Svenska tv-historier 

Sommarens Svenska tv-historier

smash_svenskatvhist
Felix Herngren, Peter Wahlbeck, Måns Herngren och Svante Grundberg i kultserien ”Smash!” – humorserien om det svenska tennisundret. Foto: Rasmus Rasmusson (SVT)

Nu är det äntligen dags för nya och rykande färska avsnitt av Svenska tv-historier – programmet som går på djupet med några av våra mest älskade dramaserier och tv-fenomen. 

”Svischt! Svischt! Svischt!”Smash är humorserien om den svenska tennisundret som kom till som en nödlösning enligt Hannes Holm. Och som faktiskt blev polisanmäld när den sändes. Från utskälld till en kultserie där Felix HerngrenPeter WahlbeckMåns Herngren och Svante Grundberg gestaltar fyra tenniskillar som avbryter sin skolutbildning för en osäker, dekadent och tvivelaktig framtid på tennisbanorna. Här kan du se S.M.A.S.H i Öppet arkiv.

I Svenska tv-historier får vi träffa Hannes Holm, Måns Herngren, Peter Wahlbeck och Svante Grundberg och se hur allt började.

Svenska tv-historier: Smash visas i SVT1 lördagen den 25 juni 2016 kl 19:00 och i SVT Play

”Det är ömtåligt med gammal humor” Öppet arkivs samtal med Hannes Holm om Smash! 2014.
glappet_svenskatvhist
Den första tv-serien om, för och med unga tjejer som snart ska bli vuxna. Katharina Cohen och Julia Dufvenius i Glappet från 1997. Foto: SVT

Nu är det äntligen dags för nya och rykande färska avsnitt av Svenska tv-historier – programmet som går på djupet med några av våra mest älskade dramaserier och tv-fenomen. 

Först ut i sommarens Svenska tv-historier är Glappet från 1997 som handlar om Ella och Josefine som är bästisar. Nu står de på gränsen till vuxenvärlden och väntar på att livet, det riktiga livet, ska börja. Tillsammans utformar de ett manifest för hur det riktiga livet ska levas, men deras vänskap sätts på prov när verkligheten visar sig vara en annan. Se Glappet i Öppet arkiv.

I Svenska tv-historier får du träffa skådespelarna Julia Dufvenius, Katharina Cohen och Göran Ragnerstam, regissören Peter Schildt och författaren Christina Herrström. Där berättar de om resan från idé till färdig tv-serie, vi får se klipp från provfilmning och höra många roliga anekdoter från inspelningarna. Svenska tv-historier: Glappet visas i SVT1 lördagen den 18 juni 2016 kl 19:00 och i SVT Play. 

 

”Hej, puss, ses!”

 

svenskatvhist_oa