Barn 

Staffan Westerberg 80 år

staffan_westerberg2000x800px
Staffan Westerberg fyller 80 år den 11 juni 2014 och är upphovsman till många folkkära barnprogram.

Den 11 juni 1934 föddes Staffan Gunnar Westerberg i Luleå. 80 år senare är han rikskänd som en enormt mångsidig dramatiker och kultförklarad teaterman. Ingen lyckas som han väva in poesi, filosofi och subtil humor på ett sådant sätt att den tilltalar både barn och vuxna. Och vad publiken än tycker så har de alla en sak gemensamt. Alla tycker de något. Staffan Westerberg lämnar ingen oberörd.

Dagen till ära, på Staffan Westerbergs 80-årsdag, släpper Öppet arkiv tre mycket önskade titlar: Lillstrumpa och syster Yster på villovägar, Herr Ingentings funderingar och Den flygande näsduken.

Men förutom dessa titlar har SVT en lång historia tillsammans med denna makalösa kreatör. Nedan presenterar vi ett urval av alla de program som Westerberg på ett eller annat sätt har deltagit i. Antingen som författare, medverkande, regissör eller dockmakare.

Vilken är din favorit?

1972 Det bara händer att din hand blir en skugga – ett dockspel (Staffan Westerberg som författare och medverkande)

1973 Det bara händer att kvistar blir figurer – ett dockspel (Staffan Westerberg som författare och medverkande)

1974 Paraplymans berättelser – En Paraplyman vandrar omkring med sina dockor och plötsligt får dockorna liv.  (Staffan Westerberg som författare)

1974 Herr Ingentings funderingar – dockteater (Staffan Westerberg som författare, regissör och dockmakare)

1975 Vilse i Pannkakan –  Staffan är en liten pojke som måste sitta kvar vid middagsbordet tills han har ätit upp sin pannkaka. En liten figur dyker upp ur pannkakan, och efter en stund förvandlas pannkakan till ett landskap. Den lilla figuren går vilse i pannkakan och lär känna landskapets invånare, bland andra: Trashanken, Förståndiga Dvärgen, Gammalkajsa, och Den Virriga Brandkapten.  (Staffan Westerberg som författare och regissör)

1980 Den flygande näsdukenStaffan är en parkbänk som har hamnat i den stora näsduken som tillhör den mystiske herr Fantasi. Fantasis näsdukar kan förvandlas till skålar, dalar och skogar. På bänken sätter sig Glömskan, en virrig person som verkar glömma det mesta. Men sedan försvinner Glömskan. Då ger sig bänken iväg ut och letar. (Staffan Westerberg som författare och regissör)

1984 Lillstrumpa och syster Yster på villovägar Lillstrumpa och syster Yster flyttar in i sitt gula trähus. Men en vind blåser i varje avsnitt iväg huset och tar med syskonen på ett nytt äventyr. (Staffan Westerberg som författare och medverkande)

1986 Teatern i hatten – en dockteater (Staffan Westerberg som författare och medverkande)

1988 Vägen hem – På resan hem till Luleå kommer Staffan först till sin gamla lekstuga. Men han minns inte riktigt hur det var. Om man intet minns, intet finns. Han ber Funderaren om hjälp. (Staffan Westerberg som författare och regissör)

1989 Lillstrumpa och syster Yster i stora vida världen (i Björnes magasin) –  (Staffan Westerberg som författare, medverkande och regissör)

1992 Clownen och Snarkofagen – Om clownen som hittar sin snuttekanin i Staffan Westerbergs gömmor (Staffan Westerberg som medverkande)