Musik 

Stjärnorna har också varit små

Det var länge sen men inte så länge sen att det inte finns dokumenterat. På Öppet arkiv kan man hitta många av dagens stjärnor och hur de såg ut i början av sina karriärer.

Carola Häggkvist började synas tidigt i rutan. 1977 var Carola 10 år och vann talangtävlingen ”Nya ansikten”. TV-programmet Sveriges magasin uppmärksammade då denna unga talang.
Genombrottet kom när hon vann Melodifestivalen 1983 med låten ”Främling”.
Carola är idag en av Sveriges kändaste artister.

Carola, 10 år, i programmet Sveriges Magasin.

Lena Philipsson är en annan välkänd artist med många strängar på sin lyra. Hon har medverkat i en hel del genom åren och många godbitar hittar ni i Öppet arkiv.
Här ser vi en lite blyg 16-åring i undehållningsprogrammet Kafé 18 från 1982 där hon uppträdde med den egenkomponerade låten ”I can make it on my own”.

Lena Philipsson sjunger och spelar sin egenkomponerade låt.

Andreas Lundstedt var ett ”Stjärnskott” redan som 15-åring. Här med ”Lean On Me” från 1987.

Ur ”Stjärnskott” 17/11 1987.

Sarah Dawn Finers musikintresse kom tidigt. 8 år gammal debuterade hon som barnskådespelare i TV-serien Maskrosbarn på SVT. 1993 intervjuades och uppträdde en 11-årig Sarah i Söndagsöppet.

Sarah Dawn Finer intervjuas i Söndagsöppet av Agneta Bolme Börjefors.

Vem kan detta vara?
Inte helt lik sig. En 15-årig Lisa Ekdahl uppträdde i Café Norrköping med sin granne Claes Blomström. De framförde en egenkomponerad låt ”Radioapparaten”.

Ur ”Café Norrköping” 19/2 1987.

Peter Jöback har haft en lång karriär framför TV-kamerorna och så även i Öppet Arkiv. Här ser vi honom som 17-åring i Lörda’ me’ Larssons från 1988. Tittar ni noga på detta framträdande så kan ni nog se några till kända ansikten.

Peter Jöback framträder med gruppen Stage Four.

Sanna Nielsen är även hon känd från tidiga år och i dag leder hon Allsång på Skansen. Strax innan sin 11-årsdag i november 1995 framträdde hon i underhållningsprogrammet Café Norrköping.

Sanna Nielsen sjunger ”Till en fågel”, ”Älska mig”, ”Sol och vår” och ”A Rockin’ Good Way”.

Huvudrollen var någon annans och 1967 års adventskalender hette Gumman som blev liten som en tesked.
Kan du gissa vem är den lille killen med välklippt frisyr är?
Niklas Strömstedt var bara 9 år när han medverkade i det populära barnprogrammet.

Ca 4:15 in i avsnitt 10 ser du den välkände artisten.

Sebastian Stakset ”Sebbe Staxx” var en av medlemmarna i hiphopgruppen Kartellen. Som barn var han med i flera TV-produktioner och som 11-åring kunde vi, 1996, se honom i ett avsnitt av Percy tårar.
Efter avhoppet från Kartellen 2016 har han satsat på en solokarriär.

Ca 16 minuter in i avsnittet ”Tjindar´s list” ser vi en morgontrött Sebastian.

Rapparen Ken Ring gjorde skådespelardebut som 16-åring i stjärnspäckade TV-serien Rederiet. Efter det blev det mest fokus på musiken och han är fortfarande aktiv som artist.

Ca 33:30 in i avsnittet ”När maskerna faller” ser vi en pokerspelande Ken Ring.

”Du kan alltid bli nummer ett” – det vet Robyn som toppat både svenska och internationella listor. Som 13-åring uppträdde hon på galan när det populära barnprogrammet Lilla Sportspegeln firade 10 år.
Hon har sedan dess släppt sju album och är fortfarande aktiv som artist.

Robyn framför Lilla Sportpegeln-låten på programmets 10-årsgala.

Ted Gärdestad komponerade sin första låt som sexåring, ”Sollentunavalsen”. I barnprogrammet Regniga dagen – Vad ska vi göra med den? från 1969 framförde han som 13-åring sin egen låt ”Pricken”.
Ted Gärdestad dog 1997.

Ca 17:28 in i programmet framför Ted sin egenkomponerade låt ”Pricken”.