Nöje 

Retro igen!

jensretro-jpg
Nu är äntligen Retro med Jens von Reis tillbaka! Foto: Janne Danielsson (SVT)

Nu är det dags för en andra omgång av Retro med Jens von Reis. Och eftersom retro-tv är vår specialitet är vi i vanlig ordning med på bollen i ett tidigt stadium. 

Avsnitten denna säsong handlar om:

10. Uppföljare

I den sista delen djupdyker Jens von Reis i fenomenet uppföljare – filmerna som aldrig tar slut. Sällskapsresorna är ett bra exempel på en svensk oändlighet. Från USA har fungerande koncept upprepats i form av Dödligt vapen, Polisskolan, Ett päron till farsa och Hajen. Listan kan förstås göras ännu längre. Men av de tre förstnämnda av den amerikanska varianterna får vi se mer av i Retro ikväll. Jens träffar bland annat Steve Gutenberg, Beverley D’Angelo, Corey Feldman och Richard Donner. Och inte minst vår svenska uppföljarkung Lasse Åberg – mannen som försöker fylla på glaset med juice i flygplanets passagerarpanel.

Några omfångsrika uppföljare att nämna i Öppet arkiv är förstås Polisen i Strömstad, som med sin svit på fem filmserier är komplett i biblioteket. Rederiet med sina 318 avsnitt är en annan, som förvisso inte är i långfilmsformat, men kan utan problem fylla några veckors tittande om andan skulle falla på. Har ni några andra favoriter i Öppet arkiv – eller några andra långkörare som ni tycker är värda att minnas?

sondagsseglaren
Lasse Åberg – en av Sveriges mesta långkörare. Här i Söndagsseglaren från 1977. Foto: SVT

Vilken film skulle du vilja se en uppföljare på? Dela med dig i sociala medier via #svtretro!

Se nionde avsnittet av Retro onsdagen den 23 september klockan 21 i SVT1 och i SVT Play.

 

9. Arvet efter Python: USA och Sverige

Monty Pythons skruvade humor förändrade inte bara britternas framtida humorproduktioner. I kölvattnet följde även amerikanska och svenska komiker. Svenska Killinggänget och USA:s Saturday night live är bara några som tydligt tog efter de absurda dialogerna efter Python.

I Öppet arkiv hittar du några av Killinggängets produktioner i: Nilecity 105,6Percy tårar och I manegen med Glenn Killing. Dessutom finns Percy Nilegårds debut i serien Barbarella Live från 1992 med Lill-Marit Bugge och Anna-Lena Brundin.

percytarar_rymddrakter
Killinggänget i Percy tårar från 1996. Foto: Stellan Herner (SVT)

Vilken är den bästa svenska komediserien någonsin? Dela med dig i sociala medier via#svtretro!

Se nionde avsnittet av Retro onsdagen den 16 september klockan 21 i SVT1 och i SVT Play.

8. Arvet efter Python: England

John Cleese plan var att bli jurist. Men Cambridge kom med andra möjligheter än examen. Tillsammans med sin studiekamrater startade han en humorgrupp. Steget var inte långt till Monty Python, som enligt Jens von Reis är humorns motsvarighet till Beatles; en humorgrupp som banade väg för nya uppkommande humorsatsningar med en helt ny skärpa.

I Öppet arkiv kan du se John Cleese och Mr Bean (Rowan Atikinson) på deras sverigebesök:

I OSA definierar John Cleese sin humor genom att berätta om en händelse som han tycker är ofantligt rolig: Gerald Ford, USA:s dåvarande vicepresident, landar på flygplatsen i Paris inför ett statsbesök. Den franska presidenten är där för att ta emot honom. Men på vägen ner snubblar Ford ner för trappstegen från flygplanet. Han reser sig snabbt upp och borstar av sig…men råkar i tumultet skaka hand med fel person; mannen som råkade stå bredvid den franska presidenten (se vicepresidentens snubblingen i slutet av klippet). Se hela klippet här.

Du kan också se när John Cleese, Hans Alfredson, Tina Ahlin och Peter Dalle pratar humor och Monty Pythons 30-årsjubileum i Söndagsöppet 1999 med Kristin Kaspersen.

Mr Bean hälsar på hos Erik BlixBlix från klar himmel och uppfinner en videospelare med trådrullar och tejp. Se hela klippet här.

Mr Bean går på filmpremiären för sin nya film ”Bean – den totala katastroffilmen” i Stockholm 1997. Se hela klippet här.

cleese_alfredson
Peter Dalle, Hans Alfredson, John Cleese och Krsistin Kaspersen i Söndagsöppet i samband med Monty Pythons 30-årsjublieum 1999. Foto: SVT

Vilken är den bästa brittiska komediserien någonsin? Dela med dig i sociala medier via #svtretro!

Se åttonde avsnittet av Retro onsdagen den 9 september klockan 21 i SVT1 och i SVT Play.

7. Pop på tyska (Sänds 2 september 21:00)

I mitten av 80-talet erövrade tysk och österrikisk pop världen. Plötsligt dominerades topplistorna av låtar från Nena men även artister som Falco, Modern TalkingAlphaville och Sandra. I sjunde avsnittet av Retro besöker Jens von Reis alpbyn Kapfenberg i Österrike och är med när Opus sätter världsrekord med 80-talshitten Live is Life.

I Öppet arkiv kan du njuta av ett klipp med Modern Talking när de bränner av sin låt ”You are not alone” i Söndagsöppet. Dessutom har vi plockat fram ytterligare två 80-talsklassiker: ”Forever young” med Alphaville och ett program där fusket med Milli Vanilli tas upp. Och inte minst: här kan du lära dig allt om hur en synth fungerar i Barnjournalen med Bengt Fahlström.

Alphaville – Forever young. Se klippet här.

alphaville
”Forever young, I want to be forever young…” Alphaville med sin megahit i Glädjehuset på 80-talet. Foto: SVT

Vilken tysk eller österrikisk låt tycker du bäst om? Dela med dig i sociala medier via #svtretro!

Se sjunde avsnittet av Retro onsdagen den 2 september klockan 21 i SVT1 och i SVT Play.

6. Intelligenta maskiner (Sänds 26 augusti 21:00)

I kvällens avsnitt går Jens von Reis på djupet med AI (artificiell intelligens) och jämför synen på tekniken mellan öst och väst. I Hollywood är robotarna vår värsta tänkbara fiende som tar över världen om vi inte ser upp. I Japan är framtiden med roboten hoppfull och ljus – för att inte säga det enda tänkbara. I Retro får vi se klipp från storfilmer som Terminator och Alien.

I Öppet arkiv kan du gå på djupet med hur framtiden såg ut långt tidigare än idag. Varför inte ta en titt på Tekniskt magasin där vi bland annat blir introducerade till datorns funktioner? En meny (”precis som på restaurangerna”) och något som kallas för en mus. I Framtiden i backspegeln får vi se en framtidsskildring från  1967 där Feldreich fantiserar om något så framtid som att kunna gå fram till en stor mojäng i hemmet och boka flygbiljetter OCH teaterbiljetter i London från vardagsrummet. I Röda rummet från 2001 kan du se svenska lärda eliten diskutera artificiell intelligens.

Men vårt hetaste tips är ändå Sverker Olofssons (Plus legendariska före detta programledare) tolkning av Terminator som sändes som en trailer till Plus 2003.

Hasta la vista!

SVERKERTERMINATOR
Sverker Olofsson som Terminator. Bästa tolkningen någonsin. Foto: SVT

Vad tror du om framtidens AI? Tipsa Retro under taggen #svtretro.

Se sjätte avsnittet av Retro onsdagen den 26 augusti klockan 21 i SVT1 och i SVT Play.

5. Reklamfilmsmusik

Det fanns en tid när en musiker med självrespekt aldrig skulle få för sig att låta sin musik vara med i en reklamfilm. Men sedan hände det någonting. Moby banade väg genom att låta alla spår i albumet Play användas i film, reklam och tv på 90-talet. Jens von Reis träffar den amerikanska artisten och pratar även reklammusik med Tommy Nilsson, Maia Hirasawa, Jan Gradvall och The Polyphonic Spree, det amerikanska indiebandet  som finansierar sina turnéer genom att licensiera sin musik.

I Öppet arkiv kan du gå tillbaka i tiden med dokumentären Reklamfolk från 1966 som skildrar livet på reklambyrå där och då. Vi har också plockat fram ett nyhetsinslag från 1993 om en då ny forskningsrapport som visa att musik i reklamfilmer spelar större roll än vi tidigare trott. Musikbyrån sände 2001 ett avsnitt som handlar om Musik i reklam. Och inte minst: Swedish Metal Aid där svenska hårdrockseliten sjunger in pengar till välgörande ändamål i Nöjesmassakern 1985.

swedish_metal_aid
Swedish Metal Aid sjunger in pengar för välgörande ändamål och uppträder i Nöjesmassakern 1985. Foto: SVT

 

4. Brittisk romcom

Låter Hugh Grant bekant? I Fyra bröllop och en begravning och Notting Hill charmade han hela världen. Romcom var under 90-talet en vinnande blandning av romantik och humor och britterna gjorde det absolut bäst!

Även i Sverige gjordes några försök. Men ytterst få av dem har fått sin plats i Öppet arkiv av rättighetsskäl. Men en har vi! Ett litet rött paket om Jenny som börjar få kalla fötter innan hon ska gifta sig med Staffan. I rollerna: Fanny Risberg (Jenny), Ulf Friberg (Staffan), Anita Wall (Solbritt) m fl.

ett_litet_rott_paket_ett
Staffan och Jenny ska gifta sig – men kalla fötter sätter käppar i hjulet för deras bröllop som alldeles för närmar sig. I alla fall om man frågar Jenny. Foto: SVT

Vilken är världens bästa romcom enligt dig? Dela med dig i sociala medier via #svtretro!

Se fjärde avsnittet av Retro onsdagen den 12 augusti klockan 21 i SVT1 och i SVT Play.

3. Stor i Japan (musik Sverige och Japan)

”Big in Japan” var inte bara en låt av Alphaville. Det blev närmast ett begrepp på 90-talet när ett antal svenska artister, som Cardigans, Pandora och Meja nådde större framgångar i Japan än hemma i Sverige. I det tredje avsnittet åker Jens von Reis till Tokyo för att ta reda på varför.

Men hur såg det ut där och då i Sverige? Öppet arkiv har publicerat en rad program med de svenska artister som var stora i Japan under 1990-2000-talet: MejaCardigans och Pandora.

Dessutom får vi en inblick i musikexporten genom Dokument inifrån – Musikindustrin: Den gyllene triangeln från 1999. Där får vi följa Meja och Cardigans och även höra mer om exportpionjärerna ABBA.

blogg_retro_japan
Big in Japan! Övre vänster: Meja i programmet Skåpet. Foto: Johan Hellsten (SVT). Övre höger: Pandora i Melodifestivalen 2003. Under: Reklamskylt för Cardigans turné i Japan från programmet ”Den gyllene triangeln”.

 

2. Z-TV – om när Sverige fick en ny banbrytande tv-kanal. (Sänds 29 juli 21:00)

I detta avsnitt går Retro tillbaka några decennier och vrider och vänder på den då snabbt framväxande tv-kulten som genererar såväl nya program i SVT som nya nöjesprofiler under 1990-talet. Här intervjuas bland andra Rob n Raz, Henrik Schyffert, Felix Herngren, Josefin Crawford, Kajsa Mellgren, Kristian Luuk, Peter Siepen, E-Type (Martin Eriksson), Dr. Alban, Peter Settman, Ellinor Geete (fd Persson).

Dessutom pratas det bland annat om Peter Settman och Fredde Granbergs hatälskade Ronny och Ragge som först figurerade i Laijv (1991) och sedan i Byhåla (1997).

Fler program/personer som omnämns: Äntligen måndag!, Stereo, Percy tårar, Kosmopol, Cia Berg, Nilecity 105,6 och I manegen med Glenn Killing.

retro_ztv
Byhåla, I manegen med Glenn Killing, Percy tårar och Äntligen måndag! Foto: SVT

1. Ung och berömd – om att växa upp inför världens ögon. (Sänds 22 juli 21:00)

Öppet arkiv har listat program relaterade ämnet med begränsat till Sverige.

Visste du till exempel att Bombi Bitt och jag från 1968 var Stellan Skarsgårds debut?

Eller att Anton Glanzelius, som spelade Ingemar i Mitt liv som hund, debuterade i Tryggare kan ingen vara ett år innan Lasse Hallström-genombrottet?

Hos oss kan ni även se när Maria Johansson provfilmar för Tjorven i Vi på Saltkråkan och följa på inspelningarna av Emil i Lönneberga. Eller se när Pippi Långstrump ger Lennart Hyland svar på tal när hon och Astrid Lindgren besöker Hylands hörna 1970.

Andra svenska plantskolor för barnstjärnor: MadickenDen vita stenen, En småstad vid seklets början (Ted Gärdestad 10 år), Peters baby (Thorsten Flincks tv-debut), Bullens brevfilmer (där bland annan Moa Gammel började som skådespelerska).

barnstjarnor
Övre vänster: Stellan Skarsgård debuterade i Bombi Bitt och jag. Övre höger: Pippi och Astrid Lindgren besöker Hylands hörna 1970. Nedre vänster: Anton Glanzelius första roll i Tryggare i kan ingen vara (ett år innan Mitt liv som hund). Nedre höger: Tjorven i provfilmingen för Saltkråkan. Foto: SVT