Öppet arkiv minns... 

Sanna tänder ljus i rutan

sanna_blogg
Foto: Janne Danielsson (SVT)

Det har gissats och tippats friskt om vem som ska bli årets julvärd 2016. Mark Levengood, Carola, Måns Zelmerlöw, Lotta Lundgren är några av namnen som förekommit i olika forum. Men nu har vi äntligen svaret. I år är det Sanna Nielsen som skapar julstämning i våra vardagsrum!

Från första tv-framträdandet 1995 till programledare för Allsång på Skansen 2016. Och nu julvärd. Men hur började allt egentligen? Öppet arkiv har grävt fram en kavalkad av nostalgimaterial från Sannas karriär.

”Du ska bli sångerska förstås?” Sannas första tv-framträdande 1995.

GOKVLL_sanna_forsta_tvframtr
”Du ska bli sångerska förstås?” Sanna Nielsen blir intervjuad av Ragnar Dahlberg i Café Norrköping 1995. Foto: SVT

Sanna går i femman och besöker Café Norrköping för sitt allra första tv-framträdande. Programledaren Ragnar Dahlberg frågar om hon ska blir sångerska och låter henne berätta om sina musikaliska förebilder Carola och Sissel Kyrkjebö. Sanna Nielsen sjunger även sin radiohit ”Till en fågel”, som året därpå blir etta på Svensktoppen (se nedan), och Benny Anderssons ”Älska mig”. Se klippet med Sannas första tv-framträdande här.

Etta på Svensktoppen 1996: ”En del har det, en del har det inte. Sanna har det verkligen!”

ettpasvensktoppen_0

Låtskrivaren Bert Månsson blir helt tagen första gången han hör Sanna sjunga. Låten ”Till en fågel” låg etta på Svensktoppen med påföljd att Sydnytt gjorde ett reportage på Sannas skolavslutning. Se hela klippet från Sydnytt här.

De tre vanligaste frågorna Sanna fick som barnstjärna

sanna_barnstjarna
Sanna Nielsen har slagit stort i Sverige och berättar om den hektiska perioden. Foto: SVT

Sannas mamma vittnar 1996 om att en hel sommar gick åt till att svara i telefon och prata med arrangörer runt om i landet som vill boka sångfågeln. Och journalisterna står på kö för att intervjua henne. Sanna berättar om de vanligaste frågorna journalister ställer. Tycker du att det är jobbigt? Hur går det i skolan? Tycker du att det har gått för fort? Se Sannas svar här.

Här kan du se alla program med Sanna Nielsen i Öppet arkiv

sanna1996och2016
Det är 20 år mellan bilderna. Till vänster är Sannas första framträdande i Allsång på Skansen 1996. Till höger och två decennier senare är hon programledare för programmet. Och i år blir hon dessutom SVT:s julvärd. Foto: SVT

”Om jag inte kan tända ljuset blir det bra tv”

sannanielsen
Se intervjun med Sanna Nielsen som gjordes direkt efter tillkännagivandet. Foto: Janne Danielsson (SVT)

Intervjun med Sanna efter tillkännagivandet kan du se i SVT Play här.