Barn 

Skolstart!

fem_myror_lang
Tre snubblande lika bokstäver som låter olika beroende på om det är en, två eller inga prickar över. Magnus, Brasse och Eva klurar som vanligt ut hur det ligger till i ”Fem myror är fler än fyra elefanter”. Foto: Lars Wiklund (SVT)

Kommer du ihåg din första skoldag? Den här veckan börjar många barn skolan. Därför har vi sammanställt en lista med Öppet arkivs härliga pedagogiska barnprogram från förr. Dessutom har vi nypublicerat en fin serie med Gösta Ekman och Per Ragnar från 1972 som heter Experimentlek.

Från A till Ö – en resa orden runt

hedvig_helge
Hedvig (Birgitta Andersson) har problem med ordförrådet…och en växande näsa som skvallrar om hennes okunskap. Tur att hon är frågvis, envis och har ugglan Helge (Bert-Åke Varg) till hjälp. Foto: Kenneth Thorén (SVT)

”Kom och skriv mig det på näsan om du vågar!” Hedvig (Birgitta Andersson) ger sig inte i första taget. Om hon inte förstår ett ord gör hon vad som helst för att ta reda på det. En gång åkte hon till och med till statsminister Olof Palme för att fråga honom vad ordet Demokrati betyder. I Från A till Ö går Hedvig och hennes nyfunne vän ugglan Helge (Bert-Åke Varg) igenom hela alfabetet och luskar ut vad kluriga ord som börjar på bokstaven betyder.

Fem myror är fler än fyra elefanter

fem_myror_tva_i_rad
Magnus, Brasse och Eva i Fem myror är fler än fyra elefanter – ett av våra genom tiderna med uppskattade barnprogram. Foto: Lars Wiklund, SVT (TV) och Bo-Aje Mellin, SVT (TH).

Den oförglömliga trion viktigpettern Magnus Härenstam som vet och kan allt, det oförbätterliga charmknippet Brasse Brännström som aldrig tycks bli vän med bokstäverna och siffrorna, samt  Eva Remaeus som man ju inte riktigt vet var man har – en förförisk schlagersångerska i lila ålskinn men samtidigt en förnuftig och klok medlerska. Med Fem myror är fler än fyra elefanter och Magnus, Brasse och Eva får vi lära oss framför, bakom, här och där och en andra massa bra saker att veta om bokstäver, stavning och ord. Och inte minst: alfabetet!

Experimentlek

experimentlek_duo_2
Det första vetenskapliga programmet för barn! Gösta Ekman experimenterar med ljud, ljus, friktion och en massa andra fenomen i Expermentlek från 1972. Foto: SVT

SVT:s första naturvetenskapliga serie för barn! I Experimentlek från 1972 går Gösta Ekman och Per Ragnar loss på magneter, ljud och ljus och får svar på saker som vem som helst kan fråga sig ibland. Till exempel varför det går snabbare att kana ned för en blank och glatt yta än en skrovlig? Och vad är egentligen en skugga?

Boktipset

boktipset_duo
Ninna, ninna, ninna-naaaaa! Kommer du ihåg Boktipset? Tidlöst, inspirerande och finbesök av några av våra mest folkkära författare och underhållande. Som till exempel Hans Alfredson som i avsnittet från 1983 läser ur sin egen bok ”Varför är det så ont om Q?”. Foto: SVT

”Ninna,ninna,ninna-naaaaaa!” Den klassiska barnboksserien med legendariska uppläsare som Hans Alfredson och Stefan Mählqvist. I Boktipset får du tips om de klassiska barnböckerna som är aktuella och älskade än idag! Bland annat Prostens barnbarn, Min nya skattkammare, Pettsson och Findus och Varför är det så ont om Q? uppläst av självaste författaren Hans Alfredson.

En ettas dagbok

en_ettas_dagbok_duo
En ettas dagbok är en barnserie baserad på Viveca Lärns (då Sundvall) bok med samma namn. Mimmi börjar ettan och hon har ett spännande år framför sig! Foto: SVT

Det är kul att börja i skolan! I En ettas dagbok får vi följa Mimmi som skriver dagbok om allt som händer hennes första skolår. Serien är baserad på Viveca Lärns (då Viveca Sundvall) bok med samma namn.

Vill du hitta alla våra skolstartstips på ett och samma ställe? Då kan du gå in i Öppet arkiv via denna länk som heter Skolstart.