Tävling 

Gissa programmet i Öppet arkivs egen adventskalender

Öppet arkiv önskar alla tittare en riktigt God Jul med #öppetarkivluckan!

God jul och stort tack för alla era gissningar under Öppet arkivs adventskalender ‪#‎öppetarkivluckan‬! Nu har vi dragit tio lyckliga vinnare till varsin Öppet arkiv-tröja: Katarina, Jens, Fredrik, Sofia, Annika och fem till. Stort grattis!

Nu har alla program i adventskalendern publicerats, fullproppad med överraskningar och tittarönskemål! Imorgon, den 25 december, drar vi tio vinnare till varsin Öppet arkiv-tröja.

julkalle_24_dec
God Jul! Nu har alla 24 program i Öppet arkivs egen adventskalender publicerats. Foto: SVT

Öppnade luckor i Öppet arkivs adventskalender:

Lucköppning #1 Vem älskar Yngve Frej? finns i Öppet arkiv från och med 1 december 2014. Allan Edwall spelar en man som lever ett stillsamt liv med sin fru på landsbygden. Han har nyligen pensionerat sig och fördriver tiden med att sätta upp en handskriven skylt med byns namn vid landsvägen. Men istället för att skriva namnet på orten skriver han ”Fornminne” vilket lockar in en trendig fotograf från Stockholm att besöka platsen. Efter den dagen blir ingenting sig likt på den lilla orten

Lucköppning #2 – Toffelhjältarna finns i Öppet arkiv från och med 2 december 2014. Toffelhjältarna var SVT:s vinterlovsmorgon 1984. Greve Toffelsparre, en man i sina bästa år, funderar över hur han ska lösa problemet med ättens fortbestånd. Ska han ännu en jul sitta ensam med sin betjänt Max och sin städerska Amalia. Han får en idé och gör som sitt slott till ett vinterhotell.

Lucköppning #3 – Målet i sikte finns i Öppet arkiv från och med 3 december 2014. Dokumentär från 1988. Lena Maria Klingvall är en svensk kristen sångerska, mun och fotmålande konstnär, samt framgångsrik simmare inom handikappidrott.

tva_i_rad_toff_frej
Toffelhjältarna och Vem älskar Yngve Frej? har publicerats i samband med Öppet arkivs adventskalender. Foto: SVT

Lucköppning #4 – Dolda kameran: Den talande brevlådan finns i Öppet arkiv från och med 4 december 2014. År 1961 är Dolda kameran ett nytt koncept. Här gör förbipasserande en förbryllande upptäckt: det är någon som pratar inne i brevlådan! Regi: Karl Haskel och Håkan Ersgård

Lucköppning #5 – Stora famnen finns i Öppet arkiv från och med 5 december 2014. Underhållningsprogram med Lennart Hyland från Cirkus 1958. Här får vi ta del av cancan-dansare och män som tävlar i ansiktsdekorering med klädnypor. En dam muntrumpetar vackert med ackompanjemang och en ung grabb visar sina färdigheter med rockringar. Maträtter, hundar, katter och hästar passerar revy tillsammans med tävlande och sångframträdanden.

Lucköppning #6 – Fata Morgana finns i Öppet arkiv från och med 6 december 2014. Fata Morgana – en hägring, en vision som blivit ett TV-program. En fantastisk rymdfärd genom svindlande tekniska sfärer tillsammans med Kjerstin Dellert, Lee Hazlewood, Björn Skifs, Elisabeth Söderström, Christer Lindarw, Ted Åström, Örjan Ramberg m fl. Världsrymdens nebulosor exploderar i färgsprakande kaskader kring passagerarna ombord på rymdskeppet Fata Morgana, en fantasins show-boat som svindlar genom rymden i en elektronisk TV-lek. Programmet var Sveriges bidrag till Montreuxfestivalen 1979.

tva_i_rad_kara_drott
KaRamelodier och Drottning Kristina har publicerats i samband med Öppet arkivs adventskalender. Foto: SVT

Lucköppning #7 – Lovsång från Örebro finns i Öppet arkiv från och med 7 december 2014. Inga och Lennart Spångberg samlar körer, solister, musiker och församling i Längbro kyrka. Framträdanden av Joybells, Unga Röster, Camilla Tilling och Mats Backlund.

Lucköppning #8 – Skrotnisse och hans vänner finns i Öppet arkiv från och med 8 december 2014. Barnprogram på samiska med svensk text. Skrotnisse och hans son Kalle arbetar på sin skrotgård som ligger mitt i den lilla staden. Skrotnisse har en barndomsvän som heter Bertil Enstöring, som är en eremit och uppfinnare till yrket. Han antecknar alla sina uppfinningar i sin tjocka bok. Den boken vill stadsingenjören och skurken Björkman ha tag på.

Lucköppning #9 – Flickan vid Stenbänken finns i Öppet arkiv från och med den 9 december 2014. En serie i nio avsnitt, som bygger på Maria Gripes böcker ”Skuggorna över stenbänken”, ”…och de vita skuggorna i skogen” och ”Skuggornas barn”. En liten stad i början av seklet. Berta och hennes familj väntar på en ny jungfru, Carolin. Carolins självständighet och goda humör charmar och chockerar familjen och väcker en ny längtan hos vart och ett av barnen. Men något är annorlunda med Carolin. Hon är ute och smyger om nätterna och är oförklarligt intresserad av familjens fotoalbum. Kanske bär hon på en stor hemlighet?

tva_i_rad_ojda_karusell
Farsen Ojdå – en till…!? och underhållningsprogrammet Karusellen har publicerats i samband med Öppet arkivs adventskalender. Foto: SVT

Lucköppning #10 – KaRamelodier finns i Öppet arkiv från och med den 10 december 2014. Povel Ramel på Berns i Stockholm 1972 med ”det gamla gänget”: Gunwer Bergkvist, Brita Borg,Martin Ljung, Povel Ramel och Monica Zetterlund. Dessutom medverkar Berns Barn och för musiken svarar Leif Asp, piano, Nicke Wöhrman, gitarr, Björn Ågeryd, trummor och Sture Åkerberg, bas.

Lucköppning #11 – Drottning Kristina finns i Öppet arkiv från och med den 11 december 2014. Första delen utspelar sig i Sverige, från Kristinas barnår och fram till abdiktionen. Den engelska dramatikern Pam Gems ser på vår svenska drottning med andra ögon än den gängse historieskrivningens. Det som intresserar henne är främst Kristina som person. Hon uppfostrades till enväldig despot – enligt tidens sed alltså som en man. Hon vägrade emellertid att gifta sig och föda tronarvingar. I mångt och mycket var Kristina en modern kvinna, intelligent politiker och bildad kulturpersonlighet, med samma problem som är aktuella än idag, mer än trehundra år senare.

Lucköppning #12 – Varning för barn finns i Öppet arkiv från och med den 12 december 2014. Krogshowen Varning för barn med Magnus Härenstam och Brasse Brännström i en inspelning från Restaurang Trägårn i Göteborg 1976. I showen ingår bland annat sketcherna Klassens clown, Barnombudsmannen, Fiolen min och Flygkaptenerna samt Svordomsvisan.

tva_i_rad_langtans_matulda
Längtans blåa blomma och Matulda och Megasen har publicerats i samband med Öppet arkivs adventskalender. Foto: SVT

Lucköpning #13 – Luciamorgon från Stora Hyttnäs finns i Öppet arkiv från och med den 13 december 2014. Stora Hyttnäs, Sundborn i Dalarna är platsen för detta luciafirande.  

Lucköppning #14 – Sången är din – Julspecial finns i Öppet arkiv från och med den 14 december 2014. Julspecial med Kjell Lönnå som leder Sundsvalls Kammarkör och sjungande publik i julens sånger. Kvällens gäst, Sanna Nielsen, sjunger bl a ”O helga natt” och vid gästflygeln sitter Peter Ljung.

Lucköppning #15 – Konstalmanacka – Modern konst finns i Öppet arkiv från och med den 15 december 2014. En konstpaus av Bengt Lagerkvist. Kåseri om bland annat Matisse, Dalí, Chagall, Mondrian med flera.

tva_i_rad_parnevik_smastad
Bosse Parneviks julgubbar och En småstad vid seklets början har fått sin plats i Öppet arkiv i samband med Öppet arkivs adventskalender. Foto: SVT

Lucköppning #16 – Karusellen finns i Öppet arkiv från och med den 16 december 2014. Familjeunderhållning från 1975 med Lennart Hyland som bjuder in gäster och artister. Två program finns bevarade och i dessa får vi möta Tomas Ledin, Sylvia Vrethammar, Lill-Babs med fler folkkära profiler. 

Lucköppning #17 – Ojdå – en till…!? finns i Öppet arkiv från och med den 17 december 2014. En TV-version av Ray Cooneys och Tony Hiltons fars, som spelades för fulla hus på Folkan i i Stockholm 1987-1988. Den engelske regissören Chris Johnston, som satte upp pjäsen på Folkan 1987, regisserade även denna TV-produktion. Originaltitel: One for the Pot.

Lucköppning #18 – Matulda och Megasen finns i Öppet arkiv från och med den 18 december 2014. Barnen Mats och Mi träffar luftisarna Matulda och Megasen som bor i atmosfären och som människor bara kan se i månsken. Från 1967.

tva_i_rad_spansk_helmerz
Spanska flugan och Stig Helmerz stod för finalen i Öppet arkivs adventskalender 2014. Foto: SVT

Lucköppning #19 – Jorden runt: Borneo finns i Öppet arkiv från och med den 19 december 2014.

Lucköppning #20 – Längtans blåa blomma finns i Öppet arkiv från och med den 20 december 2014. Medan napoleonkrigen rasar i Europa sysselsätter vardagens bekymmer familjen Tollman i Stockholm. Änkan Ulrika och handelsmannen Gustav har svårt att hålla rätt på den egensinniga sladdsystern Betty, som drömmer om kärleken och vägrar finna sig i regler och konventioner. 

Lucköppning #21  – Bosse Parneviks julgubbar finns i Öppet arkiv från och med den 21 december 2014. Folkhemsk fest hos Palme på Harpsund för 17 gubbar. Bosse Parnevik imiterar i programmet Olof Palme, Tage Erlander, Gunnar Sträng, Gunnar Helén, Yngve Holmberg, Jokkmokks-Jokke, Sten Broman, Egon Kjerrman, Povel Ramel, Arne Geijer, Beppe Wolgers och Chief Robert T Ironside.

Lucköppning #22 –  En småstad vid seklets början finns i Öppet arkiv från och med den 22 december 2014. En mellansvensk hamnstad någon gång strax före första världskriget. Sociala orättvisor råder, industrisamhället har just börjat byggas upp. Handlingen kretsar kring syskonparet Sven och Britta. Deras mamma jobbar på fabrik, pappa är på sjön, morfar är gatsopare, mormor är tryggheten. Ted Gärdestad medverkar endast 10 år gammal. Det återstår bara tre bevarade avsnitt av denna julkalender som gick 1966 och alla finns nu i Öppet arkiv.

Lucköppning #23 – Stig Helmerz eller Just när du trodde mardrömmen var över finns i Öppet arkiv från och med den 23 december 2014. Ett kultprogram av och med Lasse Åberg och hans vänner. 

Lucköppning #24 – Spanska flugan finns i Öppet arkiv från och med den 24 december 2014. En inspelning, gjord 1983 på Vasateatern i Stockholm, av den musikaliska farsen ”Spanska flugan”. Den är skriven av Franz Arnold och Ernst Bach och handlar om en senapsfabrikör som är gift med ordföranden i föreningen ”Till stöd för ogifta mödrar”. Spanska flugan är namnet på en varietéartist som för ca 24 år sedan fick en son. Nu dyker sonen upp och söker sin pappa.