Öppet arkiv minns... 

Per Anders Fogelström 100 år

PER-ANDERS-FOGELSTROM-2000
Per Anders Fogelström, författare, med utsikt över Stockholm. Foto: Bertil S-son Åberg (SVT)

Den 22 augusti är det 100 år sedan författaren Per Anders Fogelström föddes. Han var en djupt engagerad stockholmsskildrare och en hängiven samhällsdebattör – vilket inte minst syns i några av de klipp Öppet arkiv har tagit ut i samband med hans 100-årsdag.

Porträtt av en stad (1969)
Per Anders Fogelström berättar om sekelskiftets och trettiotalets Vita Bergen.

Som jag minns (1972)
Per Anders Fogelström berättar om hur det var att vara barn i Stockholm och ha Söder till lekplats på 1920-talet.

Fler program och klipp med Fogelström i Öppet arkiv:

PER-ANDERS-FOGELSTROM_smal
Foto: Jarl Ekenryd (Röster i radio)

Fler PAF-hyllningar i SVT och SVT Play

Alla Per Anders Fogelström-program i SVT Play nås via denna länk, fylls på under dagen (22 augusti 2017) med fler program.

Sommaren med Monika
Svensk långfilm från 1953. Ingmar Bergmans Sommaren med Monika, som bygger på Fogelströms roman med samma namn. Tisdag 22 augusti kl 15.55 i SVT1

K special – Per Anders Fogelström
En film om en av Sveriges mest lästa författare någonsin, Per Anders Fogelström.Filmen skildrar den turbulenta barndomen, de exceptionella framgångarna med romaner som ”Sommaren med Monika” och ”Mina drömmars stad” och den livslånga gåta som kom att prägla Per Anders Fogelströms liv: hans fars plötsliga försvinnande.Medverkar gör Per Fogelström som för första gången offentligt berättar om sin pappa, författaren Susanna Alakoski, f.d. statsministern Ingvar Carlsson, kulturjournalisten Ulrika Knutson och författaren Göran Greider med flera.

K special – Per Anders Fogelström: Tisdag 22 augusti kl 21.00 i SVT1

Mina drömmars stad
Svensk långfilm från 1976, efter Per Anders Fogelströms roman med samma namn. På 1860-talet kommer föräldralöse tonåringen Henning till Stockholm för att söka arbete, men arbetslöshet, strejker och hungersnöd drar fram genom klasskampens Sverige. Han gifter sig med Lotten och de flyttar till ett hus på Åsöberget, som de delar med vännen Tummen och hans fru Matilda. Familjerna kämpar hårt för sin tillvaro och fattigdomen präglar deras liv. Tisdag 22 augusti kl 22.00 i SVT1

PAF i Öppet arkiv

PAF i SVT Play