Drama  Humor  Musik  Nöje 

Monica Zetterlund

Monica Zetterlund

Minnet av Monica Zetterlund finns  i mångas hjärtan. I dag har filmen ”Monica Z” premiär. En film om ett mänskligt öde, men framförallt om en stor och kär artist, sångerska och skådespelare. Här på Öppet arkiv kan man se Monica Zetterlund i ett antal olika program, roller och sammanhang. Bara att njuta av en av svensk jazz stora, stora stjärnor vars sång och skådespeleri fortfarande träffar rakt i själen.

En folkkär klassiker är serien”Söderkåkar”  där Monica gestaltar den värmländska och charmiga pigan Malin.

För den som vill lyssna till en rad av alla de kända örhängen som vi förknippar med Monica, så rekommenderas ”Personligt – Monica Zetterlund sjunger – om människor mest”. Här sjunger hon tillsammans med jazzelegenderna Jan Johansson, George Riedel och Egil Johansen. Edda Magnasson, som spelar huvudrollen i den nya filmen, sjunger fantastiskt, men här kan du höra originalet. Tex Monicas tolkning av ”Trubbel” av Olle Adolphson som du hitta 6 minuter och 50 sekunder in i programmet.

Ett annat självklart tips är ju ”Gula Hund”, ett av Monicas många samarbeten med Hasse & Tage. Fortfarande smittsamt lekfull  och proppad med bra musiknummer. Se den gärna för Monicas skull, men du kommer också att få en stor dos av Gösta Ekman, Birgitta Andersson, Hasse Alfredson, Tage Danielson och den underbara sångerskan Sonya Hedenbratt.

Tänk vilka fina skatter Öppet arkiv har möjlighet att plocka fram!