Nyheter  SVT 60 

SVT 60 – nyhetshändelser genom tiderna

 SVT60_nyhetshandelser_blogg

Många minns exakt vad de gjorde när de för första gången fick höra om en stor nyhetshändelse. Palmemordet, Tsunamikatastofen, Estonia, 11 september. Öppet arkiv minns och ser tillbaka på våra mest omskakande, betydelsefulla eller uppmärksammade nyheter genom tiderna.

SVT har förklarat, beskrivit och berättat i 60 år. Öppet arkiv samlat några av de mest betydelsefulla, signifikanta, eller omskakande händelserna som vi har kunnat ta del av via SVT:s nyhetsrapporteringar.

1969 – Månlandningen

manlandningen_play
”Ett litet steg för en människa, men ett jättesprång för mänskligheten” Den 21 juli 1969 sätter Neil Armstrong sin fot på månens yta. Öppet arkiv har bilder från sändningen där och då!

”That’s one small step for a man, one giant leap for mankind.” Juli 1969 landade Apollo 11 på månen och Neil Armstrong sa de sedan dess ofta citerade orden: Ett litet steg för en människa, ett jättesprång för mänskligheten.

Öppet arkiv har publicerat sändningen från Den första månlandningen den 21 juli 1969 och ett sammandrag av månlandningen som sändes  nyårsafton 1969 1969. Ett TV-spel av Per Olov Enquist. Se alla Öppet arkivs klipp från den första månlandningen här.

1971 – Almstriden

Almarna i Kungsträdgården skulle fällas till fördel för en tunnelbanestation. Protesterna blev enorma och flera hundra tusen personer tog sig till Kungsträdgården för att försvara almarna. Medborgarnas roll fick stor uppmärksamhet i nationella medier. Och almarna – de fick vara kvar. Öppet arkiv har ett nyhetsreportage som visar dagen efter demonstranterna stoppade motorsågarna. Se Dagen efter almstriden här.

1973 – Norrmalmstorgsdramat

norrmalmstorgsdramat_play
Bo Holmström rapporterar från Norrmalmstorg 1973. I Kreditbanken några meter bort pågår det kända gisslandramat. Se alla relaterade program till händelsen i Öppet arkiv. Foto: SVT

Gisslandramat på Kreditbanken i Stockholm som blev världskänt tack vare att gisslan fick sympatier för förövaren, det så kallade stockholmssyndromet. I augusti 1973 rånades Kreditbanken på Norrmalmstorg av en maskerad man, beväpnad med k-pist. Han tog fyra personer som gisslan och meddelade polisen sina krav: tre miljoner kronor och att Clark Olofsson skulle föras till banken. Det gastkramande gisslandramat pågick i nästan sex dygn.

I Öppet arkiv kan du ta del av händelserna där och då i detta klipp från Rapport 1973 , dokumentären Norrmalmstorgsdramat inifrån från 2003. Dessutom finns den rafflande dramatiseringen Norrmalmstorg med Torkel PeterssonShanti Roney och Tuva Novotny i huvudrollerna.

Se alla Öppet arkivs program, filmer och klipp om Norrmalmstorgsdramat här.

1975 – Västtyska ambassaden i Stockholm ”Lägg ut!”

laggut_play
”Lägg ut! Lägg ut! LÄGG UT!” Bo Holmström befinner sig utanför Västtyska ambassaden när en sprängladdning detonerar. Foto: SVT

RAF, den vänsterextremistiska organisationen ockuperade den västtyska ambassaden i Stockholm för att påverka den västtyska regeringen att frige ett antal RAF-medlemmar som satt fängslade i Västtyskland. Ockupanterna tog 12 personer i gisslan och ambassaden omringades av poliser.  I samband med händelsen detonerade en sprängladdning.  Bo Holmström befinner sig utanför ambassaden vid explosionen. Han vill snabbt komma ut i sändning och skriker således de välkända orden: Lägg ut! Lägg ut! Lägg ut! Se alla program och klipp relaterade till ockupationen av Västtyska ambassaden 1973 här.

1986 – Palmemordet

palmemordet_play
”Statsminister Olof Palme är död” Så började Rapports extrainsatta nyhetssändning 04:00 den 1 mars 1986. Öppet arkiv har första nyhetssändningen. Foto: SVT

Den första mars 1986 04:00 sände Rapport en extrainsatt nyhetssändning. Ewonne Winblad rapporterar: ”Statsminister Olof Palme är död”. Ta del av rapporteringen kring den skakande händelsen i Öppet arkiv. Här finns den första nyhetssändningen om mordet, presentationen av fantombilden och Hans Holmérs presentation av mordvapnet 31 mars 1986.

Se alla Öppet arkivs klipp om Palme-mordet här.

1986 – Tjernobylkatastrofen

tjernobyl_play
Tjernobylolyckan skakade om Europa och många följde med skräck rapporteringen av det radioaktiva avfall som spred sig med vinden över världsdelen. Foto: SVT

Den 26 april 1986 exploderar en av kärnkraftverkets reaktorer i Tjernobyl och ett moln med radioaktiva partiklar spreds med vindarna över stora delar av Europa.  Ta del av alla program och klipp om Tjernobylkatastrofen i Öppet arkiv här.

1989 – Berlinmurens fall

Muren mellan Öst och Västberlin var en påtaglig del av järnridån och stark symbol för Europas delning under det kalla kriget.  Den 9 november 1989 klockan sex på kvällen öppnades gränsen mellan Öst- och Västberlin för första gången på 28 år. Se alla Öppet arkivs program och klipp relaterade till Berlinmurens fall här

1994 – Estoniakatastrofen

Kryssningsfartyget Estonia förliste efter att fartygets bogvisir lossnat när fartyget var ute på öppet hav i Östersjön på väg från Tallinn till Stockholm. Över 800 personer omkom i tragedin. Se Öppet arkivs kollage från nyhetsrapporteringarna om Estoniakatastrofen de första dagarna efter katastrofen här.

2001 – 11 september–attackerna

11september_play
Det andra tvillingtornet i World Trade Center står i lågor efter att ett kapat plan flugit in i det. Öppet arkiv har samlat några nyhetsklipp och dokumentärer om händelsen.

Fyra amerikanska passagerarflygplan kapades den 11 september 2001. Två av dem flögs in i World Trade Centers tvillingtorn på Manhattan i New York. Det tredje planet flögs in i USA:s försvarshögkvarter Pengaton och det fjärde havererade. Attacken räknas som det största terrorattentatet i världshistorien. Se alla program och klipp om 11 september-attackerna här.

2003 – Anna Lindh–mordet

anna_lindh_play
Polisen fick ett larm om att en person knivskurits i ett varuhus i Stockholm. Men det var först när de kom fram till platsen som de kunde konstatera att det var utrikesminister Anna Lindh som var offret. Foto: SVT

”Anna Lindh attackerades strax efter fyra i eftermiddags…” Så börjar ABC:s nyhetsrapportering den 10 september 2003. Utrikesminister Anna Lindh hade attackerades av en knivbeväpnad man och dog av sina skador morgonen därpå. Se alla program och klipp relaterade till Anna Lindh-mordet här.

2004 – Tsunamikatastrofen

Den 26 december 2004 ägde en enormt kraftig jordbävning rum i Indiska oceanen, ett skalv som uppmättes till 9,3 på richterskalan vilket gör den till det tredje kraftigaste uppmätta jordskalvet någonsin. Skalvet orsakade en enorm flodvåg, en tsunami, som ödelade stora områden längs den sydostasiatiska kusten. Se Öppet arkivs program och klipp om Tsunamikatastrofen här.

tsunami_play
Det tredje kraftigaste uppmätta jordskalvet genom tiderna ödelade stora delar av sydostasiatiska kusten. Se alla klipp och program relaterade Tsunamikatastrofen i Öppet arkiv. Foto: SVT

SVT:s nyhetsankare och reportrar genom tiderna

Vad vore SVT:s nyhetssändningar utan våra nyhetsankare och reportrar? Här kan du se ett kollage med några av SVT:s  nyhetsankare genom tiderna!

puff_historiska_nyhetsinslag