Nöje 

Petra Marklund: ”Det här är ju hur gulligt som helst!”

petramarklundallsangpaskansen2015
Petra Marklund tycker Nostalgitrippen är hur gullig som helst! Foto: Marika Arsenius (SVT)

Guldgruva, gulligt och jättebra!

Sommarens artister i Allsång på Skansen och Petra Marklund har testat Nostalgitrippen.

Petra, kommer du ihåg ditt första tv-framträdande?

Ja! Det var i ZTV. Det kommer jag ihåg. Det var hemskt faktiskt. Jag sjöng i fel tonart, det var kaos och jag hörde ingenting. Monitorernas ljud dränktes. Det var en traumatisk första gång.

Vi har ett program där du medverkar. Det är i Säpop från 2004 där du sjunger September all over (sex minuter in i avsnittet).

Ja vad kul!

Är det något särskilt som du skulle vilja återse som du minns att du tittat på när du var yngre?

Det är faktiskt Allsång på Skansen – det var ett program som alltid var på hemma på somrarna.

Har du lust att göra en tidsresa med Nostalgitrippen?

Ja! 1984. Anna Lindh…! Och här är barnprogram från när jag var liten. Och Björne – han har jag träffat! Han satt på en stol i tv-huset så jag passade på att krama honom. Nämen Skymningssagor, det pratade jag ju om nyss. Vi var lite inspirerade av det till ett nummer på scenen. Det programmet sitter i ryggmärgen. Och Pippi Pelikan, det minns jag. Joelbitar också. Och Rederiet var man ju en slav under. Det här är ju hur gulligt som helst!

hasseanderssonallsangenpress2015
Hasse Andersson stoltserar med åtta träffar i Öppet arkiv. Och av Nostalgitrippen blir han…nostalgisk! Foto: Marika Arsenius (SVT)

Hasse Andersson: ”Öppet arkiv är ju en guldgruva!”

Hej Hasse! Har du varit inne i Öppet arkiv någon gång?

Ja. Det är ju en guldgruva – jätteroligt!

Vi har gjort en sökning på Hasse Andersson i Öppet arkiv. Vad säger du om de här träffarna?

Ja oj. Det är ju en hel del, haha! Ja vi gjorde ju Hasse och hans vänner. Vi hade ju 3,4 miljoner tittare som mest. Helt sjukt alltså.

Vi har fått en ny rolig tjänst där man slår in sitt födelseår och får uppleva barndomsnostalgi. Vill du testa?

Javisst. 1948. Julstök på Haga. Det här hände när du var tio år; Första Aktuellt med Olle Björklund, han var programledare sedan när vi var ute och spelade med Kvinnaböske band. Jajemensan. Hylands hörna. Gubben i lådan.  Jag kommer ihåg dem allihopa! Mosebacke monarki och Sigge Fürst. Det är verkligen nostalgi här! Och Skäggen också. De var ju för roliga alltså. Folk retade sig på det som bara den. De fick sitta och rapa och röka i tv. Och jämför med idag var det ju jätteoskyldigt.

Vad gör dig nostalgisk?

När jag är ute och spatserar runt i småbåtshamnar. Då minns jag min barndom när jag var ute och seglade med mina föräldrar och kom till främmande hamnar. Det var mysigt. och när jag kommer hem till de gamla delarna av Malmö. Ibland kör jag hem till gatan där jag bodde när jag var barn och minns när jag sprang omkring där på trottoaren. Det är fint det!

dinahnahallsangpaskansen2015
Dinah Nah fick en Nostalgitripp av Pippi Pelikan, Lillstrumpa och Syster Yster. Än så länge finns inga träffar på Malin Sundström, som hon egentligen heter, i Öppet arkiv. Men något från hennes Caramell-karriär kan kanske dyka upp snart? Foto: Marika Arsenius (SVT)

Dinah Nah: ”Men Gud vad mycket kul!”

Hej Dinah Nah! Vill du testa vår nya tjänst Nostalgitrippen?

Ja! (Dinah Nah går in och söker på sitt födelseår 1980.) Åh Lillstrumpa och Syster Yster! Och Pippi PelikanKrakel Spektakel. Och Nelson Mandela, det är ju stort. Men det fanns ju en julkalender med troll? Ja Trolltider! Finns den? Gud vad mycket kul!

kjelllonnaallangpaskansenpress2015
Kjell Lönnå är en välkänd tv- och musikprofil och ser sig själv som en slags talangscout. Och det är inte utan. Många av dagens stora artister började sin karriär i hans program. Två av dem är Andreas Lundstedt och Helen Sjöholm. Foto: Marika Arsenius (SVT)

Kjell Lönnå: ”Men har du sett – det här är ju jättebra!”

Har du varit inne i Öppet arkiv Kjell?

Öppet arkiv har jag varit inne och tittat i. Jag har sökt efter mina program någon enstaka gång men jag har ju gjort så många program i så olika genrer. Men ibland går jag in och letar…jag har ju skrivit en bok ”Sången är din”, och då har jag letat efter gamla artister som jag har haft som gäster för att ta reda på vad de sjöng och så vidare. Andreas Lundstedt  i Alcazar var ny och bara i tonåren när han var med i mitt caféprogram ”Lönnå med gäster” i SVT . Det är samma med Helen Sjöholm som hade tv-premiär i mitt program. Och Carola Häggkvist strax efter att hon slog igenom i Melodifestivalen. Så jag har varit en liten talangscout kan man säga!

Vad skulle du vilja se i Öppet arkiv?

Jag sörjer att mina allsångsprogram som började 1979 inte går att se någonstans, det var  4 till 5 miljoner som tittade där och då och det var stora artister som gästade. Och sedan skulle ”Lekande lätt” vara roligt att se igen! Jag är faktiskt förvånad över att ingen har plockat upp och gjort den där serien igen. Den var ju fantastisk!

Redaktionens anmärkning: Lekande lätt är ett inköpt format och tyvärr inget som kan visas i Öppet arkiv. Men det är ett mycket önskat program. Så har vi tur sänds det i repris framåt.

Vi har en ny rolig tjänst som heter Nostalgitrippen – vad tycker du om den?

1936. Men har du sett – det här är ju jättebra! Kan man skriva in ett annat år också?

Redaktionens anmärkning: Självklart – skriv in hur många olika år du vill!

Testa Nostalgitrippen du också! Skriv in ditt födelseår och klicka på Ge mig nostalgi! 

nostalgitrippen_FB_header_medtxt