966

peroscarsson_hylands
Per Oscarsson och kalsongtricket i Hylands hörna 1966. Se hela klippet i Öppet arkiv.

Smaklöst! Larvigt! Snuskigt! Skandal! Jag satt med en kudde framför ögonen. Så löd en rubrik efter annandagens sändning av Hylands hörna 1966. Per Oscarsson håller en monolog där han berättar för ett barn vad ett kön är, dessutom klär han av sig till den milda grad att han tillslut står där i underkläder. Växeln fullkomligt exploderade.

En herre ringer in:  Där sitter unga flickor och hör på det här och har fått en helt annan upplysning. Jag vill framföra mitt absoluta klagomål. Jag bor på Sturegatan så det är lite mening med vad jag säger.

Mellanstick från 1967 berättar Per Oscarsson själv om uppståndelsen kring programmet.

Gula hund – Pitt!

GULAHUND_PITT
Tage Danielsson, Birgitta Andersson och Gösta Ekman i Gula hund väckte stor uppståndelse med sketchen Pitt. Se hela revyn i Öppet arkiv. Sketchen förekommer i andra akten.

Sketchen Pitt i Gula hund från 1966 med Tage Danielsson, Birgitta Andersson och Gösta Ekman skapade sådan debatt att det till och med diskuterades i Sveriges riksdag där revyn istället fick namnet Fula hund.

Sketchen kan du se i andra akten av Gula hund i Öppet arkiv.

Fräcka fredag

FRACKA-FREDAG
Malena Ivarsson var programledare för Fräcka fredag som hade premiär 1988. Programmet väckte stor uppståndelse till den milda grad att det behövde polisbevakning vid den sista inspelningen. I Öppet arkiv kan du se alla sex avsnitt av serien. Foto: Allan Olofsson (SVT)

I samband med premiären av Fräcka fredag hade växeln det svettigt. Redan ett par dagar innan sändning vällde protestsamtalen in. Programmet blandade lekfulla inslag med information om sex och samlevnad, vilket var ett nytt grepp av SVT. Det var ett enormt ståhej kring programmet, sista tv-inspelningen fick till exempel bevakas av polis efter att ett allvarligt hot kommit it, berättar Malena Ivarsson i Svenska tv-historier: Tittarstormar.

Här kan du se hela säsongen av Fräcka fredag från 1988 i Öppet arkiv.

Det finns inga smålänningar

detfinnsingasmalanningar
Det finns inga smålänningar var en dramadokumentär som blev den mest utskällda genom tiderna. Se serien och debattprogrammen i Öppet arkiv.

1981 var det premiär för ett av de mest utskällda programmen i SVT:s historia. Det finns inga smålänningar var en dramadokumentär i fyra dela där israel/palestina-konflikten utspelas i Småland.

Det finns inga smålänningar: 1948 beslutar FN dela Småland för att ge den urgamla och förföljda folkstammen virdarna, som en gång levt i Småland, ett eget land – Värend. Beslutet leder till inbördeskrig. Mer än 150 000 smålänningar tvingas fly till Östergötland, Västergötland och Skåne. 

Det blev intensiva debatter och en tv-chef blev mordhotad. Serien fick 262 anmälningar till Radionämnden, men SVT friades. I Öppet arkiv kan du se Det finns inga smålänningar och två debatter om programmet: Finns det smålänningar? och Finns Golan-bergen i Småland?.

Spader madame – Birgitta Andersson snyter sig i amerikanska flaggan

birgittaandersson_spadermadame
Birgitta Andersson snyter sig i amerikanska flaggan i Spader, Madame! som du kan se i Öppet arkiv.

”Nu ska jag snyta mig i min näsduk med stjärnor på” Under 70-talet hade tittarstormarna en mer direkt koppling till det rådande politiska klimatet där USA och Vietnam var en central fråga, berättar journalisten och författaren Fredrik af Trampe i Svenska tv-historier: Tittarstormar. Ett exempel på detta är den första stormen mot den nystartade kanalen SVT2, Birgitta Andersson när hon i Spader, Madame! snyter sig i den amerikanska flaggan. Se Spader, Madame! från 1970 här.

Skäggen

SKAGGEN
Skäggen och en dam i TV-programmet Fasad som väckte enorm uppståndelse. Se nöjesserien från 1963 i Öppet arkiv. Foto: SVT

”Barbarism i tv!” Några av de mest minnesvärda tittarstormarna på 60-talet rör sig kring sex och fula ord. Ordet taskigt väckte oerhörd aggression och till viss del avsky i folkhemmet, berättar journalisten och författaren Fredrik af Trampe i Svenska tv-historier: Tittarstormar. Och det räckte inte med det. Det rapades och svors som aldrig förr. Hur det såg ut? Det kan du se i Öppet arkiv här.

1938 kvinnlig nyhetsuppläsare

radiotjanst_vaxl
Radiotjänsts växel drabbades av en av sina första folkstormar 1939 då en kvinna för första gången läste upp nyheterna i radio. Ljudbandet från tittarnas samtal bandades och visas med stillbilder i ”Till frågan om kvinnans rösträtt”, som du kan se i Öppet arkiv.

Våren 1938 drabbades Radiotjänst av en av sina första folkstormar. En kvinna, Astrid Kindstrand, hade för första gången läst dagsnyheterna. Ljudbandet med folkstormen är bildsatt med stillbilder och så här lät ett av samtalen:

”Jag vill ha en manlig som talar i radio. En man är en man. En kvinna en kvinna. Det är två skilda saker”.

Till och med kvinnor hörde av sig och var förargade: ”Hur länge ska den kvinnliga rösten vara på dagsnyheterna? Usch, det är förskräckligt!”

Se Till frågan om kvinnans rösträtt här.

 

Svenska tv-historier

I samband med SVT:s 60-årsjubileum visas tidigare sändningar av Svenska tv-historier i SVT Play. Dessutom finns det även rykande färska avsnitt att avnjuta. Vad sägs om Älskade program, Tittarstormar, Fel i rutan och Julkalendrar (premiär 24 november i SVT Play)?

svenskatvhist_play_grey