Öppet arkiv minns... 

Öppet arkiv minns Siewert Öholm

SIEWERT-OHOLM_1975_kvallsoppet_2000
Programledaren Siewert Öholm 1975. Foto: Bo-Aje Mellin (SVT)

Tv-personligheten Siewert Öholm har gått bort efter en tids sjukdom 77 år gammal. Han har gjort sig känd för sin rapphet i debatter, bland annat de som han själv var programledare för. Ett av hans mest uppmärksammade program är Svar direkt och debatten om hårdrock.

Siewert Öholm började sin karriär på Sveriges Radio men gick sedan över till att programleda och producera tv-program på Sveriges television. Han har gjort sig känd för sina debattfärdigheter, vilka vi inte minst ser exempel på i program som Svar direkt där det allra första avsnittet har gått till historien på grund av den starkt omdebatterade hårdrockdebatten. Se hela Debatten om hårdrock i premiäravsnittet av Svar direkt 1984 här.

svardirekt_hardrock_oholm1984
I premiäravsnittet av debattprogrammet Svar direkt diskuterades lämpligheten med att skriva om och visa bilder på hårdrocksgrupper som WASP i magasin som riktar sig till ungdomar. Foto: SVT

Nedan följer ett urval av Siewert Öholms produktioner, programledarskap och medverkan i SVT:s program genom åren. Alla Siewert Öholms program i Öppet arkiv kan du se här.

Några av Siewert Öholms program genom åren

På 1970-talet börjar Siewert Öholm för första gången dyka upp som reporter i samhällsprogram och debattprogram. Dessutom producerar han program med religiös spets såsom gudstjänster och det då mycket populära allsångsprogrammet Hela kyrkan sjunger.

1974 är Siewert programledare för den nya satsningen från SVT Umeå Mot väggen som debatterar samhällsfrågor. Siewert Öholm är även producent för serien som sänds fram till och med 1977.

1975 blir Siewert programledare för Kvällsöppet, ett debattprogram som sänds från Umeå efter nyheterna på vardagskvällar.

SIEWERT-OHOLM-kvallsoppet1975
Siewert Öholm inför Kvällsöppet som hade premiär 1975. Foto: Bo-Aje Mellin (SVT)

1977 ser vi honom gästspela som programledare i kaféprogrammet Sveriges magasin. Samma år producerar han serien Söndagskväll och en rad andra samtalsprogram.

1978 är Öholm programledare för debattserien Religionens trovärdighet som tar upp ämnen tagna ur Bibeln.

Den 23 oktober 1984 är det premiär för debattprogrammet Svar direkt. Siewert Öholm är programledare och det allra första avsnittet kom att gå till historien på grund av den i efterhand starkt omdebatterade hårdrocksdebatten som du hittar här. (Se bild ovan). Här kan du även se K Special: Siewert och sågklingan i SVT Play 

SVAR-DIREKT_tagg_1920
Siewert Öholm är programledare för Svar direkt, debattprogrammet som har gått till historien efter den i efterhand omdebatterade hårdrocksdebatten. Foto: SVT

Stopp för fri abort? var ett debattprogram som sändes från Filadelfiakyrkan i Stockholm 1980 där abortfrågan debatterades med dåvarande statsminister Thorbjörn Fälldin och några av hans regeringsmedlemmar, RFSU, landstingsråd med flera. Vem som var debattledare? Siewert Öholm förstås.

Sena kvällar med Öholm får vi i debattprogrammet Nattugglan när han tar över programledarskapet  i början av 1980-talet.

Hemma efter 18 är ett trivselprogram som börjar sändas på vardagskvällarna 1981. Siewert Öholm är både producent och programledare.

HEMMA-EFTER-18_siewert_oholm
Några av de medverkande i TV-programmet Hemma efter 18 från säsongen 1982. Från vänster Inger Wikström, pianist, Siewert Öholm, programledare, Britta Sixtensson, matexpert, och Gun Allroth, reporter. Foto: Bo-Aje Mellin (SVT)

Nattkafé började sändas 1984 och Öholm är här både producent och programledare. Detta var en lördagssatsning som sändes från Göteborg som blandade aktuella händelser med debatter, artistframträdanden och samtal med aktuella profiler.

År 1987 kuppar Kurt Olsson en direktsändning med Siewert Öholm. Och självklart får Öholm frågan om han är med i facket. Se hela kuppen i Kurt Olssons television 6 minuter in i programmet här.

kurt_olssons-television-oholm
”Är du med i facket?” Kurt Olsson kuppar en av Siewert Öholms direktsändningar i Kurt Olssons television 1987. Foto: SVT

I mitten av 90-talet återkommer Kvällsöppet som denna gång sänds från Göteborg, och nu växlar programledarskapet mellan Siewert Öholm, Yukiko Duke, Lars Adaktusson och Erik Blix med flera. Se Kvällsöppet från 1995 här.

2001 deltar Siewert Öholm tillsammans med Camilla Henemark i På spåret. Se Öholms och Henemarks medverkan här.

PA-SPARET-2001
Sievert Öholm och Camilla Henemark i På spåret 2001. Foto: Bo Håkansson (SVT)