Sport 

SM-veckan sommar 2015

nostalgitrippen_SMveckanbloggheader

SM-veckan i Sundsvall är i full gång och i år kommer Öppet arkiv vara där!

Vad är då SM-veckan för något? Jo, under en veckas tid genomförs det svenska mästerskap i olika idrotter som är medlemmar i Riksidrottsförbundet. Genom att samla så många olika sporter på ett och samma ställe bäddar man både för folkfest och kampanda. På SM-veckans egen sida går det att läsa att det är 250 olika idrotter (eller grenar) som representeras (!). Eller som vi på SVT själva kallar det – ett mini-OS! Självklart är  SVT Sport där och rapporterar i realtid. Och för den som behöver röra på sig lite extra bjuder Bolibompadraken upp till dans på eventområdet.

Vad kan du om SM-veckans sporter och profiler? Gör vårt sportquiz här och ta chansen att vinna en Öppet arkiv-påse! Tävlingen pågår till och med den 6 juli 2015.

gizmo_header_SMveckan_OA_quiz
Testa dina kunskaper om SM-veckans sporter och profiler. Tävlingen pågår till och med den 6 juli 2015.

Mitt i folkvimlet i Sundsvall kommer Öppet arkiv att finnas i ett tält i SM-byn vid hamnen den 2 och 3 juli. Där kommer besökare att kunna frottera sig i nostalgi – vare sig det gäller sport, drama eller något annat där emellan. Dessutom har vi vaskat fram guldklimpar från värdstaden Sundsvall och dess representanter. Och inte minst minnesvärda idrottshändelser från sporter som speglar SM-veckans självaste kärna.

Styrkelyft är en av SM-veckans grenar – en sport som vi i Öppet arkiv tycker att Lennart ”Hoa-Hoa” Dahlgren representerar med bravur i detta klipp från SM i styrkelyft 1976. (Hoa-Hoa är även känd som en starkt lysande stjärna i På spåret. Dessutom fick han mycket uppmärksamhet i samband med en pappaledighetskampanj under 1970-talet.)

hoa-hoa
Lennart ”Hoa-Hoa” Dahlgren under SM i styrkelyft 1976 där han ska göra ett knälyft med 260 kilo på nacken…vilken slutar med en piruett och verbala kraftuttryck. Foto. SVT

Andra deltagande idrotter under SM-veckan i Öppet arkiv:

Bangolf Nordiska mästerskapet i bangolf 1989
Biljard Biljard enligt Eva Mataya 1992 (en av Sveriges största biljardspelare som numer är upptagen i biljardens Hall of fame).
Boule Bouleförbundet i Småland 1987 (Svenska bouleförbundet väntar på besked på deras ansökan om medlemskap i Riksidrottsförbundet).
Cykel – De legendariska Fåglumbröderna som under 1960-talet gjorde stora cykelbragder. En familj som tycks fortsätta briljera på två hjul även idag.
Dragracing – hittas i Hjulens hjältar från 1986 tillsammans med andra snabba sporter: enduro och rally.
OrienteringTiomila, mästarmöte och O-ringens 5-dagarsorientering.

Men Sundsvall är långt ifrån bara SM-veckan. Staden fullkomligt kryllar av kända profiler och lokala glimtar. Inte minst de två officiella ambassadörerna Charlotte Kalla och Helen Sjöholm. Vi ska heller inte glömma att nämna Kjell Lönnå (program och körledare), Bengt Lindström (konstnär), Lennart Lill-Strimma Svedberg (ishockeystjärna), Ingela Agardh (journalist och programledare), Mats Ronander (musiker), Rolf Lidberg (trollmålare), Ellinor Persson (programledare) och Pija Lindenbaum (illustratör).

Dessutom har vi grävt fram några pärlor från värdstaden: Sången är din (med Kjell Lönnå), Sundsvallsglimtar, Moderna kyrkorum: Båtkyrkan i Sundsvall och Skolungdomens sportlov 1962.

En lista över samtliga grenar i SM-veckan sommar kan du se här.

Varmt välkomna!