Deckare / Spänning  Drama 

Roland Hassel

Roland Hassel i Beskyddarna

Nu finns de två första filmerna i Hasselserien. ”Anmäld försvunnen” och ”Beskyddarna” att beskåda på öppet arkiv. Båda från 1986.

Tillsammans med sina poliskollegor bedriver Roland Hassel spaningsarbete i Stockholms allt tuffare undre värld. I den första filmen, ”Anmäld försvunnen”, utspelar sig handlingen kring en polisutredning om illegal spelverksamhet på svartclub. Den andra filmen, ”Beskyddarna”, handlar om en beskyddarliga som med våld, hot och misshandel idkar utpressning mot mindre krogar och restauranger. Hasselfilmerna innehåller relativt våldsamma och verklighetstrogna scener. Totalt finns tio filmer och samtliga kommer att publiceras under sommaren här på Öppet arkiv. Följande titlar ingår också i serien : ”Slavhandlarna”, ”Säkra papper”, Terrorns finger”, ”Offren”, ”De Giriga”, ”Svarta banken”, ”Botgörarna” och ”Utpressarna”. Många nervkittlande timmar att vänta alltså.

Rollen som Roland Hassel spelas av Lars Erik Berenett. En skådespelare som redan  nu finns med i flera produktioner här på Öppet arkiv. Tex ”Tre kärlekar”, ”Kaos är granne med Gud” och ”Söndagspromenaden”. Senast vi såg Lars Erik Berenett på SVT var i serien ”En Pilgrims död” som sändes under vintern 2013.

Berättelserna om polisen Roland Hassel bygger på böcker av Olov Svedelid. Tillsammans med Leif Silbersky har Olov Svedelid också skrivit böcker som stått som förebild för andra TV deckare. Tex de om advokaten Samuel Rosenbaum. SVT filmatiserade några av historierna 1993 och vi hoppas kunna publicera även dessa i Öppet arkiv framöver.

http://www.oppetarkiv.se/etikett/titel/Hassel/