Drama  Rederiet 

Rederiet – Säsong 1

 

Kommer du ihåg Reidar Dahlén? Joker? Uno? Pirjo? Eller kanske Bengstsson? Det är några av karaktärerna ur TV-serien Rederiet.Här på Öppet arkiv publicerar vi nu säsong 1 , och kommer såklart följa upp med kommande säsongen vart efter. Totalt finns 318 avsnitt från sammanlagt 20 säsonger att se fram emot.

Redaktionen har varit i kontakt med upphovsmannen bakom hela serien, Peter Emanuel Falck. Här skriver Peter om hur idén till Rederiet föddes och hur några av karaktärerna kom till. Håll till godo!

”En kväll gick jag med min hund ute på Djurgården i mörkret. Plötsligt stävar en enorm Finlandsbåt ut från Stadsgården. Glider tyst och sakta förbi och lyser upp allt. Man kan ana musik och man kan se folk som står ute på däck och ser ut över Stockholm. Och det var då jag tänkte att här seglar ju ett helt litet samhälle förbi.
Jag blev helt besatt av denna tanke, att skildra livet ombord. Jag började resa med båtarna och upptäckte snabbt att det fanns två samhällen ombord. Dels resenärernas, dels de ombordanställda. Och de var två vitt skilda världar.
Jag träffade och intervjuade anställda , dels ombord och dels i land. Sakta men säkert byggdes
en värld upp för mig. Ägarna Familjen Dahlen, men också den ensamstående finska hyttstäderskan som inte hade någonstans att göra av sitt barn utan smugglade med sig det ombord. Den nitiske intendenten som såg och hörde allt ombord. Familjen Sjögren med Gustav i Maskin, mamma Gerd som hyttstäderska, sonen Tony och dottern Sofie som förälskade sig i redarsonen – kapten Rolf Dahlen. Det blev upstairs och downstais på MS Freja under många år.
Det var fullpackat med intriger, en del mer otroliga än andra.
Jag hade stor hjälp av Louise Boije Af Gennäs som utformade karaktärerna tillsammans med mig.
Rederiet blev en av de största dramasuceerna i svensk Tvs Historia, med över 2 milj tittare varje vecka. Något jag är verkligen stolt över.

En kväll såg jag en musikal på stadsteatern och en av rollerna spelades av Peter Harrysson. Han var iklädd en silverfärgad kostym och han var fantastisk i rollen. Så jag tänkte att honom skall vi ha. Så jag skapade en karaktär som hette Pehr Silver. Håll utkik efter honom. En annan favorit var styrman Jussi Tola – spelad av Erik Kieveniemi. Och från det första året av Rederiet så var förstås Krister Henrikssson som den ondsinte Intendenten en fantastisk rollfigur.
Kapten Rolf Dahlen spelades ju av sångaren Mikael Samuelsson. Jag kommer aldrig att glömma när han efter dagens första inspelningsdag i studio kom raglande ut ur studion efter att ha medverkat i sjutton scener. Han sa bara:- Aldrig mer! Men han blev ju kvar i flera säsonger.
En annan anekdot kan kanske vara att rollfiguren Joker höll på att ramla ur ensemblen redan från början. Han hängde löst. Hade inga relationer med någon. Men han var så rolig. Han stod för comic relief bland alla intriger. Och visst är vi glada att vi behöll honom. Han blev väl den i särklass populäraste karaktären av alla. ”
Peter Emanuel Falck , upphovsman.

Serien var en stor succé för SVT och det blev sorg och ramaskri hos publiken då den lades ned. Många har under årens lopp önskat att SVT ska reprisera hela serien, eller ge ut den på dvd. Nu kommer den på Öppet arkiv.Avsnitt 1 sändes 20 augusti 1992 och avsnittets titel är ”Farlig kryssning”. I SVT:s arkivtext kan man läsa följande beskrivning:

”Slaget om Östersjön är en kamp om miljarder, på liv och död. Det står mellan två rederier som trafikerar sträckan Sverige-Finland: Familjeägda Dahlénrederiet och uppkomlingen Mega Line. Utanför Dahlénrederiet pågår en demonstration mot en planerad båtterminalbyggnad. Redarföreningen förhandlar med kommunen om tillståndet. På plats är Reidar Dahlén, VD för Dahlénrederiet, hans närmaste man Tom Hansson och dottern Renate. Konkurrenten Henrik Bjurhed från Mega Line är oroväckande samarbetsvillig. ”

http://www.oppetarkiv.se/video/1058509/rederiet-sasong-1