Svenska tv-historier 

Svenska tv-historier igen!

macken2000px
Saknar du Roy och Roger? På torsdag kan du återse alla avsnitt av Macken – humorgruppen Galenskaparna och After Shaves genombrott – i Öppet arkiv. Foto: Björn Edergren (SVT)

Nu är det dags för en ny säsong av Svenska tv-historier! Långfredagen den 3 april är serien tillbaka med nostalgiska återblickar och kära återseenden av program som finns i Öppet arkiv.


SKÄRGÅRDSDOKTORN

Skärgårdsdoktorn är en av Sveriges största publikframgångar genom tiderna. I Svenska tv-historier får vi träffa Samuel Fröler och Ebba Hultqvist Stragne som berättar om tiden när serien spelades in, hur den togs emot och hur populariteten växte till den milda grad att till och med Frölers stickade skärgårdströja blev het stoff. Se hela Skärgårdsdoktorn i Öppet arkiv.

Skärgårdsdoktorn säsong för säsong:
Säsong 1
Säsong 2
Säsong 3

Svenska tv-historier: Skärgårdsdoktorn sänds i SVT1 fredagen den 3 april kl 19:00
OAskargardsdoktorn_tva_i_rad
Skärgårdsdoktorn började sändas 1997 och gick i tre säsonger. Till vänster ser vi Ebba Hultkvist Stragne som spelar Wilma i serien. Hon är dotter till den nya skärgårdsdoktorn på den fiktiva ön Saltö. Till höger ser vi Johan Steen (Samuel Fröler) och Wilma. Hela serien finns i Öppet arkiv. Foto: SVT

MAGNUS OCH BRASSE

Magnus och Brasse är humorduon som gick från bakgrundsunderhållning till bejublade ikoner som roade både barn och gamla. I Svenska tv-historier får vi träffa Magnus Härenstam och Lasse Hallström som kastar oss tillbaka till tiden för alla krogshower, filminspelningar och inte minst Fem myror är fler än fyra elefanter:

Magnus och Brasse i Öppet arkiv:

Lill, Brasse och Magnus på Berns (1973)
Humorverkstad med Brasse och Magnus (1976)
Flyttningen (1977)
Varning för barn (1977)
Fem myror är fler än fyra elefanter (1977)
Det är serverat (1979)
Magnus och Brasse show (1980)
Gäst hos Hagge: Magnus och Brasse (1983)
Zvampen (1984)

I samband med att Svenska tv-historier: Magnus och Brasse sänds publicerar vi även ”Oj! Är det redan fredag?” som Lasse Hallström nämner i programmet. (Publiceras Skärtorsdagen 2 april 06:00.)

Svenska tv-historier: Magnus och Brasse sänds i SVT1 söndagen den 5 april kl 19:45
OAmagnusochbrasse_tva_i_rad
Magnus och Brasse var en enormt älskad och uppskattad humorduo som dominerade på alla plan under 1970 och 1980-talet. i Öppet arkiv kan du återse många shower och program. Foto: TV Bertil S-son Åberg (SVT) TH Lars Wiklund (SVT)

MACKEN

Macken handlar om bröderna Roy och Roger som hade en bilmek och mack tillsammans. Dessa två figurer lämnade få oberörda och gick från att tas emot med en viss skepticism till att bli hyllade och citerade flera årtionden framåt. Vem har till exempel inte hört ”Hejdå macken. Vi ses imorgon!”? I Svenska tv-historier får vi träffa humorgruppen Galenskaparna och After Shave och männen bakom serien som berättar om den galna tiden, de minutiösa inspelningarna och hysterin efter genombrottet som skakade grundvalarna till medlemmarnas fortsatta samarbetsmöjligheter.

I samband med att Svenska tv-historier: Macken sänds publicerar vi hela serien i sex delar Skärtorsdagen 2 april 06:00.

Svenska tv-historier: Macken sänds i SVT1 måndagen den 6 april kl 19:00
OAmacken_tva_i_rad
Galenskaparna och After Shaves genombrottsserie Macken finns äntligen i Öppet arkiv från den 2 april 2015. Foto: Björn Edergren (SVT)