Öppet arkiv firar... 

Lasse Hallström 70 år

lasse_hallstrom2000_logo
Lasse Hallström tillsammans med Brasse Brännström 1970 i samband med inspelningen av humorserien  ”Oj! Är det redan fredag?”. Foto: Kenneth Thorén (SVT)

Lasse Hallström fyller 70 år och det firar Öppet arkiv med att visa program och serier från karriärens början.

Visste du att Lasse Hallström, innan han blev stjärnregissör i Hollywood, gjorde nöjesprogram med Magnus och Brasse i början av  1970-talet? Och att ungefär vid samma tid som han regisserade Mitt liv som hund gjorde humorinslag i den populära fredagsunderhållningen Nöjesmaskinen i mitten av 1980-talet?

Innan Mitt liv som hund, Gilbert Grape och Chocolat:

Oj! Är det redan fredag? 1970
Sparkar i veckändan från Lasse HallströmBrasse Brännström och Magnus Härenstam. Humorsketcher som berör de alltid aktuella ämnena som miljötänk (eller bristen på det) och vänlighet. Här förutspås bland annat att tablålagd television kommer att få konkurrens av andra sätt att konsumera tv: ”kassett-TV”. Här kan du även få se Magnus Härenstam få ett raseriutbrott när han missar tunnelbanan i Stockholm. Eller när Brasse Brännström tar sig ett härligt gyttjebad med kläderna på. Ett program av Ulla-Britt Edergren, Lasse Hallström och Brasse Brännström.

hallstrom_blogg_ojardetredan
Magnus Härenstam och Brasse Brännström i ”Oj! Är det redan fredag?” från 1970. Foto: SVT

 

Ska vi hem till dej eller hem till mej eller var och en till sitt? (1973)

En film av Lasse Hallström om snabbförälskelse, raggning och kontaktbehov och hur det kan gå när allting stänger och ingen vill gå hem och lägga sig ensam. Medverkande: Stig Engström (Kalle), Anita Ekström (Cia), Göran Stangertz (Gunnar), Lena Lindgren (Berit), Marvin Yxner (Arne), Claire Claire Wikholm (Claire).

Det är grisens fel (1973)

En bisarr historia om en kvinnas frigörelse av Lasse Hallström med Sif Ruud i huvudrollen.

 Pappas pojkar (1973)

Dråpliga bravader och rafflande förvecklingar av och med Carl-Gustaf Lindstedt, Brasse Brännström och Magnus Härenstam.
Pappan och hoppjerkan Folke Bengtsson (Carl-Gustaf), denna gång anställd som kock, lyckas som vanligt trassla till det för sig och tar hjälp av sina pojkar (Magnus och Brasse) för att reda ut situationen. God hjälp att förvärra situationen ger gästspelare i programmet.

pappas_pojkar
Carl-Gustaf Lindstedt, Magnus Härenstam och Brasse Brännström i ”Pappas pojkar” från 1973 av Lasse Hallström. Foto: SVT

En titt in i Magnus Härenstams och Brasse Brännströms verkstad för snabbframställning av humor. Det blir ett sorts porträtt av Magnus och Brasse och deras sätt att arbeta. Vi får följa dem under manusvåndor och idékläckeri samt i revynummer och snabbsketcher. Regi: Lasse Hallström och Leonard Eek

Semlons gröna dalar (1977)
Litet tv-persiflage i tre delar av och med Povel Ramel. Ramel spelar familjefadern Semlon Pytting som med den tv-galna hustrun Pontussa (Anna Sundqvist) har barnen Tillbrekt (Martin Ljung) och Minus (Sune Mangs) samtidigt som han är otrogen med älskarinnorna Tant Raffa (Grynet Molvig), Vipp Smukkeklatten (Wenche Myhre) och Conradette Glossner (Harriet Andersson). Regi: Lasse Hallström och Povel Ramel.

Vad är det för fel på svensk TV-underhållning? (1979)
Ett hutlöst program som i intervjuer och sketcher äntligen förklarar varför det görs så få roliga underhållningsprogram i tv. Dessutom får vi se Lasse Hallström som den misslyckade manusförfattaren som får lång näsa av det stora tv-bolaget. Medverkande: Magnus Härenstam, Tommy Körberg, Nils Petter Sundgren, Lasse Hallström med flera. Producent: Lasse Hallström.

Hallströms löjesmaskiner (Från Nöjesmaskinen 1986)
De mest uppskattade och utskrattade inslagen i serien Nöjesmaskinen av Lasse Hallström. Han betraktar fenomen som flygvärdinneröster, telefonskräck, reklamfilm, Brasse Brännström som isprinsessa och Robert Broberg som dansarna ingår i dessa guldkorn.

vadardetforfel_lassehallstrom
Lasse Hallström får lång näsa av det stora tv-bolaget i ”Vad är det för fel på svensk TV-underhållning?” från 1979. Foto: SVT