Barn  Intervju 

”Norrköping för tjyven, vi syns!”

 

larz-thure_ljungdahl
Jalle, Julle och Hjulius med sin skapare Larz-Thure Ljungdahl

 

Jalle, Julle och Hjulius är ett barnprogram som började sändas 1960. Karaktärerna och serien skapades av tv-legenden Larz-Thure Ljungdahl när han gjorde en dokumentär för Sveriges Radio om hur man tillverkar kasperdockor. Programmen handlar om de båda dockorna Jalle, en långsmal västmanlänning och Julle, en norrköpingsbo med en kastrull på huvudet och deras bil Hjulius. ”Norrköping för tjyven, vi syns!” är ett känt citat från denna mycket omtyckta barnserie som sändes fram till 1988. Öppet arkiv har pratat med programmets producent och upphovsman Larz-Thure Ljungdahl och ställt några frågor.

Hur kom du på idén med Jalle, Julle och Hjulius?
Jag gjorde en dokumentär om hur man tillverkar kasperdockor för Sveriges Radio 1959. Där växte de två dockorna fram och allt eftersom fick de sina egna personliga drag. Då fick jag idén om att det skulle vara roligt att ge dem liv och skapa en historia runt dem.

Ett av Jalles och Julles mest karaktäristiska drag är att de pratar med breda dialekter. Vem gjorde rösterna?
Julle gjordes av Rune Lundblad som är norrköpingsbo. Jag är Jalle och står för den breda västmanländska dialekten.

Hur gick inspelningsarbetet till?
Först skapades figurerna i dokumentären om kasperdockor. När det var dags för inspelning hade dockorna fått sina slutliga karaktäristiska drag. Jag skrev manus och vi planerade inspelningar några avsnitt i taget. Sedan gav vi oss ut på inspelning. Avsnitten med Rymd-Robbe och Kolmårdstrollet Trolle spelade vi bland annat in i Kolmårdens djurpark. Jag var god vän med grundaren av djurparken så vi byggde upp ett hus till Trolle på en kulle där. Huset stod kvar i några år så att barn kunde gå in och titta och leka. Vi experimenterade en del. Till exempel är det puttrande ljudet av Hjulius motor i början av programmet en fiskebåt. Ett ljud som vi hittade i arkiven och laborerade med.

Med dåtidens teknik måste det ha varit en konstform i sig att spela in film och få saker att röra sig. Hur fick ni bilen Hjulle att rulla?
Till en början fick vi snurr på bilen med hjälp av metrev. Någon i filmteamet drog helt enkelt i Hjulle med en fiskelina. Lite senare fick vi hjälp av en tekniker som gjorde bilen radiostyrd. Till och med Jalle och Julle rörde sig i bilen. Det var teknik på hög nivå.

Serien fick ett stort genomslag när den sändes. Det är många tittare som har önskat att få återse Jalle Julle och Hjulius på Öppet arkiv. Hur känns det?
Det är jätteroligt. Programmet var ju verkligen populärt. Det var till och med så att invånare i Norrköping pratade om att använda ”Norrköping för tjyven, vi syns!” som slogan.

År 2011 försvann Jalle Julle och Hjulius-figurerna från Norrköpings tv-hus. Någon hade krossat ett fönster och rövat bort den kända trion. En vecka senare återfanns Jalle. Har du någon teori om vad som hände Julle och Hjulius?
Ja Jalle kom tillbaka. Men de andra, nej tyvärr. Jag vet inte var de har tagit vägen. Tack och lov var det bara kopior.

Larz-Thure Ljungdahl är idag pensionär sedan 13 år tillbaka. Han lever ett aktivt liv och kan med stolthet blicka tillbaka på en lång och betydelsefull karriär inom svensk tv. Förutom Jalle, Julle och Hjulius står han bakom många välkända och omtyckta programserier bland andra Visst nappar det och Landet runt.

Se alla avsnitt av Jalle, Julle och Hjulius i Öppet arkiv.

Se mer med och av Larz-Thure Ljungdahl i Öppet arkiv.