Dokumentär 

Med sommaren kommer längtan

 

Lillie och Einar

Jag vill bli 100 år och åka på kollo…Nu!
Så känns det efter att ha sett ”Med sommaren kommer längtan”. En underbar film som berättar om livet på stadsmissionens pensionärskollo Stenfasta. Hit åker ett antal människor, flera över 100 år, under ett par sommarveckor. Ingen verkar för gammal för något. Den trista ensamma vintern är långt borta. Man skrattar, umgås, vandrar, samtalar och lyssnar. Livsöden och sorger delas. Glädje och längtan får här levas ut. Det är ärliga och raka svar på svåra ämnen som döden, tro och saknad av tidigare vänner och livskamrater. Men mest av allt är det glädje och humor. Lusten att berätta. Tid att lyssna. Kraften att njuta och fånga dagen som kommer ur gemenskapen.
Vi får sakta lära känna några  personer och se hur de blommar upp under sin tid på kollot. Einar och Lillie har en alldeles särskild känsla för varandra. Einar är över 100 år och Lillie 93. Dom har sin ostfest med tända ljus och avslutning med promenad i solnedgången vid vattnet. Dom berättar om kärleken som Lillie  inte tycker har med åren att göra. Einar kallar det tillgivenhet. Han klär upp sig inför kvällen och han läser kärleksdikt till vinet. Samtidigt berättar han också om den gräsliga sorgen efter makans bortgång för 10 år sedan.

En rörande och berörande film om den aldrig upphörande önskan att vara nära och tillsammans. Så länge det finns liv så finns längtan.

http://www.oppetarkiv.se/video/1275743/med-sommaren-kommer-langtan-med-sommaren-kommer-langtan