Sport 

Peter Forsberg: ”Jag är så grymt besviken på Börje”

Peter Forsberg och Albert Svanberg 1994 Foto: SVT
Peter Forsberg och Albert Svanberg 1994 Foto: SVT
Efter SM-finalen 1994, som Modo förlorade, gjorde Albert Svanberg en intervju med Peter Forsberg som kom att bli en klassiker. Vi frågade Forsberg och Svanberg om hur de ser på klippet nu i efterhand.

 

Peter Forsberg hur ser du på ditt agerande i intervjun i dag?
– Det är svårt att gömma känslorna och sig själv när det är så pass mycket som står på spel. Då glömmer man bort hur mycket det betyder att vinna. Men jag har inget emot det egentligen. Det var ju bara en del av min personlighet och jag var inte glad att förlora. Tydligen skyllde jag på någon annan just vid det tillfället (domaren Börje Johansson) vilket kanske inte var så bra. Men intervjun är en ganska rolig scen ändå på något vis.

 

Albert Svanberg vad minns du från intervjun?
– Jag blev väldigt förvånad av Forsbergs reaktion, eftersom vi fick stå stilla på isen någon minut i väntan på att få starta intervjun. Under den tiden trodde jag att han hunnit lugna ned sig. Men så fort jag ställde första frågan var det som att trycka på en knapp och orden forsade ur honom. I den situationen förstod jag inte vilka konsekvenser intervjun skulle få, att det skulle bli löpsedlar av citaten och sedermera ett klassiskt sportklipp.

 

Vad kommer du ihåg av Forsbergs roll i finalserien?
– Att Peter Forsberg ensam bar fram Modo genom hela slutspelet och väl framme i finalserien var det verkligen Forsberg mot Malmö. Han var bara 21 år gammal, men redan då visste man att han skulle bli en av de bästa svenska ishockeyspelarna någonsin. Jag tror att hans stora roll i Modo speglade av sig i intervjun, att han var så besviken över att inte kunna bära hem SM-guldet till sitt lag. Intervjun visar också på den enorma vinnarskalle han har, vilket hjälpte honom att bli en helt fantastisk ishockeyspelare.

 

Utdrag från den klassiska intervjun:
Albert Svanberg: Peter Forsberg en spontan kommentar efter förlusten.
Peter Forsberg: Jag måste säga att jag är så grymt besviken på Börje (Johansson), han är så jävla dålig.
Albert Svanberg: Du är besviken på domaren?
Peter Forsberg: Ja han är så jävla kass att jag skulle vilja dra på honom en smäll. Det är sant det.
Albert Svanberg: Ishockey-VM, nu är det klart med Mats Sundin..
Peter Forsberg: Du det skiter jag i. Nu ska jag hem och duscha bara.
Albert Svanberg: Ok, tack ska du ha.

 

Se intervjun i sin helhet här.
Peter Forsberg är aktuell i den nya säsongen av Mästarnas mästare, som har premiär den 6 mars kl. 20.00